Annonce
Debat

USA skal støtte Grønland uden betingelser

USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, har sagt, at de 83 millioner kroner til Grønland skal skærme mod “ondartet påvirkning og afpresning” fra Kina og Rusland. ... Vores statsminister Mette Frederiksen burde gøre langt mere for at sige fra overfor amerikanernes nye kurs og minde om, at et samarbejde bygger på gensidig tillid og respekt.

Annonce

USA er vores vigtigste allierede. Men Trump-administrationens seneste manøvrer i Grønland er grænsende til uacceptable. Det underminerer både Rigsfællesskabet og samarbejdet mellem de fem arktiske grænselande, som blev stadfæstet ved underskrivelsen af Ilulissaterklæringen for godt et årti siden.

Siden vedtagelsen af Ilulissaterklæringen i 2008 har Rigsfællesskabet, Norge, USA, Canada og Rusland stået sammen om rammerne for udviklingen i Arktis. Men præsident Trumps interesse i Grønland ligner i stigende grad en magtdemonstration overfor Rusland og Kina - og Danmark.

Rigsfællesskabet har længe været grundlag for Danmarks nære samarbejde med USA. Grønland har i flere årtier været et amerikansk interesseområde, ikke mindst som en del af NATO-samarbejdet. Det har været en fordel for Danmark, da vores tætte samarbejde har ført til, at vi sammen har kunne holde Grønland som et lavspændingsområde.

Det er tydeligt, at Washington fortsat prioriterer Grønland som strategisk led i kampen om Arktis. Vi ønsker forsat at samarbejde med USA om udviklingen i Arktis, både hvad angår sikkerhedspolitik og bæredygtig udvikling. Men det er uacceptabelt, at USA søger at øge deres magt og indflydelse over Arktis under dække som et samarbejde med Det Danske Rigsfællesskab.

USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, har sagt, at de 83 millioner kroner til Grønland skal skærme mod “ondartet påvirkning og afpresning” fra Kina og Rusland. Pengene skal yderligere anvendes til at løfte energisektoren, uddannelsesområdet og turismen. Vores statsminister Mette Frederiksen burde gøre langt mere for at sige fra overfor amerikanernes nye kurs og minde om, at et samarbejde bygger på gensidig tillid og respekt.

Ilulissaterklæringen blev i sin tid fremsat af Danmark og Grønland netop for at undgå stridsmål i Arktis. Erklæringen blev vedtaget under Det Konservative Folkepartis daværende udenrigsminister Per Stig Møller, som beskrev Ilulissatinitiativet som et betydningsfuldt signal om, at de fem kyststater til Det Arktiske Ocean har en fælles tilgang til mulighederne og udviklingen i regionen. En fastholdelse af den ambition kræver, at Trump-administrationen lægger låg på alle ambitioner om dominans i Arktis udenom A5-fællesskabet.

Som det også fremgik af Taksøe-rapporten fra 2016 er Arktis et udenrigspolitisk område, som har og forsat vil have stor betydning for Danmark. Det skyldes blandt andet klimaforandringerne, muligheder for råstofudvinding, transportmuligheder og turisme.

Med Grønland som en del af Kongeriget Danmark har vi som rigsfællesskab legitime interesser, som vi er berettiget til at varetage. En opretholdelse af Ilulissaterklæringen er en af disse. Vi ønsker at fastholde erklæringens mål om at styrke den folkeretlige ramme for udviklingen i Arktis, og at bevare A5-staternes forpligtigelse hertil.

Vi bakker fuldt op om Grønlands vedholdenhed omkring, at den amerikanske støtte skal være uden betingelser. Vi står stadig fast på Ilulissaterklæringens pragmatiske kurs og det samarbejde om folkeretten, som erklæringen cementerer mellem Canada, USA, Rusland, Norge og Rigsfællesskabet.

Selv om det er mere end 10 år siden, at A5-staterne forpligtigede sig til Ilulissat-erklæringen, er det stadig vores klare forventning, at USA varetager sine interesser i Arktis gennem denne ramme. Ilulissaterklæringen har været afgørende for at afværge et kapløb om Arktis. Det håber vi forsat, at den vil være - det fælles ønske om stabilitet i regionen skal indtage førsteprioritet.

Niels Flemming Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Midtbyen: Behøver det være så grimt?

Sport For abonnenter

Er vokset med opgaven - Mensah er klar til at være en støtte for Viborgs unge spillere

Annonce