Annonce
Livsstil

Unge i solen: Hellere solcreme end solskoldet

Thea Bønding Andreasen (t.v.), Rikke Boldrup, Rasmus Færk Holm og Marcus Tøttrup finder frem til de tre solråd med fælles hjælp. De bruger også alle solcreme varierende fra "meget" til "meget lidt". Rasmus Færk Holm er gruppens "mor" - som han selv udtrykker det - og han har altid solcreme i tasken, hvis nogen skulle mangle. foto: Julie Goul Svendsen
Solen skinner, og når den rammer en gruppe 2. g elever fra Viborg Katedralskole, så varierer det lidt, hvor meget solcreme der skal til at stoppe de farlige UV-stråler. Fælles for gymnasieleverne er, at de alle har taget solcreme på - for hellere det end en solskoldning, lyder det.

Viborg: Det er blevet sommer - endelig! forfalder man til at sige efter en sløv start med en både våd og grå maj måned.

Når solen rammer danskerne, er det kvinderne, der er bedst til at beskytte sig mod solens stråler. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der har kigget på danskernes solvaner i sommeren 2020.

I rapporten, der er baseret på en internetbaseret undersøgelse blandt 4932 danskere i alderen 15 til 70 år, svarer 40 procent af de adspurgte kvinder, at de ofte eller altid bruger solcreme.

Annonce

Mændene har det lidt sværere med solcreme, for her er det kun 22 procent af mændene, der ofte eller altid bruger solcreme.

Jeg elsker solen

Måske af samme årsag viser undersøgelsen, at mænd oftere bliver solskoldet end kvinder.

Her er det 53 procent mænd og 46 procent kvinder, der har fået øm og rød hud efter en ferie eller fridag i Danmark.

Rapporten viser også, at danskerne opholder sig meget udendørs i deres ferie - og særligt midt på dagen, når solen står højest på himlen.

Det kan en gruppe unge, der tirsdag middag har fanget solen på Nørresøbadet, snakke med om.

De går i 2.g på Viborg Katedralskole, og om to uger ringer det ud til en lang sommerferie. De mangler kun én eksamen og en årsprøve.

- Jeg elsker solen. Det er seriøst noget, jeg venter på hele vinteren, og når det så bliver sommer, så vil jeg bare gerne være ude, siger 17-årige Thea Bønding Andreasen.

Med lidt hjælp fra kammeraterne får hun remset de tre solråd op. Hat, solcreme og skygge. Hun står selv med en kasket på, og solcreme har hun også smurt sig ind i.


Jeg ligger ikke og bager i solen. Jeg kan godt lide at være ude i solen, men det er ikke sådan, at jeg tænker så meget over den risiko, der følger med at være i solen. Når vi snakker om det, så kan jeg da godt mærke, at jeg måske skulle være lidt mere opmærksom.

Marcus Tøttrup, 18 år


- Jeg bruger altid solcreme. Faktor 50 faktisk. Jeg bliver meget hurtigt rød, og det gør jo ondt. Så hellere solcreme end solskoldet. Hvis jeg glemmer solcreme, og jeg bliver solskoldet, så har jeg en mor, der er læge, som gerne minder mig om, at sol og hudkræft hænger sammen, siger hun med et smil.

Annonce

For fedtet og træls

De fleste i gruppen af unge bruger solcreme. Nogen bruger altid og på al bar hud, mens andre bruger en klat hen over næsen.

18-årig Marcus Tøttrup hælder mest til det sidste - lidt på næsen.

- Jeg er lidt for dårlig til at få det husket, siger han og må lytte til en del hån fra kammeraterne, der mener, det er en sandhed med modifikationer.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at mænd er dårligere til at bruge solcreme end kvinder, måske af samme årsag bliver de oftere solskoldet. Arkivfoto: Emma Rose Haas

- Jeg er bare ikke så vild med creme. Det er så klistret, det lugter, og det sidder på tøjet. Det er, hvis jeg skal være ærlig, en af årsagerne til, at jeg helst ikke smører mig ind, uddyber han.

Og der er han faktisk ikke alene med den fornemmelse. Det fortæller Lone Skov, der er professor og overlæge med speciale i hudsygdomme på Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet, til dr.dk.

- Mænd er dårligere til at smøre sig ind, og det gælder ikke kun solcreme. Jeg har mange patienter med hudsygdomme, og det er mit indtryk, at det altid er sværere for mændene at bruge creme, for mange synes, at det klistrer og fedter på tøjet, siger hun og tilføjer, at det for mange mænd også er associeret med noget feminint at bruge creme, og det kan også være en ubevidst barriere.

Annonce

Sol og hudkræft

48 procent af de adspurgte i undersøgelsen fra kræftens bekæmpelse kan uden hjælp nævne mindst ét solråd, hvoraf flest kender til solrådet om solcreme, dernæst skygge, og færrest kender til solrådet om solhat og -tøj.

På plænen ved Nørresøbadet er der også lidt tvivl om solrådene. 17-årige Rikke Boldrup har styr på den med solcreme, og ved fælles hjælp når de i mål med alle tre.

- Jeg har altid solcreme på, fordi jeg ikke gider blive solskoldet, siger hun.

For hende handler det ikke om en øget risiko for modermærke- og hudkræft, det er faktisk ikke noget, hun tænker over. Sådan har Marcus Tøttrup det også.

- Jeg ligger ikke og bager i solen. Jeg kan godt lide at være ude i solen, men det er ikke sådan, at jeg tænker så meget over den risiko, der følger med at være i solen. Når vi snakker om det, så kan jeg da godt mærke, at jeg måske skulle være lidt mere opmærksom, siger han.

Annonce

Alles mor

-  Ja det er der. Jeg er lidt moren i grupper, svarer Rasmus Færk Holm, da han bliver spurgt, om der er solcreme i den rygsæk, han står med på skulderen.

Han griner, men erkender, at sådan er det, og det har han det fint med.

- Jeg er den, der har vandmelon med til alle og lidt snacks, og så er der også solcreme til alle, siger han og fortæller, at han har en lille faktor 50 til sig selv og en større solcreme til fælles brug.

Og det er ikke sådan, at det så er din egen mor, der har pakket den taske der og hængt den på ryggen af dig?

- Ha ha, nej det har jeg selv. Jeg synes, det giver mening at have solcreme med på en sommerdag, siger han.

Syv gode råd mod modermærkekræft

Al forskning viser, at gentagne solskoldninger kan øge risikoen for modermærkekræft, og den nye undersøgelse viser, at flere mænd end kvinder dør af modermærkekræft inden for de første fem år efter, at de har fået sygdommen konstateret.

Her giver overlæge Henrik Lorentzen fra Aarhus Universitetshospital har syv gode råd, som gør op med fortidens skønhedsidealer og soldyrkelse for at forebygge modermærkekræft:

1. Skønhedsideal: Man ved nu, at solbrændt hud er tegn på, at huden forsøger at beskytte sig mod kræftfremkaldende stråling fra bl.a. solen, hvilket er det modsatte af sund og smuk. Den smukkeste hud er den, man er født med, så pas godt på den!

2. Sol: Undgå soldyrkning. Følg skyggereglen: "Når skyggerne er korte, skal du holde dig borte". Når din egen skygge er mindre end to gange din højde, bør ophold i solen minimeres.

3. Solarium: Anvend aldrig solarier. De er kræftfremkaldende uanset rørtype.

4. Skygge: Den bedste solbeskyttelse er at opholde sig i skyggen og klæde sig i løstsiddende tætvævet bomuldstøj og en bredskygget hat, der skygger for ørerne.

5. Solcreme: Vælg en solcreme, som du kan lide at bruge – den hjælper ikke, hvis den bliver i tuben! Brug rigeligt med solcreme og gentag påsmøringen hyppigt. Husk at smøre ører og læber. Fra april til oktober bør du anvende solcreme, når du er udendørs. Om foråret er solens stråler lige så stærke som i august, selvom temperaturen er lavere.

6. Solfaktor: Hvis du ikke kan undgå solen, bør du bruge solcreme med minimum beskyttelsesfaktor 15 i Danmark og faktor 30 eller derover i lande, hvor solen er stærkere. Solcremen skal beskytte både mod UV-A og UV-B lys.

7. Selvundersøgelse: Undersøg din hud regelmæssigt – og få nogen til at se på din ryg.

De tre solråd

Skygge: Søg skygge, så din hud ikke udsættes for direkte sollys. Solens uv-stråling er stærkest mellem klokken 12 og 15. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at søge skygge midt på dagen.

Solhat: Brug en solhat med bred skygge og tøj, der dækker overarme og lår. Hvis du er ude mellem klokken 12 og 15 og ikke har mulighed for at være i skyggen, så er en solhat med bred skygge den bedste måde at beskytte hoved, ører, nakke og ansigt på. Solkampagnen anbefaler ikke kasketter, da de ikke beskytter ører, nakke og hals tilstrækkeligt.

Solcreme: Brug rigeligt med solcreme, hvor tøjet ikke dækker. Solkampagnen anbefaler svanemærket solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

23-årig idømt fængsel for vanvidstur ned ad 13'eren: Mister to biler og retten til nogensinde at tage et kørekort

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Kom du ikke i kirken, blev du lænket til den

Kultur For abonnenter

Rørt over gensyn - Radio Viborg vil altid betyde noget særligt for én af sportens store stemmer

Sport

Viborg HK-spillere på idrætsmæssig udebane - her kan vi få lov til at være dårlige sammen

Debat

Hærvejsmotorvejen er større end Viborg

Livsstil For abonnenter

- Vi er hinandens sparringspartnere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Viborg FF For abonnenter

Efter 13 år i med- og modgang: Grøn Fight fighter videre på tribunen - og er stadig forfærdeligt klog på fodbold

Debat

Jublen vil ingen ende ta´ - motorvej fra Viborg til Klode Mølle

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Alarm 112 For abonnenter

Blev belønnet af retten: Narkosælger med 955 kanonslag havde kvittet stofferne og fået et arbejde

Viborg

Den levende jernalder trak folk til Hvolris

Annonce