Annonce
Rundt om Viborg

Usikkerhed om fjord-forurening: Kommunen vil ikke nu sige ja til forsøg med saltvands-energi

Sønderborg-firmaet Saltpower har allieret sig med Energinet.dk og naturgaslageret i Ll. Torup, hvor Saltpower vil gøre forsøg med at producere elektricitet ved at blande saltvand og ferskvand. Arkivfoto: Morten Dueholm
Et firma, som Danfoss-bossen Jørgen Mads Clausen står bag, vil ved et energiforsøg skylle saltvand fra Ll. Torup-gaslageret ud i Limfjorden, men Viborg Kommune mangler miljø-oplysninger for at kunne tager stilling.

Ll. Torup/Limfjorden: - Vi synes, at det lyder spændende. Men vi må have flere oplysninger, før vi eventuelt giver lov til et forsøg. Vi skal ikke have mere forurening af fjorden.

Det siger formand Stine Damborg Hust (K) på baggrund af, at byrådets klima- og miljøudvalg torsdag fik forelagt en sag vedrørende en ansøgning om i tre-fem måneder at måtte udlede saltvand i forbindelse med et energiforsøg ved gaslageret i Ll. Torup.

Det er Sønderborg-firmaet Saltpower, der ønsker at teste et udstyr, der skal anvendes til at producere elektricitet skabt ved en såkaldt osmose, hvor saltvand og ferskvand blandes gennem en membran. Bag Saltpower står Jørgen Mads Clausen, der er mest kendt for sin ledende position i Danfoss, som blev skabt af hans far, Mads Clausen.

Vi synes, at det lyder spændende. Men vi må have flere oplysninger, før vi eventuelt giver lov til et forsøg

Stine Damborg Hust (K), formand for Viborg Byråds klima- og miljøudvalg

Miljøvurdering mangler

Når forsøget skal laves i Ll. Torup skyldes det, at Saltpower ønsker at bruge salt fra de underjordiske salthorste, der anvendes til opbevaring af store mængder naturgas. Ligeledes skal der ved forsøget anvendes vand fra Ll. Torup-anlægget.

Ansøgningen til Viborg Kommune går på, om man må udlede det brugte saltvand til Limfjorden, nærmere bestemt Lovns Bredning. Og her er det centrale spørgsmål, om saltvandet indeholder tungmetaller eller andre miljøfremmede stoffer, som er uforenelig med målsætningen om, at fjorden skal være renere og ikke mere forurenet, end den er i forvejen.

Den del mener byrådets klima- og miljøudvalg altså ikke er oplyst tilstrækkeligt til, at Viborg Kommune kan sige ja eller nej til forsøget. På udvalgsmødet var det også en orienteringssag, hvor teknik- og miljøforvaltningen ikke lagde op til en politisk beslutning, men der imod klargjorde, at man har bedt Saltpower komme med en række oplysninger, der kan danne grundlag for "en væsentlighedsvurdering i henhold til habitatsbekendtgørelsens bestemmelser". Altså en egentlig miljøvurdering.

Stine Damborg Hust vurderer det som sandsynligt, at firmaet melder tilbage herom inden for nogle få måneder. Derefter vil klima- og miljøudvalget formentlig tage stilling til ansøgningen.

Annonce

SF'er advarer

Søren Gytz Olesen, tidligere mangeårigt byrådsmedlem for SF, har allerede taget stilling. Han advarede forleden i et læserbrev i folkebladet kraftigt imod, at kommunen giver lov til udledning af saltvand, som kan være med til at forurene Limfjorden. Han henviser til, at Energinet.dk, som jo ejer naturgaslageret i Ll. Torup, for få år siden netop af miljøhensyn fik nej til at udlede tilsvarende saltvand, da energiselskabet ønskede at udvide de kaverner, som gaslageret består af.

Man kan i dagens udgave af Avisen Danmark læse mere om firmaet Saltpower og energiprojektet, som for nylig har fået tildelt 7,8 millioner kroner af statens energistyrelse til forskning og forsøg med at udvinde vedvarende energi fra geotermisk - altså underjordisk - saltvand.

Planen med energiforsøget er, at det brugte, geotermiske saltvand fra Ll. Torup skal udledes i Limfjorden - nærmere bestemt ved Virksund og Lovns Bredning. Arkivfoto: Morten Pedersen
Formand Stine Damborg Hust (K) og resten af byrådets klima- og miljøudvalg mener ikke, at en udledning af underjordisk saltvand til Limfjorden er tilstrækkeligt belyst i forhold til eventuelle miljøpåvirkninger. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Viborg

SVIF lukkede serie 6 med maner: Gamle legender indtog banen i festligt farvel

Rundt om Viborg

En del af arven gik til en koncert med Johnny Reimar: Der var dansktop-fest på plejecentret

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Rundt om Viborg For abonnenter

Borgerne har gjort et kedeligt område til en aktivitetspark: Nu skal alle herlighederne vises frem

Rundt om Viborg

Poul blev kåret som "årets helt" af borgerforeningen

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Sygeplejersker redder pensionspenge: Aktier i Viborg-virksomheden Genan solgt

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce