Annonce
Rundt om Viborg

Vandværks-protest: Det mindst egnede sted til mink-nedgravning

Nedgravningen af døde mink i massevis fortsætter i Kølvrå, selv om der fra flere sider er udtrykt bekymring for drikkevandet i området. Foto: Morten Pedersen
Vandværksmand fra Karup forstår slet ikke nedgravningen af døde mink ved Kølvrå. Miljøstyrelsen afviser, at minkene kan true drikkevandet.

Karup/Kølvrå: - Hvorfor vælger man et så umuligt sted? Man kunne jo sagtens finde langt bedre egnede steder - for eksempel på Grove Hede lidt mod nordvest, hvor der ingen drikkevandsinteresser er.

Det siger Niels Chr. Ravn, der bor i Karup og er formand for Danske Vandværker i Region Midtjylland.

Han er mildt sagt oprørt over, at de statslige myndigheder graver millioner af døde mink ned lidt syd på Kølvrå by og tæt på det område, hvorfra der indvindes drikkevand til Kølvrå.

Annonce

Og han har fuld opbakning fra sin hovedorganisation.

I en pressemeddelelse skriver Danske Vandværker: "Minkkirkegårde kan forurene grundvandet".

Susan Münster, direktør for vandværksorganisationen, mener, at "placeringen af minkgravene er meget uheldig og ganske uforståelig".

De aflivede mink bliver indkapslet i kalk og gravet flere meter ned i jorden. Myndighederne mener, at der dermed ikke er risici for hverken folkesundheden eller drikkevandet ved at begrave millioner af døde dyr det samme sted. Foto: Morten Stricker

Kalken forsinker kun

Ud over at nedgravningen sker tæt på et vandindvindingsområde, peger hun blandt andet på, at det ikke er en garanti mod forurening, at man bruger kalk til at indkapsle minkene med i forbindelse med nedgravningen.

Kalken forsinker nok forrådnelsen af minkene, men den stopper den ikke, "og det er altså meget dårligt nyt for drikkevandet," siger Susan Münster.

Der skal mange tons kalk til, når de mange mink skal indkapsles i forbindelse med nedgravningen. Foto: Morten Pedersen

Miljøstyrelsen mener omvendt ikke, at nedgravningen af døde mink udgør en risiko for drikkevandet i de områder, hvor minkene graves ned.


Placeringen af minkgravene er meget uheldig og ganske uforståelig

Susan Münster, direktør for Danske Vandværker


I en pressemeddelelse oplyser Per Schriver, kontorchef i Miljøstyrelsen, at man netop har fravalgt områder, hvor der indvindes vand - og hvor der i øvrigt kan være særlige drikkevands-interesser. Han pointerer også, at man ved minknedgravningerne har sikret sig, at der er mindst 300 meter til private boringer. Det er den samme afstand, som gælder i forhold til nedsivning af spildevand.

Annonce

"Grundige studier"

Specielt om situationen og forholdene i Kølvrå erkender Per Schriver, at "bekymringen (har) været stor", men han siger også, at "vandets vej fra overfladen er kortlagt ved grundige studier".

"Beregningen er tilføjet en buffer på 100 meter, inden der tegnes op som "indvindingsopland" og minkgravene er placeret uden for dette område. Vi mener derfor ikke, gravene udgør en risiko for drikkevandet. Hertil kommer at vandboringen (vedrørende Kølvrå Vandværk - red.) er 100 meter dyb og beskyttet af et lerlag," siger kontorchefen i pressemeddelelsen.

Fem korte om minksagen

  1. Regeringen offentliggjorde onsdag i sidste uge, at alle mink skal aflives. Det sker på baggrund af, at Statens Serum Institut ved foreløbige undersøgelser har fundet ny muteret coronavirus i mink, der kan påvirke effekten af en vaccine.
  2. Cluster 5-varianten, som man nu frygter kan hæmme en vaccine, er fundet hos 11 personer i Nordjylland.
  3. For at få aflivet besætningerne hurtigst muligt tilbyder regeringen tempo-bonus på 20 kroner per mink, hvis minkavleren får tømt sin besætning inden for 10 dage,
  4. Men søndag kom det i Berlingske frem, at regeringen slet ikke har bemyndigelse til at beordre minkbesætninger aflivet, hvis besætningen ikke er syg eller ligger i nærheden af en farm med sygdomsudbrud. Den ansvarlige minister, fødevareminister Mogens Jensen (S), forklarede søndag aften til Ritzau, at regeringen var nødt til at fremskynde aflivningen af Danmarks minkbesætning, fordi det hastede.
  5. Regeringen droppede mandag at få gennemført en hastelov, der skulle give bemyndigelse til aflivningen.

Nedgravningen af de aflivede mink omfatter efterhånden flere hektar jord. Området tilhører Forsvaret og Flyvestation Karup, selv om det modsat flyvestationens indhegnede område ligger på østsiden af Viborg-Herning-landevejen.

De døde mink bliver læsset på såkaldte dumpere, som derefter sørger for, at de kommer i de lange gravrender i landskabet. Foto: Morten Pedersen

Nedgravningsområdet gennemskæres af Alhedestien, som derfor for tiden er spærret af. Havde den været åben, ville der dog næppe være mange, som ville have cyklet eller gået på denne sti-strækning, for både beboere i området og forbipasserende på landevejen melder om en stærk og ubehagelig stank fra de døde mink.

Annonce

Oberst melder pas

Hvis det alene kom an på lugten og de trafikale forhold, ville der givet være andre steder, hvor minknedgravningen kunne foregå mere diskret. Og den regionale vandværksformand, Niels Chr. Ravn, peger altså på et andet militært område nogle kilometer mod nordvest.

Palle N. Mikkelsen, oberst og garnisonkommandant på Flyvestation Karup, understreger, at man på flyvestationen ikke har haft noget at gøre med udpegningen af det specifikke område, hvor minkene graves ned. Det er Miljøstyrelsen, der i et samarbejde med Forsvarets Ejendomsstyrelse har stået for det.

Palle N. Mikkelsen anfører dog, at hede-området, som Niels Chr. Ravn og andre har peget på til nedgravning af mink, er beskyttet som Natura 2000-område, og at grundvandet her ligger forholdsvis højt.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Dommen står fast: Ansat på flyvestationen klemte og trak i kvindelig kollegas brystvorte

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal Venstre-formand: Vi fyrede ikke Allan Clifford

Viborg For abonnenter

Byrådspolitiker afviser den lokale budgetaftale i jordklodens navn: - Jeres selvros er kvalmende

Sport

Pernille Harder sætter dansk målrekord i nem storsejr i Viborg

Bjerringbro For abonnenter

Fix a bike: Det startede med fem gamle cykler på græsplænen

Viborg

Hvad betyder kulturbuffet? - Jeg er blevet del af et fællesskab og har fået følelsen af, at Viborg er min by

Rundt om Viborg For abonnenter

Grøn fremtid: Varmeværk i vækst bruger nu overvejende vedvarende energi

Rundt om Viborg

Findes der virkelig 400 forskellige æblesorter og over 100 forskellige slags pærer lige uden for Viborg? Kom selv og se

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Viborg For abonnenter

Finderup vil være årets lokalområde: - Det føles som én stor familie herude

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Debat

Skidt med Limfjorden - det bliver værre og værre!

Annonce