Annonce
Viborg

Unesco-by: Viborg fejrede de store kreative muligheder

Viborg Kommune havde sat alle sejl til i forbindelse med udnævnelsen til kreativ by. Foto: Flemming Jeppesen, Fokus
Viborg er i selskab med storbyer over hele verden med sin nye status som "Unesco Creative City". Mandag blev udnævnelsen fejret ved et start-arrangement i Tinghallen.
Annonce

Viborg: De store muligheder ligger åbne for Viborg Kommune, og nu gælder det om at gribe dem.

Det var i hvert fald et af de centrale budskaber, da kommunen i Tinghallen i Viborg mandag eftermiddag og aften holdt et fire timer langt "kick-off"-arrangement for omkring 230 deltagere.

Viborg er af FN-organisationen Unesco udnævnt til "creative city" altså kreativ by i kategorien "media arts" - det oversætter vi vel til mediekunst - og kommunens ansøgning og udnævnelsen er blandt andet sket med baggrund i, at Viborg huser animationsskolen - The Animation Workshop - og erhvervsklyngen Arsenalet og er stærk inden for børnekultur.


Det er et stort privilegium at træde ind i denne eksklusive kreds af kreative byer. Det er godt set af Viborg

Elsebeth Gerner Nielsen, formand for Unescos nationalkommission.


Viborg Kommune havde da også sat alle sejl for at markere udnævnelsen med storskærme i Tinghallen, goodiebags til gæsterne og om aftenen animation på murene til det hotel, der er ved at blive bygget ved siden af Tinghallen.

Tidligere kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen, der er formand for Unescos danske nationalkommission, var sammen med adskillige andre talere på podiet ved kick off-konferencen. Elsebeth Gerner Nielsen kunne formelt med en albuehilsen og en lille gave til viceborgmester Per Møller Jensen foretage den officielle udnævnelse til kreativ by.

Deltagerne sad ved runde borde i Tinghallen i relativ corona-sikker afstand til hinanden. Foto: Flemming Jeppesen, Fokus

Med udnævnelsen kommer Viborg i selskab med 17 andre byer over hele verden og må føle sig som lillebror, for mange af de andre er store byer som Toronto, Tel Aviv, Dakor, Sapporo og Lyon.

I denne omgang udnævnes 66 nye byer til kreative byer, så der nu i alt er 246. Kun tre af nyudnævnelserne er i kategorien "media arts". Ud over Viborg er de to andre nye tyske Karlsruhe og Santiago de Cali i Colombia.

Annonce

Godt set af Viborg

- Det er et stort privilegium at træde ind i denne eksklusive kreds af kreative byer. Det er godt set af Viborg, sagde Elsebeth Gerner Nielsen.

Per Møller Jensen tog imod udnævnelsen i borgmester Ulrik Wilbeks fravær. Wilbeks hustru, Susanne Munk Wilbek, er alvorligt syg, og borgmesteren havde meldt afbud, fordi hun skulle overflyttes fra sygehuset i Skejby til Viborg samtidig med konferencen.

Med et albuestød markerede Elsebeth Gerner Nielsen og Per Møller Jensen udnævnelsen. Foto: Flemming Jeppesen, Fokus

Per Møller Jensen fremhævede i sin tale, hvordan det kreative miljø tog sit udspring for mere end 30 år siden med grundlæggelsen af det, der blev til animationsskolen, og hvordan det langsomt har udviklet sig videre. Udnævnelsen rummer både muligheder og forpligtelser, understregede viceborgmesteren.

Skulle nogle være i tvivl er der rigtig mange penge i kunst og kultur. Christian Have, der er kreativ direktør i Have A/S, kunne fortælle, at den kreative sektor årligt genererer en omsætning på 244 milliarder kroner i Danmark.

Det store spørgsmål er naturligvis, hvad Viborg Kommune kan bruge udnævnelsen til. Det var på sin vis også det, som gæsterne var bragt sammen om. De indbudte kom blandt andet fra kommunens uddannelses-, kultur- og erhvervsliv, og ved de runde borde i Tinghallen blev de blandt andet sat til at diskutere, hvordan de kan bruge de kreative og visuelle muligheder i deres hverdag.

Annonce

Timingen er perfekt

En af gæsterne var Rene Foli, der er dekan for alle de kreative uddannelser på Via University College - blandt dem The Animation Workshop.

Han mener, at Viborgs muligheder er rigtig store, blandt andet fordi timingen er helt perfekt i en tid med fokus på bæredygtighed og FN's verdensmål, men også i en tid med corona.

- Coronaen er et benspænd, men den giver mulighed for at nytænke, og den understreger, at vi har brug for visuel kommunikation. Hvis mange aktiviteter skal foregå virtuelt, så bliver visuel kommunikation, der for eksempel kan tale til følelserne, endnu vigtigere, sagde han.

Blandt andet vandtårnet i stadionområde er lysudsmykket i denne uge for at markere Viborg som Unesco-kreativ by. Foto: Flemming Jeppesen, Fokus

- Nu er den ambitiøse organisation, som skal få det til at lykkes, på plads. Scenen er sat, og nu er det op til Viborg at realisere potentialet.  Det, som har ført Viborg frem til titlen, er troen på, at det kan lade sig gøre og de kreative ildsjæle, og jeg er sikker på, at det vil komme til at rykke. De unge, vi har på uddannelserne, er nogle kreative talenter, som ofte ser muligheder, som vi andre slet ikke kan se, og det er den kreativitet, der skal føre os videre, tilføjede han.

Annonce

Godt at være lille

Måske er det netop Viborgs position som lillebror blandt Unesco-byerne, der er med til at skabe muligheder. Det mener i hvert fald kreativ direktør Christian Have.

- Viborg er et eksempel på, at uanset hvor lille man er, kan man opnå en markant position. Jeg tror, at I vil opleve, at Viborg får meget mere ud af udnævnelsen, end hvis det for eksempel var København, sagde han i sit indlæg.

Det ufærdige hotel ved Tinghallen er også oplyst for at markere den kreative by. Foto: Flemming Jeppesen, Fokus
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce