Annonce
Rundt om Viborg

Unik natur og spændende museer - Forsvaret byder på sommerbesøg i øvelsesområderne

Den tilgroede Rosborg Sø ligger i øvelsesterrænet ved Finderup. Arkivfoto: Morten Dueholm
Forsvaret byder sommeren over danskerne på feriebesøg i øvelsesterrænerne i hele landet - blandt andet ved Finderup og i Fjends.
Annonce

Viborgegnen: Når store dele af Danmark skal blive hjemme i sommerferien, er det om at finde på spændende aktiviteter. Mange kommer til at besøge egne af Danmark, som de ikke tidligere har set, og derfor gør Forsvaret nu opmærksom på, at der er masser af naturoplevelser og mål for gode udflugter at finde i øvelsesterrænerne landet over.

Det sker med den nye hjemmeside www.sommermedforsvaret.dk. Her har Forsvaret samlet en masse naturoplevelser og historiske museer og attraktioner, som man kan besøge.

- Forsvaret tilhører alle danskere. Derfor vil jeg i år give muligheden for at besøge de mange historiske og naturskønne perler. Forsvaret er i hele landet, og derfor er der tilbud, uanset hvor man holder ferie. Jeg håber i den grad, at mange vil lægge vejen forbi, udtaler forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en pressemeddelelse.

Annonce

Jyllands absolutte midte

På hjemmesiden kan man finde de enkelte øvelsesområder og læse mere. Her på Viborgegnen er der Finderup Øvelsesterræn mellem Ravnstrup og Mønsted, hvor den store underjordiske NATO-bunker lå i mange år.

Her fremhæves tilgroede Rosborg Sø med tilhørende kildevæld som en lokalitet med natur af international betydning, da der her findes mange sjældne dyr og planter. Området er landets suverænt vigtigste lokalitet for den sjældne plante Gul Stenbræk - omkring 75 procent af det samlede antal planter i Danmark findes der. Arten er sjælden, rødlistet og fredet, så nyd synet men lad dem stå, påpeger Forsvaret.

Den sjældne plante Gul Stenbræk lever godt ved Rosborg Sø. Arkivfoto

Det er også her i den nordlige kant af øvelsesterrænet, at man kan stå lige midt i Jylland - det vil sige lige midt mellem Vesterhavet og Kattegat og mellem Skagen og Grænsen.

Også det 688 hektar store Skive øvelsesterræn, der blandt andet strækker sig ud mellem Fly og Tastum i Fjends, er et muligt udflugtsmål denne sommer.

I området kan man blandt andet besøge Dommerby Hede, hvor der ligger omkring 30 små, græsklædte gravhøje, der er næsten 5000 år gamle. Langs gravhøjene kan man også se dybe furer i jorden, der er spor efter, hvor oldtidens veje har ligget.

Annonce

På opdagelse i vild natur

Meget af naturen i Forsvarets øvelsesterræner får lov til at passe sig selv, og når soldaterne bruger terrænet er det med til at fremme den vilde natur, hedder det i pressemeddelelsen.

Et dybt spor efter en kampvogn kan blive til et lille vandhul, hvor haletudser kan vokse sig til frøer og padder i sikkerhed, væltede træer kan skabe en lysning i skoven, hvor der pludselig pibler planter frem, som ellers var gemt dybt nede i jordens frøbank. Selv en lille brand giver nye muligheder for udviklingen af plante- og dyreliv.

Faktisk er omkring halvdelen af Forsvarets  arealer udpeget som Natura 2000-områder, som der skal værnes særligt om, og man kan opleve naturtyper som hede, overdrev og enge, som ellers er på retur i resten af Danmark.

På hjemmesiden www.sommermedforsvaret.dk kan man læse mere om, hvad man har lov til i de enkelte øvelsesområder. Her er der også link til Forsvarets kalender for øvelser. Man må nemlig ikke færdes i områderne under øvelserne.


Forsvaret tilhører alle danskere. Derfor vil jeg i år give muligheden for at besøge de mange historiske og naturskønne perler.

Trine Bramsen (S), forsvarsminister.
Annonce
Annonce
Viborg

En hård nød at knække på Mellemvej

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Mindeord om Tove Nielsen

Viborg

Ny, stor Aldi åbner sidst på året

Annonce