Annonce
Viborg

Varmechok på vej i Viborg

Bortfaldet af et statstilskud til kraftvarmeværket fra årsskiftet betyder en voldsom stigning i varmeprisen for forbrugerne. Arkivfoto: Morten Dueholm

Viborg Fjernvarmes forbrugere skal fra årsskiftet af med 50 procent mere for at varme huset op, fordi Energi Viborg Kraftvarme mister et årligt statstilskud på omkring 70 millioner kroner.

Viborg: En kunde hos Viborg Fjernvarme, som i år bruger 10.000 kroner på at varme boligen op, skal til næste år regne med at betale en halv gange så meget - altså 15.000 kroner for den samme mængde varme.

Det meddeler Viborg Fjernvarme "med beklagelse" i en kommentar til det nye takstblad for 2019, som lægges ud på hjemmesiden i begyndelsen af december.

Baggrunden for stigningen er altovervejende, at Energi Viborg Kraftvarme, som har eneret på at levere varme til fjernvarmeselskabet, fra årsskiftet mister et årligt såkaldt grundtilskud fra staten i størrelsesordenen 70 millioner kroner.

Det er penge, som varmeproducenterne i en årrække har fået som kompensation for lave priser på den elektricitet, de producerer på kraftvarmeværkerne. Oven i det stiger prisen på naturgas, som kraftvarmeværket overvejende bruger i sin produktion.

Gennemsnitshus

Viborg Fjernvarme beregner hvert år varmeprisen for et parcelhus på 140 kvadratmeter, som man karakteriserer som et gennemsnitligt hus for en familie med to børn.

Hvor den seneste pris er opgjort til 9532 kroner om året, skal den samme familie regne med en udgift til næste år på 14.163 kroner for den samme mængde varme. Og det er en stigning på 49 procent.

Med til det billede hører, at prisen på fjernvarme har været ekstraordinær lav i Viborg de seneste år - først og fremmest på grund af kraftigt faldende priser på naturgas.

Beregnet efter Energistyrelsens standardhus, som er på 130 kvadratmeter, vil varmeudgiften stige fra 11.316 kroner til 17.032 kroner. Procentvis er det en stigning på 51 procent - og altså stort set det samme, som Viborg Fjernvarmes beregninger viser.

Både forbrugernes faste bidrag og den variable takst sættes op fra årsskiftet. Den faste takst stiger fra 15,94 kroner pr. kvadratmeter bolig til 21,25 kroner - en stigning på 33 procent.

Taksten for en kilowatt-time varme stiger med 59 procent - fra nu 47,40 kroner til 75,16 kroner. En gennemsnitsforbruger under Viborg Fjernvarme bruger 14.000 kilowatt-timer om året.

Den eneste takst, der ikke sættes op, er lejen af en varmemåler. Det koster til næste år også 665 kroner.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Chancen kan komme - før man venter den: Emil Scheel nåede knap at varme op, før han skulle på banen

Annonce