Annonce
Debat

Venstreministre i nye skandaler

Svend Erik Hovmand, Kristian Jensen, Troels Lund Poulsen, Peter Christensen - skatteministre 2001- 2011, og alle fra Venstre. Hvad er der nu med dem?

I nullerne havde disse ministre ansvaret for både store omlægninger og den almindelige embedsførelse i SKAT. Rigsrevisionen har nu skarpt kritiseret de mange fejl i ejendomsvurderinger, og at ministrene trods viden herom ikke greb ind.

Vi må tilbage i historien for at finde årsagen. I 1990'erne blev vurderingsloven ændret markant, bl.a. med det sigte at få den offentlige ejendomsvurdering til at afspejle den reelle (handels)værdi af al ejendom. Derfor blev vurderingsrådene styrket, og man gik fra firårige til årlige vurderinger af alle ejendomme.

Jeg var vurderingsmand i Viborg ydre vurderingsråd 1998-2001, og det lykkedes os i den periode at nærme os målsætningen med loven, at tilnærme vurderingen til den reelle værdi.

Den første maj 2002 afskaffede VOK-flertallet samtlige 224 vurderingsråd og de årlige reguleringer. Hermed var en 100-årig lægmandsinstitution i Danmark væk. Samtidig indførte man skattestoppet og fastfrøs dermed ejendomsbeskatningen på 2001-niveauet de næste 10 år. Den offentlige ejendomsvurdering blev overført til SKAT. Samtidig indledte regeringen sit reformkaos, som bl.a. omfattede en omlægning af SKAT med centralisering og nedskæringer. På fem år fyrede man 40 % af personalet, fra 10.700 ansatte i 2005 til 6.400 i 2011.

Hermed mistede man naturligvis en mængde ekspertise i skatteligning, og de tilbageværende medarbejdere havde ikke vurderingsrådenes indsigt i ejendomsvurdering. Derfor den nuværende misere med mange fejl. Den mangelfulde, ja ligefrem manglende ligning af erhvervsvirksomheder har efterfølgende betydet, at fejl og snyd er steget markant i perioden, simpelthen fordi det kan lade sig gøre. D

Er ministrenes stærkt kritisable embedsførelse tilfældig eller tilsigtet? De borgerliges evindelige påstande om høje skatter, for meget bureaukrati og kontrol over for private virksomheder peger på, at ændringer i vurderingslov, skattestop og nedskæringer/omlægning af SKAT er ideologisk betinget. Venstre vil ned med skatten - koste hvad det vil!

Kan ministrene gøres ansvarlige for deres misregimente? Skal parcelhusejere, som på grund af fejlagtig vurdering har betalt for meget i skat, have penge tilbage? Og selvfølgelig modsat? Men det vigtigste er det politiske: Venstreministrene bør drages til ansvar for deres embedsførelse i skatteministeriet.

Hvad så med SF's skatteministre? Thor Møger og Holger K. har virket i forholdsvis kort tid, så umiddelbart er de vel ikke er ansvarlige.

Venstre har haft en lang række af skatteministre. Heriblandt Anders Fogh Rasmussen, som for 20 år siden stod til en rigsretssag. Næste skatteminister blev Peter Brixtofte!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

"Arnolds spådom": Første smagsprøve på nyt teaters revolutionerende scenekunst gives under Snapsting

Annonce