x
Annonce
Bjerringbro

Van(d)vittig situation: Tangeværket åbnede for nødslusen

Sent lørdag aften åbnede Tangeværket for nødslusen, og det endte med at blive et tilløbsstyke på dæmningen i løbet af hele søndagen. Foto: Morten Pedersen
Hundredevis af interesserede lagde søndag vejen forbi Tangeværket. Her havde man aftenen forinden åbnet for nødslusen, så 10 kubikmeter vand i sekundet strømmede igennem dæmningen.

Tange: Vand, vand og atter vand.

Det er, hvad der har stået på den himmelske menu de sidste mange dage og uger, og for alle dem, der bor tæt ved åer, søer og vandløb har det ført til bekymrede miner.

I løbet af søndagen førte netop vandet til noget af et tilløbsstykke ved Tangeværket.

Tidligt søndag morgen skrev Rasmus Lambert Christensen, som er direktør for Gudenaacentralen, i et opslag på Facebook-gruppen Bjerringbro-by, at han lørdag aften havde åbnet for nødslusen på dæmningen, og at alle var velkomne til at tage ud og kigge på vandets voldsomme kræfter.

Allerede på lang afstand løs det som en norsk elv. Eller endda som et mindre vandfald. Når man kom helt tæt på dæmningen, kunne der nærmest mærkes en summen i jorden ved slusen, som i løbet af søndagen lukkede 10 kubikmeter vand ud i sekundet.

Annonce

- Selvom vi lukkede alt det vand, vi kunne, igennem kraftværket, så steg vandstanden i søen fortsat et par centimeter på tre timer i går (lørdag, red.). Derfor vurderede vi i går aftes at åbne frislusen

Rasmus Lambert, Direktør hos Gudenaacentralen

Aldrig set før

Når man stod ude på dæmningen, lignede og føltes det akkurat som at stå for enden af en af Molslinjens hurtigfærger, og den følelse var der mange, som kom ud og prøvede af.

I løbet af det kvarters tid, folkebladets udsendte fotograf og journalist var på stedet ved middagstid, kom og gik over 100 interesserede rundt i området.

Nogle af dem, der var kommet for at tage den spektakulære begivenhed i øjesyn, var Anni og Jan Fredensborg fra Bjerringbro.

- Vi er kommet, fordi vi har læst, at de har åbnet op, men vi var også herude den anden dag, fordi vi synes, at det er et dejligt område, siger Anni Fredensborg.

Ægteparret har boet i Bjerringbro i 35 år, men aldrig har de set vandet stå så højt, som det gør nu - hverken ved Tangeværket eller i Bjerringbro.

- De må gøre det for søens og dæmningens skyld, siger Jan Fredensborg, som godt kan frygte, at vandstanden i Gudenåen nu vil stige voldsomt ind gennem Bjerringbro.

Kører på 14. dag

Den frygt, som beboere i Bjerringbro måtte have for, at vandet i åen nu stiger til et endnu højere niveau, er ubegrundet, fortæller Gudenaacentralens direktør, Rasmus Lambert Christensen, da folkebladet taler med ham senere på søndagen.

- Vi har selvfølgelig haft det med i tankerne, men som det ser ud nu, så kommer vandet ikke til at stige mere - så skal der godt nok komme meget regn, og det tyder det ikke på, at der gør, siger han og tilføjer, at vandstanden er faldet 10 centimeter fra søndag klokken fem og frem til klokken 13 om eftermiddagen.

- Vi har peaket. Det er min vurdering. Ellers skal der komme 25 millimeter vand i morgen (mandag, red.).

Vurderingen lørdag aften var, at Gudenaacentralen blev nødt til at åbne for nødslusen for at sikre en stabil mængde vand i både søen og i resten af åen.

- Selvom vi lukkede alt det vand, vi kunne, igennem kraftværket, så steg vandstanden i søen fortsat et par centimeter på tre timer i går (lørdag, red.). Derfor vurderede vi i går aftes at åbne frislusen, siger han.

Selv for en garvet kender af Tange Sø og af Gudenåen som Rasmus Lambert Christensen er det en meget usædvanlig situation netop nu. Han mindes kun én gang, hvor vandet har stået næsten lige så højt, som det gør nu.

- Det var en meget kort periode i 2011, hvor det havde været isvinter, og så kom der pludselig 50 millimeter vand på en weekend, og da stod det cirka 10 centimeter lavere, end det gør nu. Men det var kun i tre dage, og så var det væk. Nu kører det her på 14. dag, siger han.

Nødslusen sendte 10 kubikmeter vand i sekundet fra Tange Sø og videre ud i Gudenåen. Foto: Morten Pedersen
Også inde ved selve værket står vandet højere, end i al den tid Gudenaacentralens direktør kan huske. Foto: Morten Pedersen
Man skal huske vandtæt fodtøj, hvis man skal på picnictur ved Tangeværket i disse dage. Foto: Morten Pedersen
Den bro, man normalt benytter for at komme tørskoet over vandet, lever ikke op til sit formål i øjeblikket. Foto: Morten Pedersen
Vandet fossede igennem slusen og lød som en vild norsk elv. Foto: Morten Pedersen
Søndag den 23. Februar. Foto: Morten Pedersen
Søndag den 23. Februar. Foto: Morten Pedersen
Søndag den 23. Februar. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Glade gensyn med Camilla

Leder

Unormale tider - unormale løsninger!

Annonce