Annonce
Viborg

Valgmøde helt uden mudderkastning

Godt og vel et halvt hundrede vælgere var mødt frem til den anderledes debat.
Carte Blanche stod tirsdag bag et anderledes vælgermøde med tre kvindelige kandidater, hvor dialog, samtale og respekt for forskellighed frem for konfrontation var i fokus.

Viborg: Mange vælgere angiver, at de er trætte af, at politikere som regel lægger vægt på uenighed, konfrontation og muligheden for at stille deres politiske modstandere i et dårligt lys. Frem for at fokusere på politiske løsninger og de holdninger, som de er enige om. Og rigtig mange vælgere bryder sig ikke om, at politikerne går hårdt til hinanden i debatterne.

Tirsdag aften havde deltagerne i et vælgermøde, som egnsteatret Carte Blanche havde inviteret til, mulighed for at overvære et anderledes møde med de lokale kandidater, Mette Nielsen, (S), Stine Isaksen fra Alternativet og Margrethe Agerup Præst, der stiller op for de konservative.

Udgangspunktet for mødet var en række spørgsmål til de tre politikere, som elever fra 1. G på Viborg Katedralskole havde formuleret, og som var optakt til en politisk samtale, hvor ønsket var at bygge bro og skabe forståelse og respekt for forskelligheder - frem for at fokusere på uenighed og polarisering mellem de tre politikere og deres respektive partier.

Annonce
Sara Topsøe-Jensen forklarer i sit oplæg, at debat og diskusison skal afløses af samtale og dialog.

60 fremmødte

Hvad tror du på? Hvordan påvirker kultur os forskelligt? Hvordan skal vi ændre menneskeheden for jordens skyld? Er der forskel på mennesker? Hvis du kunne ændre én ting, hvad ville det så være? lød nogle af elevernes spørgsmål til paneldeltagerne.

De omkring 60 fremmødte - heraf rigtig mange unge - skulle i små grupper på tre debattere og samtale om nogle af de spørgsmål, som gymnasieeleverne havde stillet. Og de tre politikeres rolle i den del af mødet var den for dem helt uvante: De fik til opgave at går rundt i grupperne og lytte, men de måtte under ingen omstændigheder blande sig i snakken.

- Jeg tænkte, da jeg så invitationen til mødet, at det var en helt anderledes måde at gøre det på. Jeg er vant til at forberede mig til vælgermøderne og være i kontrol, men her var alt pludselig uforudsigeligt. Men jeg synes, det fungerer godt, sagde Mette Nielsen.

En vild oplevelse

Stine Isaksen fremhævede, at det var en vild oplevelse at blive tvunget til at lytte så meget og så længe.

- Vi er jo vant til at komme med indspark og kommentarer i en debat og på den måde være med til at sætte retningen. Men her var vi pludselig dem, der skulle lytte, og det har givet snakken en anderledes dybde, sagde Stine Isaksen, der var positivt overrasket over, at det fungerede så godt.

Margrethe Agerup Præst anførte, at det er medierne, som i høj grad bestemmer dagsordenen i en valgkamp. Og for dem er uenighed og en hård debatform "godt tv".

- Derfor er det svært at komme væk fra den form, hvor debat og uenighed bliver trukket op. Mødet her viser, at der også er en anden vej, men det er langt mere tidkrævende at lytte og samtale. Og vi må nok erkende, at det bliver svært få medierne med på det.

De tre kandidater til Folketinget, Mette Nielsen, (S), Stine Isaksen fra aternativet og Margrethe Agerup Præst var alle positivt overrasket over mødets form.

Dårligt humør

Aftenens ordstyrer, Sara Topsøe-Jensen indrømmede, at hun er begyndt at slukke for politiske debatter i tv.

- Jeg bliver i dårligt humør, for det hele er lagt an på konfrontation, og der bruges en krigsretorik, som udelukker enhver form for samtale. Ingen lytter til, hvad modparten siger, og i den sidste ende er det en udvikling, som er farlig for demokratiet, sagde hun.

Margrethe Agerup Præst supplerede med at konstatere, at det er den form for debat og valgkamp som skaber politikerlede hos mange vælgere. Og den overfladiskhed giver også plads til yderliggående politiske partier med nemme og unuancerede budskaber.

Veninderne Nanna Lindbæk Qvesel, der går i 1. G og Edith Vels, som går i 9. klasse var to af de mange unge, som overværede mødet.

Sammenstød

Mette Nielsen mindede om, at samtalen og dialogen i mange sammenhænge støder imod den politiske virkelighed.

- Som formand for socialudvalget var jeg med til at gennemføre nogle meget store besparelser. Det brød jeg mig absolut ikke om, for det stred i den grad imod mine politiske værdier. Men virkeligheden var, at det var nødvendigt for at undgå, at kommunen blev sat under økonomisk administration, sagde Mette Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce