Annonce
Rund om Viborg

Fem unge har brug for et viborgensisk hjem: Har I rum til én?

Viggo og hans lama i fodbjergene til Andesbjergene, Argentina 2019. Privatfoto
Den frivillige organisationen AFS i Viborg Kommune håber at finde værtsfamilier til fem udenlandske studerende, der kommer til Viborgegnen til august.

Viborgegnen: Den frivillige organisation AFS håber på at kunne finde fem værtsfamilier, der er klar på at have en udenlandsk studerende boende i et år fra august.

- AFS får 124 unge mennesker på udvekslingsophold i hele landet til august og fem af dem plejer at komme til Viborg Kommune. Hvis vi altså kan finde værtsfamilier nok, så det håber vi kan lade sig gøre, siger Eva Hancock, der bor i Mønsted og er med i bestyrelsen for AFS-afdelingen i Viborg.

AFS står for American Field Service, der oprindeligt blev stiftet og stod for at sende frivillige unge hjælpere til ambulancekorps, der hjalp sårede på hospitaler bag fronten i Europa under 2. verdenskrig. Efter krigen er det i stedet kommet til at handle om udvekslingsstuderende både fra Danmark og ude i verden og altså om at finde hjem til udenlandske studerende, der ønsker et skoleår i Danmark.

Organisationen er en frivillig organisation, som har fred og medmenneskelig forståelse som grundsten, og den udsprang ud fra en grundlæggende filosofi om, at forståelse for hinanden mellem nationer og mennesker er den bedste måde at sikre sig mod krige.

Annonce
Eva Hancock i hjemmet i Mønsted med den italienske udvekslingsstudent, Antonino De Luca, der boede hos Mønsted-familien i skoleåret 2016/2017. Arkivfoto: Morten Dueholm

Gæstfrihed og lidt forældre

De unge kommer typisk til Danmark for at gå i 9. eller 10 klasse eller på gymnasiet, fortæller Eva Hancock. Værtsfamiliernes rolle er at stå klar med et hjem og gæstfrihed og en rolle som en slags forældre. Samtidigt skal der i hjemmet også være andre unge mellem 15 og 20 år.

- Pointen er mest at lære sproget og kulturen at kende og ikke for at komme og søge en god karakter i skolen. Vi er jo et land, der selv mener, at vi ingen regler har, men der er jo masser af uskrevne regler, og det er sådan noget, man også lærer som udvekslingsstudent, siger Eva Hancock.

Hun har selv været vært for den dengang 18-årige Antonino De Luca fra Sicilien i Italien, der kom til Mønsted og boede med familien i skoleåret 2016 og 2017. Det inspirerede sønnen Viggo til at drage afsted til Argentina, hvor han vender hjem fra i den kommende uge.

- Det var en kæmpesucces for os, og vi skal til Sicilien og holde nytår hos den italienske dreng og hans familie, så det holder ved, siger Eva Hancock.

AFS har netop sagt farvel til den sidste af fem udenlandske studerende, der i den forløbne skoleår har boet hos værter i Bjerringbro - hvor tre udvekslingsstuderende fandt et hjem for et år - og desuden en studerende hos familier i henholdsvis Foulum og Viborg.

Argentina i et år

Eva Hancock fortæller her selv om sønnen Viggos tur til Argentina:

"I august 2018 tog Viggo, dengang 16 år og med afsluttet 9. klasse eksamen afsted til Argentina. Han skulle bo hos en værtsfamilie, Carlos og Andrea og deres to sønner, hvoraf den yngste var 15 år og den ældste 17 år.

Byen familien bor i kendte vi ikke, og ved et opslag i en almindelig "Turen går til Argentina"-rejseguide, var den ikke nævnt. Det viste sig, at byen hedder Parana, og ligger ved floden af samme navn i det nordøstlige hjørne af Argentina. Floden er den næststørste flod i Sydamerika, så vi, der blev hjemme, lærte også geografi.

Viggo har gået i to forskellige argentinske skoler i det forløbne år, og har lært at tale flydende spansk. Det ser han som en kæmpe fordel, når han om få uger starter på Viborg Katedralskole. Men Viggo er ikke alene om at rejse ud. Hvert år modtager Danmark således 124 unge, som skal bo hos familier i Danmark og have oplevelser som er lige så langt fra deres normale hverdag, som Viggos har været anderledes fra hans liv i Viborg og Mønsted/Daugbjerg," skriver Eva Hancock.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nye vitaminer til ungdomsrådet

112

Stor lettelse efter opklaring af færdselsdrab: Familien nåede at få nyheden, inden den rejste hjem

Annonce