Annonce
Viborg

Venstre om inhabilitet: Jura så kunstig, at det bliver irrelevant

Venstres gruppeformand, Carsten Kissmeyer, har tænkt sig at udfordre afgørelsen om, at Ulrich Fredberg ikke må sidde i hospitalsudvalget, fordi han til daglig er ledende overlæge ved Regionshospitalet Silkeborg. Arkivfoto: Morten Dueholm

Venstres gruppe i regionsrådet vil have Ankestyrelsen til at genoverveje, hvorvidt Ulrich Fredberg som ledende overlæge automatisk er inhabil.

Regionen: Næsten 10.000 vælgere stemte på Ulrich Fredberg (V) til regionsrådsvalget.

Formentlig fordi han til daglig er ledende overlæge og derfor har et ret godt indblik i, hvad der fungerer og ikke fungerer i sundhedsvæsenet.

Det naturlige sted at gøre brug af Ulrich Fredbergs viden er i hospitalsudvalget, men ah-ah, den går ikke.

Fordi han til daglig har en ledende stilling på Diagnostisk Center i Silkeborg, er Ulrich Fredberg generelt inhabil i alle sager, der måtte komme for hospitalsudvalget. Det vurderer i hvert fald Region Midtjyllands juridiske kontor, og Ankestyrelsen er umiddelbart enig.

Det er Venstres gruppeformand, Carsten Kissmeyer, ikke.

- Som jeg ser det, er Ulrich Fredberg leder på samme niveau som en afdelingsleder for indskolingen på en folkeskole. Hvis man skal gøre folk på det niveau generelt inhabile, så er der godt nok mange mennesker, der ikke kan deltage i politik, mener Carsten Kissmeyer.

Hvad er generel inhabilitet?


  • Lad os starte med et tænkt eksempel: Hospitalsudvalget i Region Midtjylland skal diskutere et forslag om at bruge to millioner kroner på indkøb af nyt udstyr til afdeling X.
  • Hvis et af medlemmerne af hospitalsudvalget til daglig er ansat på afdeling X, så er det nok en af de sager, hvor vedkommende må erklære sig inhabil og træde udenfor døren.
  • Den slags inhabilitet hedder i juraens verden speciel inhabilitet. Det betyder, at man er inhabil i en enkeltsag.


  • Man kan også være generelt inhabil. Og det betyder i praksis, at man slet ikke må sidde i hospitalsudvalget.
  • Reglen om generel inhabilitet står i Kommunstyrelseslovens paragraf 29, stk. 2, litra b:
  • "Medlemskab af et stående udvalg er udelukket for ansatte, der i øvrigt har ledende administrative funktioner inden for et forvaltningsområde, der henhører under udvalget."
  • Region Midtjyllands jurister vurderer, at denne paragraf passer på Ulrich Fredbergs (V) situation, fordi hospitalsudvalget er et stående udvalg, og Ulrich Fredberg til daglig er ansat som ledende overlæge på Diagnostisk Center ved Regionshospitalet Silkeborg.
  • Bemærk at der specifikt står "stående udvalg" i teksten. Ulrik Fredberg vil derfor ikke være generelt inhabil i regionsrådet, når de selvsamme sager kommer for der.

Har aldrig set det før

Lige som Ulrich Fredberg er også Carsten Kissmeyer nyvalgt til regionsrådet. Han kommer fra 24 år i byrådspolitik i Ikast-Brande Kommune - heraf de seneste 16 år som borgmester.

Hvor mange gange har du set paragraffen om generel inhabilitet blive anvendt i din tid som politiker?

- Aldrig nogensinde. Jeg vidste faktisk ikke, det begreb eksisterede. Jeg har selvfølgelig oplevet folk være inhabile i enkeltsager, og det vil nok også gælde Ulrich Fredberg, hvis der kommer en sag om den afdeling, han arbejder på. Men at sige, at han generelt er inhabil i forhold til at sidde i hospitalsudvalget? Det forstår jeg simpelthen ikke, siger Carsten Kissmeyer.

Annonce

- Det er rent plim

Avisen har i en anden artikel talt med lederen af regionens juridiske afdeling, Poul Carstensen, der forklarer, at Ulrich Fredberg kun er inhabil i forhold til en plads i hospitalsudvalget.

Han kan godt efterfølgende være med til at behandle de samme sager, når de kommer i selve regionsrådet.

Der hopper kæden helt af for Carsten Kissmeyer.

- Det er jo ren plim. Så er vi ude i jura så kunstig, at det bliver helt irrelevant, siger Carsten Kissmeyer, der har svært ved at se det logiske i, at Ulrich Fredberg er forment adgang til hospitalsudvalget, men gerne må være med til at træffe de egentlige beslutninger i regionsrådet.

- Hospitalsudvalget har jo ene og alene en rådgivende funktion. Jeg synes hverken, der er rimelighed eller logik i alt det her, siger Carsten Kissmeyer.

Han tilføjer, at Venstre inden for få dage vil sende uddybende oplysninger til Ankestyrelsen, der udfordrer regionens tolkning af paragraffen om generel inhabilitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner tripper efter at komme i sving - har en måned til at finpudse og skærpe superligaholdet

Sport

VHK åbner sæsonen med storkamp

Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Annonce