Annonce
Rundt om Viborg

Varmepumpe i Stoholm er et skridt nærmere

Det er her på en mark i udkanten af Stoholm, at det kommende varmepumpeanlæg skal etableres, fortæller formanden for Stoholm Fjernvarme, Henry Jensen. Foto: Uffe Salomonsen
Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. har underskrevet kontrakten med det firma, der skal etablere et nyt varmepumpeanlæg, der efter planen skal sende varme ud til Stoholm-borgerne fra 1. juli næste år.

Stoholm: Efter flere års forberedelser trækker det nu snart op, at til Stoholm Fjernvarme får suppleret varmeproduktionen fra gas med en alternativ energiform. Fjernvarmen har netop skrevet kontrakt med virksomheden AEA - Aktive Energi Anlæg A/S i Herning - om at stå for opførelsen af det varmepumpeanlæg, som varmeværket barsler med for at kunne sikre Stoholm-borgerne varme i radiatorerne til rimelige penge - uafhængigt af gasprisen - de kommende år.

Varmeværket har også købt den grund, hvor det nye anlæg skal etableres. På den græsklædte mark mellem Søndergade, Ågade og skråningen ned mod Jordbro Å går der i dag heste, men til maj næste år skulle det nye anlæg efter planen være klar til første test, og det tages i drift den 1. juli.

- Det er en stor grund på 4000 kvadratmeter, og der er plads til dobbelt stå stort et anlæg i forhold til det, vi faktisk får etableret. Men vi har også kun det halve af Stoholm, da alle på den anden side af Iglsøvej har individuelle gasfyr, og vi håber jo, at de vælger at slutte sig til varmeværket, når gasfyret en gang skal udskiftes. Og så får vi brug for plads til flere varmepumper, siger Henry Jensen, der er formand for bestyrelsen for Stoholm Fjernvarme a.m.b.a.

Udover det nye varmepumpeanlæg skal Stoholm Fjernvarme etablere en ledning ned til selve varmeværket på Industrivej - omkring 400 meter ledning bliver det til. Prisen for det nye anlæg er i alt omkring 20 millioner kroner - 16,8 millioner går til selve anlægget, mens resten går til at etablere forbindelsesledningen. Der kommer dog statslige tilskud til etableringen og for energibesparelsen som ændringen medfører, så man ender på mellem 14 og 15 millioner kroner.

- Der mangler nu blot en byggetilladelse, og underskrift på lånet. Vi har garantien fra kommunen på plads, siger Henry Jensen.

Annonce

Alt er undersøgt

Fjernvarmeværket har længe søgt alternative energikilder frem for at lave el og varme ved hjælp af gas. Fra årsskiftet stod værket som andre varmeværker landet over nemlig til at miste et statstilskud på 3,2 millioner kroner for at stå standby til at producere el. Det har netop vist sig, man beholder 2,4 millioner af tilskuddet frem til november 2024, men da man gik i gang med arbejdet for at finde en alternativ løsning stod varmeprisen for et almindeligt parcelhus i Stoholm til at stige med 4000 kroner årligt, hvis ikke blev fundet alternative og billigere varmekilder.

Stoholm Fjernvarme har derfor allerede fået kommunens ja til at opstille solfangere på et areal ned til Tastumvej på op til 17.000 kvadratmeter og desuden et biomassekedelanlæg - en stor investering på i alt omkring 40 millioner kroner. Undervejs har man også forhandlet med folkene bag det nye biogasanlæg ved Iglsø, og muligheden for at få varme fra Skive og Højslev har også været inde i billedet, men det blev - lige som halm, solfangeranlægget og biogassen - droppet. I stedet valgte man løsningen med varmepumperne.

- Alt er forsøgt, og alt er undersøgt, konstaterer Henry Jensen.

I korte træk fungere varmepumperne således, at man ved hjælp af el, en kompressor og et lukket kredsløb uddrager energi fra luften og bruger den energi til at varme vandet, der sendes videre ud i ledningsnettet og altså til radiatorerne i de enkelte hjem. Processen er den samme som i et køleskab - bare omvendt. Hvor der i stedet for at føres energi ud af køleskabet, føres der nu energi ind i en bygning. Der er i øvrigt generalforsamling for Stoholm Fjernvarme tirsdag den 24. september.
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Fra druk til dedikation: - Jeg vil hellere trues med en ni millimeter Glock end have den besked igen

Viborg

Haveejere vil være selvforsynende

Annonce