Annonce
Bjerringbro

Venner af Gudenåen vil demonstrere ved ministerbesøg

Tilbage i 2007 blev der også kaldt til demonstration imod Gudenaacentralen og Tangeværket. Det fik dog de lokale til at møde op til en mod-demonstration. Arkivfoto: Preben Madsen
Miljøminister Lea Wermelin vil blive mødt af en demonstration for en fritløbende Gudenå, når hun mandag besøger Gudenaacentralen.
Annonce

Tange: Modstandere af Tange Sø tager konflikten et skridt videre, når de ved mandagens ministerbesøg den 10. august, hvor miljøminister Lea Wermelin besøger Gudenaacentralen og Tange Sø, vælger at indkalde til demonstration mellem klokken 12 og 15.

Bag indkaldelsen til demonstrationen står Martin Knudsen samt andre "Venner af Gudenåen", som han selv udtrykker det i en udsendt pressemeddelelse.

Martin Knudsen er selv lystfisker og menig medlem af  Langaa Sportsfiskerforening, og han siger, at baggrunden for demonstrationen er, at man ikke har inviteret nogen, der går ind for en fritløbende Gudenå.

- Det er interesseforeningen for bevarelse af den opstemmede Gudenå, der har inviteret ministeren. Og ikke overraskende er de foreninger og grupper, der arbejder for en fritløbende Gudenå ikke inviteret med, siger han i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Ud over at lægge øre til søtilhængernes manipulerende argumentation for fortsat at holde Gudenåen spærret inde bag den 10 meter høje mur ved Tange, vil Gudenå-vennerne gøre ministeren opmærksom på den miljømæssige eneste rigtige løsning - en fritløbende Gudenå.

Det er dog ikke helt korrekt, når Martin Knudsen siger, at det er et helt ensidigt besøg, for på ministerbesøgets program denne dag står også et kaffemøde i Fiskerhuset, hvor både DN Viborg og Bjerringbro Sportsfiskerforening får mulighed for at komme med et indlæg.

Annonce

Stå på vejen

Men ifølge Martin Knudsen er det også vigtigt, at fortalere for en fri Gudenå nedenstrøms høres.

- Gudenåen er jo lang, og der er 50 kilometer å fra Tangeværket til Randers Fjord. I Langå mærker vi for eksempel opdæmningen i forbindelse med, at vandstanden hver uge inden for kort tid sænkes med 35 centimeter, hvilket betyder, at gennemstrømshastigheden falder og sandet falder til buds ved Langå. Det kan miljøet ikke blive ved med at bære, siger Martin Knudsen, der nu er i gang med at få lavet en række store skilte til demonstrationen.


- Ud over at lægge øre til søtilhængernes manipulerende argumentation for fortsat at holde Gudenåen spærret inde bag den 10 meter høje mur ved Tange, vil Gudenå-vennerne gøre ministeren opmærksom på den miljømæssige eneste rigtige løsning - en fritløbende Gudenå.

Martin Knudsen, arrangør af demonstration


- Danmark har forpligtiget sig og skal også her leve op til de krav om “god økologisk tilstand”, som EU’s Vandrammedirektiv stiller. Venner af Tange Sø ønsker, at søen skal blive liggende, som den har gjort i snart 100 år. Gudenå vennerne arbejder for en kontrolleret tømning af Tange Sø med efterfølgende retablering af Gudenådalen. Danmarks længste vandløb vil herefter kunne strømme frit som i tusinder år før bygningen af Tangeværket, siger han videre.

Han kan dog ikke sige, hvor mange der dukker op til demonstrationen, men regner med at budskabet hurtigt vil sprede sig via Facebook.

- Jeg er tilfreds, hvis der kommer 25 og ekstatisk, hvis vi bliver 50, siger han, der minder om, at tidspunket, en almindelig arbejdsdag, kan have en begrænsende effekt på tilslutningen.

Planen er, at demonstranterne vil stille sig op på, og langs, vejen, der går ned til Gudenåcentralen.

- Jeg håber da, at ministeren stopper, så vi kan snakke med hende og fremføre vores synspunkter, siger Martin Knudsen, inden han haster tilbage til værkstedet og skiltefremstillingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce