Annonce
Rundt om Viborg

Vedkommende lokalhistorie fortalt måned for måned

Inger Merstrands lokalhistoriske Karup-kalender indeholder denne gang blandt andet dette billede med tekst vedrørende flygtningelejren i Grove - og specifikt et børnehjem i lejren - i årene efter 2. Verdenskrig. Arkivfoto: Karup Lokalhistoriske Arkiv
Inger Merstrand har for 19. gang begået en spændende, lokalhistorisk kalender for Karupegnen. Denne gang fuldproduceret "inhouse" med hjælp fra frivillige
Annonce

Karupegnen: For 19. gang er der en lokalhistorisk kalender for Karupegnen klar og til salg - for 75 kroner.

Det er atter Inger Merstrand, tidligere mangeårig lokalarkivar og stadig formand for den lokalhistoriske forening i Karup, der har fundet 12 gamle billeder - ét for hver måned i 2020 - og skrevet tekster til dem alle.

Der er dog det nye denne gang, at kalenderen ikke er trykt hos en bogtrykker, men også er lokalt produceret.

Kate Nielsen, leder af Karup lokalhistoriske arkiv, har layoutet kalenderen, som herefter er printet ud direkte fra computeren til den store multifunktionsmaskine, som lokalarkivet anskaffede i 2018 efter at have fået penge til den fra Visda (Visuelle Rettigheder i Danmark).

I år har arkivet desuden anskaffet sig en maskine, der kan sætte spiraler og ophæng i kalenderen. Det betyder, at kalenderen er 100 procent selvproduceret - bortset fra papiranskaffelsen.

Den nye fremstillingsmåde har dog været temmelig tidskrævende, fortæller Inger Merstrand. Det produktionsmæssige arbejde er foregået manuelt ved hjælp af maskinen samt en speciel hullemaskine og en bidetang.

Flere af arkivets frivillige har bidraget til dette, og resultatet er ifølge forfatteren, at 2020-kalenderen har fået et fint udtryk. Også på grund af kraftigere papir og en lidt større skrifttype end de foregående år.

Inger Merstrand har nu i 19 år fremstillet og fået udgivet en lokalhistorisk kalender for Karupegnen. Arkivfoto
Annonce

Smedje og brødudsalg

Også i år er det lykkedes Inger Merstrand at finde en række meget forskellige billeder og derudfra fortælle spændende lokalhistorier, som i mange tilfælde sikkert er ukendte for de fleste.

For eksempel at Kølvrå blev evakueret under den kolde krig, og at flyvestationen i 1961 opstillede et F-84 fly ved hovedvagten som stationens vartegn.

Man kan også læse om, at lejrchefens kontor efter nedlæggelsen af Grove Flygtningelejr, der eksisterede fra 1945-1948, blev udlejet til en af de familier, hvis ejendom var blevet eksproprieret af tyskerne. Og at Karup Kommune var den første af landets kommuner, som fik en såkaldt beredskabssprøjte efter kommunesammenlægningen i 1970.

Blandt meget andet kan man også se billeder fra og læse om Grønhøj Skole på Fløjgårdevej, om smedjen på Stendalsvej, Grosens brødudsalg i Karup, Luciaoptog i Karup anno 1973 og Frederiks-fejringen i 1984 af et kartoffeltyskerjubilæum (225 år) i 1984.

Den lokalhistoriske kalender kan købes i brugserne i Karup og Frederiks samt i Skelhøje Købmandsgaard.

På forsiden af Lokalhistorisk Kalender 2020 for Karupegnen kan man se gamle billeder fra henholdsvis Grønhøj, Havredal, Karup og Frederiks.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg HK

Skidt spil - men lærerig og brugbar træningskamp for Viborg HK

Annonce