Annonce
Alarm 112

Ventetiden hos domstolene skød i vejret inden coronakrisen

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sagsbunkerne voksede hos byretterne i 2019, og coronanedlukningen har kun gjort situationen værre.
Annonce

Sidste år var nævningesager i snit undervejs i 6 måneder og 12 dage hos landets byretter, før der blev afsagt dom.

Dermed voksede sagsbehandlingstiden for den type sager, som blandt andet omhandler drab og andre grove forbrydelser, med knap to måneder sammenlignet med året forinden.

Generelt voksede både sagsbunker og sagsbehandlingstider i de danske byretter i 2019. Det viser en opgørelse fra Domstolsstyrelsen.

Dermed var retterne altså under pres, allerede inden coronakrisen førte til en delvis nedlukning af retssystemet.

Fra midten af marts og frem til slutningen af april var landets domstole tvunget til at køre på nødblus som følge af coronaudbruddet. Det har forsinket mange retssager og lagt yderligere pres på retssystemet.

Direktør i Domstolsstyrelsen Kristian Hertz fortæller, at man har haft fokus på at skære i sagsbehandlingstiden. Og retterne har øget effektiviteten.

Men både antallet af straffesager og civile sager er vokset de seneste fem år, og det har gjort det svært at nå målet om hurtigere sagsbehandling.

- Vi kan se, at vi de seneste år har oplevet en meget stor tilgang af særligt straffesager. Særligt er nogle af de tunge sager steget i antal - det er nævningesager og domsmandssager.

- Så selv om produktiviteten er øget de seneste år, og retterne har afsluttet flere sager, så er sagsbehandlingstiderne også steget, siger Kristian Hertz.

Nogle domsmandssager kræver mange ressourcer, fordi de er komplekse, og det kan være nødvendigt at afvikle en lang række retsmøder.

Ved domsmandssager har anklageren nedlagt påstand om fængselsstraf eller fratagelse af rettigheder. Det er ikke det samme som nævningesager, hvor anklageren kræver mindst fire års fængsel.

Antallet af domsmandssager steg med 17 procent fra 2015 til 2019, mens byretterne modtog 14,5 procent flere straffesager som helhed.

Det er især sager om kriminalitet i bandemiljøet, der tynger retssystemet mere og mere, fortæller Kristian Hertz.

- En del af forklaringen på det stigende antal sager er formentlig, at der er gennemført en række strafskærpelser de seneste år, der har været bandepakker og flere bandesager.

- Det har medført, at flere sager er blevet ført som domsmandssager og nævningesager, siger direktøren.

Sagsbehandlingstiden hos byretterne er perioden, fra den enkelte domstol modtager en sag fra anklagemyndigheden, til der afsiges dom.

Sidste år landede flere end 800.000 sager hos byretterne - helt nøjagtigt 809.707 - mens byretterne satte punktum i 823.785 sager.

Men selv om man afsluttede flere retssager, end man tog hul på, voksede sagsbunkerne. Sagerne blev flere, samtidig med at domstolene fra 2014 til 2019 øgede deres produktivitet med syv procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Midtbyen: Behøver det være så grimt?

Sport For abonnenter

Er vokset med opgaven - Mensah er klar til at være en støtte for Viborgs unge spillere

Annonce