Annonce
Sport

Ung klatrer skal i ilden: Tre internationale mesterskaber venter forude

Anine Alstrup skal til tre mesterskaber i 2019. VM og EM i Italien samt NM i Finland. Arkivfoto: Jesper Krogshave
14-årige Anine Alstrup fra Viborg skal i de kommende måneder deltage i tre internationale mesterskaber. Hun skal både prøve kræfter med verdens, Europas og Nordens bedste juniorklatrere.

Viborg: Anine Alstrup var søndag i aktion på klatrevæggen ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen Viborg.

Det skete i forbindelse med et mindre arrangement, hvor hun i samarbejde med sin sponsor forsøgte at samle penge ind, som der bliver hårdt brug for resten af året.

Det 14-årige klatretalent fra Viborg har nemlig udviklet sig så meget, at hun skal med til hele tre mesterskaber i 2019. I august gælder det VM i Italien, i september skal hun til EM - også i Italien - og i oktober skal hun en tur til Finland for at deltage i NM.

Flyrejser og hotelophold skal betales, og klatring er en lille sport, hvor pengene generelt er små.

- Der er kun to-tre danske udøvere, som har en reel pengesponsor, fortæller én af Danmarks bedste klatrere, Katrine Salling, som også er juniorlandstræner for Anine Alstrup.

Det er især inden for disciplinen bouldering (boulder betyder stor sten på engelsk), at Anine Alstrup har leveret flotte resultater. I bouldering klatrer deltagerne på klatrevægge eller store sten, som maksimalt befinder sig i fire-fem meters højde, og det foregår uden sikkerhedsudstyr (reb og sele).

Deltagerne skal løse forskellige klatreudfordringer og nå frem til et bestemt slutgreb. Den, som løser flest udfordringer på færrest mulige forsøg, vinder konkurrencen.

I den såkaldte Boulder-Cup 2018-2019, som bestod af en række konkurrencer i bouldering i dansk regi, sluttede Anine Alstrup som nummer et blandt seniorerne, selv om hun kun er 14 år. Det hører dog med til historien, at blandt andre Katrine Salling ikke deltog i alle stævnerne.

- Anine er den bedste i sin aldersgruppe herhjemme, og hun er én af de klatrere i Danmark med størst potentiale. Hun er bomstærk i forhold til sin alder, men hun skal rette fokus mod smidighed og bevægelsesmønstre, siger Katrine Salling.

Annonce
Anine Alstrup er kun 14 år - men bomstærk af sin alder. Privatfoto.

Skal høste erfaring

Sidste år var Anine Alstrup for første gang nogensinde med til et internationalt mesterskab. Det skete til NM, hvor hun i bouldering var én plads fra at komme med i finalen blandt Nordens bedste juniorklatrere.

Målet er at komme i finalen til det nordiske mesterskab i år, men til VM og EM skal hun ikke sætte næsen op efter en finaleplads.

- Anine ligger ikke til at komme i finalen denne gang til hverken VM eller EM, og for hende gælder det om at få en masse konkurrenceerfaring på det høje niveau. Hun er kun 14 år, og juniorlandsholdet er for de 14-19-årige, så hun har mange år til at forbedre sig som juniorklatrer, siger Katrine Salling.

I 2020 i Tokyo er sportsklatring for første gang på OL-programmet. Sportsklatring består ud over bouldering af disciplinerne lead (ruteklatring) og speed (klatring til toppen på tid), men til OL konkurreres der kun i en kombineret konkurrence, som indeholder alle tre discipliner.

Der er ingen danske klatrere med til OL i 2020.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce