Annonce
Rundt om Viborg

Værst i den inderste del: Limfjorden ramt af kraftigt iltsvind

Hjarbæk Fjord er ramt af kraftigt iltsvind. De seneste dage med kraftig blæst kan hjælpe lidt, men ellers ventes forholdene kun at blive værre i løbet af sommeren. Arkivfoto:  Agata Lenczewska-Madsen
Flere steder i Limfjorden er der meget lave mængder ilt i vandet. Værst ser det ud i blandt andet Lovns Bredning og Hjarbæk Fjord.
Annonce

Viborgegnen: Årets første målinger af iltsvind viser, at miljøforholdene allerede er alvorlige flere steder i Limfjorden. Værst ser det ud i den indre del af Limfjorden. Det vil blandt andet sige farvandet syd for Livø, Risgaarde Bredning, Lovns Bredning, Hjarbæk Fjord, Skive Fjord og i Thisted Bredning.

I de nævnte områder er alle målinger i kategorien "kraftigt ildsvind". Eksempelvis er der i Hjarbæk Fjord målt et iltindhold på nul milligram per liter vand, og i Lovns Bredning er iltindholdet på 0,6 milligram.

Den er også gal i andre indre farvande blandt andet Mariager Fjord, Sydlige  Lillebælt og Det Sydfynske Øhav.

Miljøstyrelsen offentliggør målinger af iltindholdet i farvandene en gang om ugen, og den seneste uges vejr med kraftig blæst kan tænkes at forbedre situationen lidt, men generelt skal vi forvente, at forholdene bliver værre i løbet af sommeren.

- Iltsvindet indfinder sig om sommeren først der, hvor der er flest alger i vandet, og hvor vandet står mest stille. Det er det, vi ser nu, hvor iltsvindet har ramt lukkede fjordområder og områder med dybe sænkninger i havbunden. Herfra må vi forvente, at iltsvindet vil brede sig hen over sommeren, med mindre vi får kraftig blæst, siger kontorchef Harley Bundgaard Madsen fra Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Annonce

Tidligere i Limfjorden

I store træk svarer situationen til den, man oplevede sidste år, men i Limfjorden var der dog ikke tale om et så udbredt iltsvind på samme tidspunkt i 2019. Man kan se kortet over iltsvind på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Iltsvindet skabes i en kombination af udledninger af kvælstof og fosfor fra landjorden og sol- og vindforhold. Kraftig regn påvirker forholdene negativt, fordi det øger udvaskningen af kvælstof og fosfor.

De store mængder næringsstoffer i vandet får algerne til at blomstre op, og når algerne dør, synker de til bunds og nedbrydes, og i denne proces bruger algerne ilt. 60 til 70 procent af udledningen stammer fra landbruget.


Iltsvindet indfinder sig om sommeren først der, hvor der er flest alger i vandet, og hvor vandet står mest stille. Det er det, vi ser nu, hvor iltsvindet har ramt lukkede fjordområder og områder med dybe sænkninger i havbunden

Harley Bundgaard Madsen, kontorchef i Miljøstyrelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Noget om at folde sig ud

Viborg

Nærværende ledelse er afgørende

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce