Annonce
Udland

USA og Nato fordømmer Syrien for drab på tyrkiske soldater

Umit Bektas/Reuters
Den igangværende optrapning af kampe i Idlib-provinsen er farlig og bør omgående stoppe, advarer USA og Nato.
Annonce

USA fordømmer et angreb mod Tyrkiets styrker i den syriske Idlib-provins, hvor mindst 33 tyrkiske soldater torsdag er blevet dræbt.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra det amerikanske udenrigsministerium natten til fredag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi støtter vores Nato-allierede Tyrkiet, siger en talsmand for ministeriet i meddelelsen.

Tyrkiet anklager de syriske regeringsstyrker for at stå bag angrebet. Også USA anklager den syriske præsident, Bashar al-Assad, og hans allierede for at stå bag.

- Vi opfordrer til et omgående stop for de foragtelige angreb begået af Assad-regimet, Rusland og iranskstøttede styrker, lyder det videre fra USA.

- Vi undersøger nu mulighederne for, hvordan vi bedst kan støtte Tyrkiet i denne krise, skriver udenrigsministeriet desuden ifølge nyhedsbureauet AFP.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har i et opkald til den Tyrkiske regering ligeledes fordømt angrebet.

Det oplyser Stoltenbergs talsmand natten til fredag.

- Stoltenberg fordømte de fortsatte og uovervejede angreb begået af det syriske regime og dets støtte Rusland i Idlib-provinsen, siger talsmanden.

- Han opfordrede dem til at stoppe offensiven, at respektere international lovgivning og at støtte FN's bestræbelser på at finde en fredelig løsning.

- Han opfordrede alle parter til at deeskalere denne farlige situation og undgå yderligere forværringer af den forfærdelige humanitære situation i regionen.

FN's generalsekretær, António Guterres, udtrykker natten til fredag dansk tid "stor bekymring" over eskaleringen i Idlib.

- Generalsekretæren følger eskaleringen i det nordvestlige Syrien med stor bekymring, siger talsperson Stephane Dujarric i en meddelelse.

FN opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og udtrykker især bekymring om den risiko, som de eskalerede militære angreb udgør for de civile.

- Hvis ikke der reageres kontant, bliver risikoen for en endnu større eskalering større fra time til time, lyder advarslen fra Guterres.

Ruslands forsvarsministerium afviser fredag morgen at have noget at gøre med angrebet torsdag.

Samtidig lyder det fra ministeriet, at de tyrkiske tropper, der blev ramt af angrebet, ikke burde have været i det syriske område, hvor de var, og at Tyrkiet ikke havde informeret Rusland på forhånd om placeringen.

For nylig optrappede Syriens regering støttet af Rusland offensiven i Idlib for at generobre området.

De seneste dage er situationen i Idlib-provinsen, der er den sidste oprørskontrollerede provins i Syrien, blevet drastisk forværret.

FN har advaret om, at kampene rykker nærmere og nærmere flygtningelejre med internt fordrevne i området.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Annonce