Annonce
Viborg

Investering på 82 millioner kroner skal holde Viborg varm: Planer om nyt anlæg nord for byen

Fjernvarmedirektør Jesper Skovhus Andersen med nogle af de i alt 80 blæsere, der trækker varmen ud af luften i Ringkøbing.
Senest i 2022 vil et varmepumpe-anlæg kunne forsyne Viborgs Fjernvarmeforbrugere med 23 procent af deres varmeforbrug.
Annonce

Viborg: Støj og kulde er afgørende for, at Energi Viborg Kraftvarme vil placere et nyt, stort varmepumpe-anlæg uden for byen. Derfor har selskabet planlagt det store anlæg til at ligge nord for Nordre Ringvej på noget landbrugsjord halvanden kilometer fra kraftvarmeanlægget.

Varmepumpeanlægget er planlagt til at koste 77 millioner kroner. Dertil kommer prisen på fem millioner kroner, som forsyningsledningen frem til kraftvarmeanlægget vil koste. Pumperne skal være i en bygning på en 10.000 kvadratmeter grund.

- Vi har nu sat gang i behandlingen hos myndighederne. Jeg håber, at det går så hurtigt, at anlægget kan køre sidst i 2021, men det kan godt blev hen i 2022, siger Benny Højholt, chef for Energi Viborg Kraftvarme.

Sideløbende med behandlingen hos de berørte myndigheder skal der indledes forhandlinger med de berørte lodsejere.

Annonce

Apple

Af projektet fremgår, at der i fremtiden skal yderligere supplement til den varme, som det gasfyrede kraftvarme-anlæg producerer i dag. Blandt andet er der omtalt et kommende varmepumpe-anlæg, som er mere end fem gange så stort som det 10 megawatt anlæg, der skal ligge nord for Viborg.

Der står, at der kan komme en senere udbygning med varmepumpe eller overskudsvarme (Apple).

- Men hvor et kommende stort varmepumpeanlæg skal ligge, ved vi ikke. Måske er det dumt at lægge dem samme sted, fordi sådan et anlæg producerer en masse kulde, og det er jo varm luft, der er brug for, siger Benny Højholt.

Rapporten nævner også Apples overskudsvarme fra anlægget ved Foulum. Man husker, at Apple ved ankomsten til Viborg lovede billig overskudsvarme til Viborgs fjernvarmeforbrugere.

- Apple er stadig i overvejelser om, hvordan overskudsvarmen kan udnyttes. Men de er stadig interesseret og har sagt, at de vender tilbage, når de er klar, siger Benny Højholt.

Annonce

Videnskab

Det er begrænset, hvor mange erfaringer der er i Danmark med så store varmepumpe-anlæg, som der er tale om. Derfor har Energi Viborg Kraftvarme indledt et samarbejde med Aalborg Universitet om blandt andet støj- og kuldepåvirkning af omgivelserne.

Der er et anlæg i Ringkøbing, som kører, og det har med hensyn til støj ikke været helt problemfrit. I Frederikshavn skal der bygges et anlæg, som er en halv gange større end det planlagte i Viborg.

De store varmepumpe-anlæg er på vej flere steder, og når det pludselig er aktuelt, så skyldes det prismæssigt, at staten har halveret elvarmeafgiften. Endelig er der fordelene ved reduktion i CO2-forureningen.

Projektet i Viborg sparer 15.000 ton CO2 om året, men der vil altså også i en årrække fremover være en betydelig CO2-påvirkning fra det naturgasfyrede kraftvarmeværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Følelsen af en god sæsonstart - Viborg FF har lagt godt fra land uden at ramme hverken top- eller bundniveau

Annonce