Annonce
Erhverv

Varmeværk vil være CO2-fri

Gudenådalens Energiselskab arbejder seriøst på at blive CO2-fri, fortæller formand for varmeværket Preben Sørensen. Arkivfoto: Christine Krüger Hansen
Allerede i løbet af 2020 vil Gudenådalens Energiselskabs varmeproduktion være 75 procent fossilfri.

Bjerringbro: Ambitionerne er store hos Gudenådalens Energiselskab (GUES), hvor der arbejdes på højtryk for at udnytte de nyeste teknologier og hermed frigøre sig fra de fossile brændsler som olie og gas.

- Vor ambition er at kunne drive et topmoderne og tidssvarende varmeforsyningsanlæg, hvor vi bestræber os på at blive CO2-fri, siger formand for Gudenådalens Energiselskab Preben Sørensen, der sammen med resten af bestyrelsen ikke mener, at det er ambitiøst nok at forsøge at blive CO2-neutrale.

Derfor bliver der i løbet af sommeren 2020 leveret 3,6 megawatt varmepumper, der skal installeres i den nye tilbygning af kraftvarmeværket, der er ved at stå klar på Jørgens Alle.

- Vi har store forventninger til denne udbygning og ser dette som den første væsentlige udvidelse mod at nå de klimamål, der er sat til varmesektoren, siger Preben Sørensen.

Den næste milepæl er allerede planlagt, og før nytår modtog varmeværket en godkendelse fra Teknik og Miljø hos Viborg Kommune på anvendelse og varmeoptagelse fra spildevandssudløbet fra Bjerringbro Rensningsanlæg. Den endelige politiske godkendelse skulle komme den 30. januar.

- Dette projekt har et stort potentiale, og vi ser meget frem til etablering af dette nye anlæg, der vil blive placeret ved Gudenåen og rensningsanlægget. Også her vil der blive fokuseret på etablering af 4,0 megawatt varmepumper, forklarer Preben Sørensen.

Annonce
Principfoto af bygning til varmepumper ved rensningsanlægget.

Måske solceller

Pumperne vil blive placeret i en præsentabel bygning, som bygges i naturmaterialer, der er særlig udvalgt til området og formålet. Anlægget vil samtidig blive forbundet til et nyt ATES, som står for Aquifer Thermal Energy Storage, for at kunne sæsonlagre varmen om sommeren til efterår/vinterperioderne, hvor energien ønskes udnyttet frem for afbrænding af fossil brændsel til varmeproduktionen.

- Dette anlæg vil alene bidrage positivt i vor samlede miljøregnskab med en besparelse på cirka 65.700 ton CO2, hvilket er et stort ønske fra bestyrelsen og ledelsen i GUES for at imødekomme en bæredygtig lokal varmeproduktion til glæde for andelshavere/forbrugere i GUES og miljøet, siger Preben Sørensen.

GUES satser på, at begge anlæg er i fuld drift ved udgangen af 2020, og det vil betyde, at varmeværkets varmeprodukton bliver 75 procent fossilfri.

- Nu er vi i gang med at afdække, hvordan vi med fornuft og sikring af en positiv udvikling i vor selskabsøkonomi samt med tanke på de nyeste teknologier og rammevilkår kan gøre de sidste 25 procent fossilfri, og her er vi meget varme på et solfangeranlæg, der sandsynligvis vil kunne implementeres i anlægget ved rensningsanlægget, siger Preben Sørensen.

Der arbejdes dog også på andre muligheder, men Preben Sørensen forventer at kunne kaste mere lys over dette ved den kommende generalforsamling i april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

De 2802 døde der ikke blev omtalt

Annonce