Annonce
Erhverv

Vækst i krisetid: Mens landet lukkede ned, satte Air Connection yderligere spurt på væksten

46-årige Allan Ørgaard Kristensen er oprindeligt udlært blikkenslager og VVS-installatør og har siden føjet en uddannelse til som VVS-tekniker samt gas- og vandmester. Her stiftede han første gang bekendtskab med faget ventilation, som han i dag har bygget en virksomhed op omkring. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Da konkurrenterne til Air Connection under corona-nedlukningen sendte deres medarbejdere hjem, satte Air Connection i stedet hastigheden op. Det har betydet flere kunder samt et opkøb, der skal være med til at løfte virksomheden yderligere.
Annonce

Odder: Da den i dag 46-årige direktør Allan Ørgaard Kristensen for godt og vel 16 år siden stiftede virksomheden Air Connection, var planen primært at fungere som et formidlende bindeled mellem producenterne af ventilationsanlæg i udlandet og entreprenørerne herhjemme.

Men hurtigt greb forretningen om sig, og han indså tidligt, at et lager var og blev en nødvendighed.

- I dag har vi omkring 100 forskellige underleverandører, fortæller han og griner lidt ved tanken om alt det besvær, den oprindelige strategi ville have medført i form af logistisk planlægning.

For med en ændring i bygningsreglementet i 2006, der blot to år efter Allan Ørgaard Kristensen stiftede sin virksomhed stillede krav om ventilation i boligbyggeri, fik direktørens virksomhed pludselig så meget vind i ventilationsforretningen, at det blev nødvendigt med både lager og sidenhen også flere medarbejdere.

- Jeg tror, det gik fra at være omkring 10 procent af alle huse, som havde ventilation, da jeg blev uddannet i 1996 til, at det i dag er 98 procent af alle huse, der har ventilation installeret. Så i dag er det svært at komme udenom, siger han.

Annonce

Vækst i krisetid

Selv dette forår, hvor corona har lagt landet øde, har Air Connection haft mere end rigeligt at se til.

For i modsætning til flere af Air Connections konkurrenter, der sendte medarbejderne hjem, valgte Allan Ørgaard Kristensen en anden strategi.

- Jeg var faktisk på ferie i Italien med min kone i begyndelsen af marts, da vi hørte om, at corona-virussen var begyndt at sprede sig. Og to dage, før vi skulle hjem, modtog vi så en sms fra det danske udenrigsministerium med en anbefaling om, at vi gik i frivillig karantæne, når vi kom hjem, fortæller han.

- Så det var først efter 14 dage derhjemme med konen, at vi havde en dialog her på stedet om, hvad vi skulle gøre, og om vi skulle lukke ned. Men det nægtede jeg. Og vi har haft vækst lige siden, tilføjer han.

Om Air Connection

 • Virksomheden er stiftet af direktør Allan Ørgaard Kristensen i 2004.
 • I dag er virksomheden ejet af Volution Group.
 • Virksomheden sælger ventilationssystemer til forskellige entreprenører, som efterfølgende installerer og monterer systemerne i boligbyggerier.
 • Virksomheden har alle år haft sorte tal på bundlinjen, og for seneste regnskabsår i 2018/2019 lød nettoresultatet på knap tre millioner kroner.
 • Blandt virksomhedens større kunder er blandt andre AirTjek, Bravida, Kemp-Lauritzen og Wicotec-Kirkebjerg koncernen.
 • Virksomheden har I dag 1000 kvadratmeter lager i Harlev, 1200 kvadratmeter lager i Greve og knap 2000 kvadratmeter lager i Odder.

Væksten forklarer Allan Ørgaard Kristensen primært med, at Air Connection, netop på grund af valget om at holde åbent, hurtigt fik en konkurrencefordel.

- Mens mange af vores konkurrenter tog halvanden måned med ekstra havearbejde, så fik vi deres ordrer imens. Og mens vi skyndte os at skaffe varer nok hjem, så har flere af dem udfordringer med, at de ikke længere har de varer, de skal bruge på hylderne, summerer Allan Ørgaard Kristensen op.

