Annonce
Rundt om Viborg

Varmen bliver billigere i Stoholm

Varmepumpeanlægget er lige nu ved at blive testet, og efter planen sættes det i drift den 1. august. Foto: Morten Pedersen
Stoholm Fjernvarme sætter varmeprisen ned og forventer med udsigt til, at det nye varmepumpeanlæg snart kommer i drift, at prisen bliver nede.
Annonce

Stroholm: Det er blevet omkring en tusindekroneseddel billigere på årsbasis at varme et gennemsnitligt parcelhus på 130 kvadrameter op i Stoholm.

Stoholm Fjernvarme har netop sat prisen per megawatt ned fra 350 kroner til 300, og det giver altså en årlig besparelse på 1000 kroner, fortæller formanden for fjernvarmeværkets bestyrelse, Henry Jensen.

Baggrunden for nedsættelsen er, at man netop har tilbagebetalt varmepenge til forbrugerne for det forløbne varmeår.

- Desuden er der udsigt til, at det nye varmepumpeanlæg snart kommer i drift, og på den baggrund forventer vi, at prisen vil blive på det niveau. Anlægget er i øjeblikket ved at blive testet, og vi regner med aflevering den 1. august, hvor det så kommer i drift, siger Henry Jensen.

Varmepumpeanlægget udgør en investering på omkring 20 milllioner kroner, men med diverse tilskud kommer prisen til at ligge omkring 10-12 millioner kroner, og Henry Jensen regner med, at den udgift er tilbagebetalt efter syv år.

Annonce

Alternativ varmekilde

Varmepumpeanlægget er et resultat af, at fjernvarmeværket længe har søgt alternative energikilder frem for at lave el og varme ved hjælp af gas, da man som andre varmeværker landet over stod til at miste et statstilskud på 3,2 millioner kroner for at stå standby til at producere el. Derfor stod varmeprisen for et almindeligt parcelhus i Stoholm til at stige med 4000 kroner årligt, hvis ikke blev fundet alternative og billigere varmekilder.

Man har blandt andet undersøgt muligheden for at lave et solvarmeanlæg og havde projekt og en grund ned til Tastumvej klar. Men i stedet blev det altså varmepumpeprojeket, der blev den endelige løsning.

- Solvarmeanlægget stod alt i alt til at koste op mod 50 millioner kroner, og der er varmepumpeanlægget jo også en noget billigere løsning, og noget vi hurtigere kan få betalt, siger Henry Jensen.

I korte træk fungere varmepumperne således, at man ved hjælp af el, en kompressor og et lukket kredsløb udvinder energi fra luften og bruger den energi til at varme vandet, der sendes videre ud i ledningsnettet og altså til radiatorerne i de enkelte hjem.

Processen er den samme som i et køleskab - bare omvendt. Hvor der i stedet for at føre energi ud af køleskabet, føres der nu energi ind i en bygning.

Stoholm Fjernvarmes nye varmepumpeanlæg set fra oven. Foto: Morten Pedersen


Desuden er der udsigt til, at det nye varmepumpeanlæg snart kommer i drift, og på den baggrund forventer vi, at prisen vil blive på det niveau.

Henry Jensen, formand for Stoholm Fjernvarme.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce