Annonce
Alarm 112

Utallige voldtægter af 'værgeløst offer': Mor og stedfar dømt for adskillige sex-overgreb på handicappet pige

Retten idømte stedfaren og moren henholdsvis syv og tre års fængsel for de utallige seksuelle overgreb, som fandt sted i Bjerringbro og omegn. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Der var stort set ingen formildende omstændigheder, da Retten i Viborg torsdag eftermiddag idømte et par fra Bjerringbro henholdsvis tre og syv års fængsel for seksuelt misbrug af kvindens datter. Misbruget stod på i 11 år, og det begyndte, da den mentalt handicappede pige blot var 12 år gammel.

Bjerringbro: Ingen af dem fortrak en mine, da byretten afsagde sin dom torsdag klokken 13.30.

Den 70-årige mand stod med mundbind for ansigtet og med hænderne i lommerne. Hans nu forhenværende hustru, en kvinde på 58 år, sank en smule sammen, men reagerede derudover ikke fysisk på dommerens ord om rettens afgørelse.

Manden blev idømt syv års ubetinget fængsel for gennem en periode på knap 12 år mellem 2003 og 2014 at have udsat sin i begyndelsen blot 12-årige steddatter for utallige seksuelle overgreb og voldtægter. Voldtægterne fandt i perioder sted flere gange dagligt, og han blev også dømt for at føre en dildo og et stearinlys op i pigens skede og for at få hende til at onanere hans penis.

Annonce

Pigens biologiske mor blev idømt tre års ubetinget fængsel for at have deltaget i flere af voldtægterne i det, hun og stedfaren selv gennem sagen har kaldt "trekanter" - altså hvor de alle tre lå i sengen og tog del i den samme seksuelle akt.

Moren blev ud over at have deltaget i stedfarens overgreb dømt for at have taget på sin datter undervejs, og derudover blev hun dømt for at kende til sin daværende mands omfattende kriminalitet, uden at hun gjorde noget ved det.

Alle de nævnte overgreb fandt sted på to forskellige adresser i og omkring Bjerringbro.

Skærpende omstændigheder

Det var en enig domsmandsret, som afsagde dommen, og i sin afgørelse lagde dommeren og de to domsmænd særligt vægt på den forklaring, voldtægtsofferet havde givet på en videooptagelse i retten.

På grund af pigens - som i dag er en voksen kvinde i begyndelsen af 30'erne - medfødte hjerneskade var hun ikke i stand til selv at møde fysisk op i retten. Hendes handicap blev også afgørende for, at straffen til hendes mor og stedfar blev så hård.

Offerets mentale tilstand var nemlig én af de mange skærpende omstændigheder, retsformanden læste op i retten, da hun begrundede straffenes længde.

- Retten har lagt vægt på forholdenes karakter, deres grovhed og deres hyppighed. Retten har lagt vægt på, at [offeret] var 12 år, første gang det skete, og at hun som mentalt retarderet var et værgeløst offer for kriminaliteten, som stod på i over 11 år, sagde retsformanden og fortsatte:

- Det skete under anvendelse af vold og trusler om vold, og [stedfaren] benyttede sin fysiske og psykiske overlegenhed, sagde dommeren og tilføjede, at stedfaren og moren begge havde brudt det særlige tillidsforhold, der bør være mellem forældre, stedforældre og deres børn.

Annonce

Ingen protest

Ud over fængselsstraffen pålagde retten det tidligere ægtepar sammen at skulle betale offeret 25.000 kroner i erstatning, og den 70-årige stedfar skal derudover alene betale hende 100.000 kroner.

Der kan dog gå en del tid, før kvinden får erstatningen.

Begge de dømte ankede nemlig dommen med det samme. Begge vil de i Vestre Landsret forsøge at blive frifundet for de forhold, de ikke selv har erkendt sig skyldige i.

Da de ankede dommen, skulle retten også tage stilling til, hvorvidt de to fortsat skal være varetægtsfængslet, indtil landsretten har taget stilling til ankesagen.

Senioranklager Linette Lysgaard talte naturligvis for, at de også i den kommende tid skal holdes bag lås og slå, og det valgte ingen af de to forsvarere at protestere imod.

- Vi protesterer ikke, vendte advokat Niels Lyhne sig og sagde til sin klient, den 58-årige mor.

- Det får vi alligevel ikke noget ud af, fortsatte han.

Moren smilede venligt over hele ansigtet og svarede bare;

- Nej.

Normalt nævner folkebladet navnet på personer, som bliver idømt mere end ét års ubetinget fængsel. I denne sag gøres der af hensyn til offeret, som ikke bør kunne genkendes, en undtagelse. 


Retten har lagt vægt på forholdenes karakter, deres grovhed og deres hyppighed. Retten har lagt vægt på, at [offeret] var 12 år, første gang det skete, og at hun som mentalt retarderet var et værgeløst offer for kriminaliteten, som stod på i over 11 år

Fra retsformandens oplæsning af dommenAnnonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu kan du blive vaccineret mod corona-virus uden tidsbestilling i Viborg

Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Alarm 112 For abonnenter

'Der er skiderikker på skovstien!': 70-årig kvinde fik teenage-røver til at stikke af - nu er skiderikken dømt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

GPS-tyve på spil i Jylland: Landbrugsmaskiner risikerer at blive sat ud af spillet

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Rundt om Viborg

Ny tilladelse: Gipsrester kan bruges som gødning på marker

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Viborg

Rigsretssag mod Støjberg medfører udskiftning i domkirken

Annonce