Men han fremhæver også Air Connections opkøb af Danklimas produktionsfaciliteter, som tidligere var en del af Wicotec-Kirkebjerg koncernen, tilbage i marts som en medvirkende årsag til Air Connections nuværende fremgang. Et køb, der giver Air Connection flere produkter på hylden, og et endnu stærkere samarbejde med Wicotec-Kirkebjerg koncernen, som i forvejen var en af Air Connections kunder.

Annonce

Kunder i fokus

- Vi får fordelene ved at have deres produkter inhouse. Og omvendt de er sluppet af med administrationen, som vi tager os af, samtidig med, at vi har tilført dem en ny kundegruppe, forklarer Allan Ørgaard Kristensen, der altid har sin virksomheds trivsel i tankerne.

Også når han holder fri.

- Kunderne kommer altid først for mig. De er jo vores eksistensgrundlag. Det er min kone måske ikke altid helt tilfreds med. Men vi nærmer os trods alt sølvbryllup, så hun har vist efterhånden vænnet sig til, fortæller han med et grin.


Jeg tror, det gik fra at være omkring 10 procent af alle huse, som havde ventilation, da jeg blev uddannet i 1996 til, at det i dag er 98 procent af alle huse, der har ventilation installeret. Så i dag er det svært at komme udenom.

Allan Ørgaard Kristensen, direktør, Air Connection


Selvom industriferien netop er skudt i gang, og samtlige af de i alt 12 ansatte på stedet i den kommende uge holder fri, vil direktøren derfor stadig være at finde på kontoret.

- Jeg nægter at lukke. Så vil jeg hellere selv stå med bøvlet, siger Allan Ørgaard Kristensen.

For virksomhedens kunder har førsteprioritet, og så må alt andet vige.

Annonce

Fra grossist til producent

Netop virksomhedens trivsel er da også grunden til, at Allan Ørgaard Kristensen for to år siden valgte at lade sin virksomhed Air Connection blive opkøbt af britiske Volution Group – en ledende leverandør af ventilationsprodukter, som ejer flere datterselskaber i både Skandinavien, Tyskland, Belgien, Holland, Frankrig, England og Australien.

- 25 procent af de ventilationsanlæg, vi køber, kommer i forvejen fra Volution Groups selskaber. Så derfor var det en meget nærliggende tanke for mig, at vi kom med under deres paraply, fortæller Allan Ørgaard Kristensen, der udover synergieffekterne ved opkøbet også har opnået stor fordel i, at Air Connection nu bliver betragtet som en producent snarere som grossist.

- Som grossist bliver du på mange måder set som et fordyrende mellemled i dag, hvor man kan finde langt de fleste virksomheder på nettet. Hvis for eksempel en entreprenør kan ringe direkte til en producent af ventilationsanlæg, hvad skulle de så bruge os til? spørger Allan Ørgaard Kristensen retorisk.

- Så for os var det den rigtige beslutning for at lade virksomheden eksistere, også ud i fremtiden, understreger han.

Sådan foregår salget

 • Når Air Connection får en ordre ind fra en VVS-entreprenør på et ventilationsanlæg, er det i første omgang Air Connections arkitekter, der ser på ordren og udarbejder en skitse for det ventilationssystem, der passer til byggeriet.
 • Efterfølgende finder Air Connections øvrige ansatte de dele, der skal bruges til ventilationssystemet, og sender det derefter samlet af sted i en pakke til entreprenørerne.
 • Selve montagen tager kunden sig selv af.
 • Air Connection forarbejder selv rør til ventilationssystemerne, men køber derudover de enkelte dele hos forskellige underleverandører. Det drejer sig for eksempel om selve ventilationsanlægget, der fås i forskellige mærker, samt ventiler og lyddæmpere.
 • I øjeblikket har Air Connection omkring 6500 varenumre, hvoraf 2300 af dem er på lager.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Bjerringbro

Læge smittet med coronavirus - lægehus kører på nødberedskab

Viborg For abonnenter

Valget i landets største forening nærmer sig - og i år er det anderledes: Dette valg er måske ikke det, der er den største folkelige opmærksomhed om

Annonce