Annonce
Rundt om Viborg

Vedvarende energi: Endnu en række solcelleanlæg på vej

På kort tid har Viborg Kommune modtaget en række ansøgninger og forespørgsler vedrørende store solcelleanlæg forskellige steder i den vidtstrakte kommune. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Viborg Kommune har nu fået seks forslag til nye, store solcelleparker, og forvaltningen vurderer, at de fleste kan blive til noget inden for en kortere tidshorisont.

Viborgegnen: - Vi bruger en masse strøm, men vi er også energi- og miljøbevidste. Derfor vil det passe fint med en masse solceller, der kan mere end dække vores eget forbrug på årsbasis.

Sådan siger direktør Vagn Nielsen om baggrunden for, at Karup Kartoffelmelfabrik sammen med firmaet Eurowind Energy har spurgt Viborg Kommune om muligheden for at etablere en solcellepark på omkring 80 hektar ved den nye del af kartoffelmelfabrikken nordvest for Karup by. Og i øvrigt tæt på det solcelleområde, som Karup Varmeværk allerede råder over.

Solcelleanlægget vil anslået kunne producere 66.000 megawatttimer om året, svarende til el-forbruget i 16.500 husstande.

Annonce


Vi bruger en masse strøm, men vi er også energi- og miljøbevidste

Vagn Nielsen, direktør for Karup Kartoffelmelfabrik


Kartoffelmelfabrikkens er blot ét af foreløbige seks store solcelleanlæg, Viborg Kommune har modtaget forslag til/ansøgninger om.

Heraf er to - ét i Kvosted vest for Løgstrup og ét ved Stoholm - så langt fremme, at kommunen formentlig snart sætter gang i en præcis planlægning. De øvrige fire er kommet til som forslag senere, men også disse skal byrådets klima- og miljøudvalg forholde sig til på sit møde den 7. januar.

Foruden de seks konkrete projekter er der indkommet yderligere tre "forespørgsler" om muligheden for at etablere solcelleparker, men de dog ikke nærmere præciserede og behandles derfor ikke i denne omgang.

To ved Karup

Blandt de fire senest tilkomne forslag om solcelleparker er der yderligere ét fra Karup-området. Nemlig ved Uhre-banen lidt sydøst for Kølvrå. Her er det European Energy, som gerne vil bygge en solcellepark dækkende hele 102 hektar. Med dette anlæg er forventningen, at produktionen af strøm vil svare til forbruget i 21.700 husstande.

På denne 102 hektar (cirka en kvadratkilometer) store mark ved Uhrebanen sydøst for Kølvrå vil firmaet European Energy gerne etablere en solcellepark. Illustration: Viborg Kommune

For begge anlæg ved Karups vedkommende mener den kommunale forvaltning, at der næppe er natur- eller landskabsmæssige interesser, som taler imod projekterne. Til gengæld vil de begge komme til at ligge relativt tæt på Flyvestation Karup og Midtjyllands Lufthavn, og der skal være et ja fra begge, hvis solcelleparkerne skal blive til noget. For kartoffelmelfabrikkens projekt gælder også, at der skal tages højde for en eventuel omfartsvej vest om Karup by.

I dette område ved Kvosted vest for Løgstrup kan der allerede næste år blive etableret en stor solcellepark. Viborg Kommune er i hvert fald positivt indstillet og lægger op til en hurtig planlægning, der kan bane vejen. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

Egnethed vurderes

Ingen af delene gælder to andre anlæg, som efter planerne begge skal ligge i Viborg Kommunes nordlige del. Det ene ved Vesterkær i Skals Ådal, det andet i Hejring nær Klejtrup.

Især i forhold til sidstnævnte ser den kommunale forvaltning gode muligheder, hvis solcellerne dækkende 95 hektar kan passes ind i forhold til gravhøje og naboer i området. Her er der i forvejen vindmøller, og ifølge kommunen vil møller og solpaneler samlet kunne danne et "energilandskab".

Direktør Vagn Nielsen, Karup Kartoffelmelfabrik, mener, at en solcellepark ved fabrikkens nye produktionsanlæg vil kunne gøre virksomheden mere end selvforsynende med strøm. Arkivfoto: Preben Madsen

Til gengæld kan et solcelleanlæg ved Vesterkær være problematisk, vurderer kommunen. Her kan et projekt kollidere med natur- og landskabsmæssige interesser, og området er således "mindre egnet til planlægning for solceller".

Det samme kan gælde andre, kommende bud på solcelleanlæg, og derfor lægger Viborg Kommune op til, at politikerne foruden at tage stilling til konkrete og aktuelle projekter også får vedtaget et kommuneplantillæg, der fastlægger, hvor der eventuelt kan være solceller - og hvor de absolut ikke kan være.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Dommen står fast: Ansat på flyvestationen klemte og trak i kvindelig kollegas brystvorte

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal Venstre-formand: Vi fyrede ikke Allan Clifford

Viborg For abonnenter

Byrådspolitiker afviser den lokale budgetaftale i jordklodens navn: - Jeres selvros er kvalmende

Sport

Pernille Harder sætter dansk målrekord i nem storsejr i Viborg

Bjerringbro For abonnenter

Fix a bike: Det startede med fem gamle cykler på græsplænen

Viborg

Hvad betyder kulturbuffet? - Jeg er blevet del af et fællesskab og har fået følelsen af, at Viborg er min by

Rundt om Viborg For abonnenter

Grøn fremtid: Varmeværk i vækst bruger nu overvejende vedvarende energi

Rundt om Viborg

Findes der virkelig 400 forskellige æblesorter og over 100 forskellige slags pærer lige uden for Viborg? Kom selv og se

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Viborg For abonnenter

Finderup vil være årets lokalområde: - Det føles som én stor familie herude

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Debat

Skidt med Limfjorden - det bliver værre og værre!

Annonce