Annonce
Viborg

Verden står i en kæmpe krise, men hvad med det forbandede haveaffald?

Genbrugsstationerne er lukket i alle de kommuner, hvor de drives kommunalt. Arkivfoto: Preben Madsen
Det er en stor irritation for mange, og det kan også virke ulogisk, at genbrugsstationerne er lukket land. Ulrik Wilbek ser på sagen "med åbent sind".

Viborg: I Haderslev har Venstre-borgmester H. P. Geil ikke sparket porten ind til kommunens genbrugsstation, men det er tæt på.

Han har dikteret en løsning, der skal sikre, at borgerne snart kan komme af med det haveaffald, der har hobet sig op i parcelhuskvartererne, siden hr. og fru Danmark blev sendt hjem fra arbejde nogenlunde samtidig med, at forårssolen begyndte at vise sit værd.

Haderslev-borgmesteren overvejer at åbne pladserne og indsætte et vagtværn for at holde ro og orden, så folk, der ikke kan bakke med en trailer, undgår at få tæsk og skældud af mere ferme have- og trailerejere. Alternativt vil han få kommunen til selv at indsamle haveaffald, lyder det i en artikel i folkebladets søsteravis, Jyske Vestkysten.

Annonce

Pinligt

I Viborg - og i mange, mange andre kommuner - er lukningen af lossepladserne, som de hed, før genbrug blev hot - et af de hedeste emner i denne corona-tid.

Borgmester Ulrik Wilbek mærker en meget stor efterspørgsel.

- Vi har også set, at Odense har haft åbent én dag, og alt gik galt. Der kom tusindvis af mennesker, fortæller Wilbek.

- Så den største udfordring er jo, hvis vi åbner, hvilken adfærd vil folk så have? Det vil jo være enormt pinligt, hvis det går helt amok, siger han.

Hvordan?

Han understreger, at Viborg såvel som andre kommuner får at vide, at der ikke må holdes åbent, men også at der forhandles om det i KL-regi. (Kommunernes Landsforening, red.)

- Men vi har også fået at vide fra Affaldsforeningen, at det er fornuftigt, at der er lukket, indskyder borgmesteren.

- Jeg kigger selvfølgelig på tingene hele tiden med et åbent sind, og det her betyder meget for folk. Det nytter jo heller ikke, at de begynder at dumpe deres ting alle mulige steder. Men den allerstørste udfordring, synes jeg, er adfærdsreguleringen. Hvordan kommer man i gang?

En eller anden åbningsdag bliver jo den første uanset hvad, så er det ikke bare at trække pinen?

- Du har fuldstændig ret, og det er de samme argumenter, jeg selv bruger. Det her er en vanvittig svær sag, fordi vi har fået et pålæg om én ting, men det betyder samtidig åbenbart så meget for borgerne, fordi det er det (havearbejde, red.), der er at lave.

Alle for én

Hvad tænker du egentlig om, at vi står i en krise med en sygdom, der er med til at tage livet af 10.000'er af mennesker, koster samfundet enorme summer, og socialpædagoger, sygeplejersker og læger knokler for de svage, syge og svækkede - og så tænker folk på, om de kan komme på Revas?

- Jamen det argument, folk bruger, er, at de ikke kan se noget specielt farligt i at sidde i en bil og køre ud og komme af med sit haveaffald. Det er også rigtigt. Og havde vi ikke fået at vide fra starten, at vi skulle lukke, så havde der måske ikke været noget større problem. Men lige nu ér det blevet et problem, og det smitter også, for så kan folk blive enige med hinanden i, at det er for åndssvagt, siger Ulrik Wilbek.

- Jeg kan se det her fra begge sider, for jeg må samtidig bare sige, at det ikke er nogen kritisk funktion at komme af med sit haveaffald. Men derfor kan det godt fylde noget for mange mennesker alligevel.

Ulrik Wilbek understreger i øvrigt, at:

- Hvis vi kommer til at åbne genbrugsstationen, så bliver det alle kommunens genbrugsstationer på én gang.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Annonce