x
Annonce
Debat

Vandmiljø uden parader, kan det lade sig gøre?

Fredag, den 19. maj 2017 Lars Norup Foto: Morten Dueholm

I morgen aften tager vi hul på ét af mine personlige nytårsforsætter, nemlig ønsket om at arrangere flere vigtige debatmøder om nogle af de vigtigste og mest følsomme emner i vores samfund. Det aktuelle møde drejer sig ganske enkelt om, hvad vi kan og skal gøre for at få rent vand i vores vandløb.

Da mødet blev arrangeret, vidste jeg ikke, at det netop i januar skulle gå hen og blive et brandvarmt emne, fordi nye data er dukket op, og fordi specielt landbruget er i fokus.

Det er helt bevidst, at vi har valgt en bredt respekteret ekspert, vores lokale professor Jørgen E. Olesen, som indleder på mødet, der finder sted på Asmildkloster Landbrugsskole. For ønsket er at skære debatten ind til emnet "rent vand" på baggrund af nogle videnskabelige fakta.

Det er min oplevelse, at der ikke er nogen, som ikke ønsker at nå de mål om et rent vandmiljø, som Danmark har forpligtet sig til. Der er bare stor uenighed om, hvordan det skal ske, blandt andet fordi der er forskellig tolkning af den videnskab, som ligger bag den politisk besluttede indsats.

Der kommer mange til mødet, det tyder alt på. Politikere, embedsmænd, landmænd, naturfolk og almindelige mennesker, der er stærkt optaget af emnet, har vist stor interesse for sagen.

Kan vi alle gå fra mødet med en oplevelse af, at paraderne var sænket, der blev formidlet vigtige og nye oplysninger, og vi alle blev noget klogere, så er målet nået. Det er et urealistisk mål at nå konsensus, og sådan er det i alle samfundsvigtige spørgsmål: åbenhed om uenighed er fundamentet i et demokrati.

Sådan vil vi fortsætte i 2019. Sætte vigtige emner til debat. Ikke nødvendigvis de mest spektakulære, men emner hvor vi føler, vi har en ekspertise, der kan gøre os alle klogere.

Det kan udmærket være noget, som opstår spontant lokalt i Viborg Kommune, men det kan også være sager, som den med vandet, der både har et lokalt og et landspolitisk sigte. Det vil naturligvis være særligt aktuelt i forhold til den kommende valgkamp.

Debatmøderne vil blive arrangeret sammen med lokale samarbejdspartnere, hvis det kan lade sig gøre, og de behøver ikke alle finde sted i Viborg by. Viborg Kommune består af 92 vigtige bysamfund, store som små.

Uden at kunne love at realisere alt, så vil vi gerne invitere vores læsere til at give gode forslag til sådanne debatter. Gode forslag modtages gerne. Send dem til viborg@viborgfolkeblad.dk

På folkebladet håber vi, at debatten bliver bedre og endnu mere kvalificeret i 2019.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

VFF-direktør vil få det bedste ud af forfærdelig situation

Viborg

Kæmper for at følge med: Efterspørgslen på Bilka To Go er eksploderet

Annonce