Annonce
Viborg

Verdens førende Modic-forsker kæmper fortsat for sine patienter - både i Danmark og i udlandet

Patienter, der lider af Modic-forandringer, kan have rigtig svært ved at holde til helt almindelige gøremål. Men med den rette behandling kan de fleste blive helt smertefri. Arkivfoto
Hanne Albert er Danmarks eneste behandler af den forholdsvis ukendte sygdom Modic-forandringer. Selvom der stadig er store misforståelser om sygdommen, så ser forskeren, at den langsomt bliver mere anerkendt.
Annonce

Odense: Helt inde i centrum af den fynske hovedstad ligger Modicklinikken. Det eneste sted i landet, hvor folk med sygdommen Modic-forandringer kan blive behandlet.

Modicklinikkens ejer, lægen Hanne Albert, er landets og med stor sandsynlighed verdens førende forsker i sygdommen.

Faktisk var det under arbejdet med hendes ph.d. om diskusprolapser, Hanne Albert opdagede en sammenhæng mellem store rygsmerter og Modic-forandringer.

Før hendes forskning var den gængse holdning nemlig, at Modic-forandringer ikke gjorde ondt.

- Det helt store problem er, at da Modic beskrev forandringerne for 31 år siden, skrev han: Modic-forandriner gør ikke ondt, fordi de er så hyppige. Det var en beslutning, der var taget, uden at han havde talt med en eneste patient, og det er en sætning, der har haft stor betydning for rygpatienter verden over, fortæller Hanne Albert.

Ifølge forskeren og de mange patienter, hun har behandlet, gør forandringerne nemlig frygteligt ondt.

- Stort set ingen af vores patienter sover en nat igennem. De kan ikke bøje sig, binde deres sko eller løfte deres børn. Det er en frygtelig sygdom. Mit hjerte bløder for de her patienter, siger Hanne Albert og fortsætter:

- Det er en gruppe, der bliver tabt på gulvet, og som vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe. Modic-patienter har ikke ondt i ryggen. De lider af ondt i ryggen.

De vigtigste karakteristika:

1. Patienterne har konstante smerter. Morgen, middag og aften uden undtagelse.

2. Når patienterne træner ryggen, som de altid bliver anbefalet, bliver smerterne værre.

3. Patienterne har især ondt om natten og vågner, hver gang de vender sig.

- Hvis ikke patienterne har de tre ovennævnte karakteristika, så er der ikke tale om Modic-forandringer, slår landets førende forsker Hanne Albert fast.

Annonce

Bakterier i munden

Modic-forandringer er knogleforandringer i ryghvirvlerne. De opstår ved mikrobrud i knoglerne, eksempelvis ved en diskusprolaps, hvor der kan trænge bakterier ind, og de laver en infektion i ryghvirvlerne.

Det skaber en hævelse, der giver patienterne voldsomme smerter.

Det er dog langt fra alle med diskusprolaps, der får Modic-forandringer. Det afhænger af en helt bestemt bakterie, som lever i vores mund.

- Indtil nu kan vi ikke sige, hvem det rammer, men vi ved, det har noget at gøre med de propioni akne-bakterier, folk har i munden, forklarer Hanne Albert.

Der findes tre grene af Modic-forandringer. Den reumatologiske, den mekaniske og den bakterielle. Det er kun bakterielle Modic-forandringer, som bliver behandlet i Modicklinikken hos Hanne Albert.

Patienterne skal til en start igennem en 100 dages antibiotikakur for at slå bakterierne ihjel. Herefter får de laserbehandling, som kan gøre helingsprocessen hurtigere samt gøre knoglerne stærkere efterfølgende. Samtidigt nedsætter man også smerterne med laseren.

Efter antibiotikakuren får patienterne et specielt øvelsesprogram, der skal styrke det indre korset. Når rygpatienterne kan alle øvelserne, bliver de sendt videre til fysioterapeuter og fitnesscentre til almindelig genoptræning.

Annonce

En ny diagnose

Det er over 30 år siden, at radiologen Michael Modic opdagede forandringerne, der kun kan ses på MR-scanninger. Først 12 år senere opdagede Hanne Albert en sammenhæng mellem smerter og forandringerne.

Siden er sygdommen blevet anerkendt af Sundhedsstyrelsen, men er endnu ikke blevet almindeligt kendt i befolkningen. Heller ikke blandt alle læger er sygdommens smerter accepteret.

- Problemet er, at en stor del af lægerne har læst i de gamle lærebøger, at Modic-forandringer ikke gør ondt. Derfor tror de stadig på det, og patienterne lider under det her store efterslæb, siger Hanne Albert.

Det har stor negativ betydning for patienterne, hvis ikke lægerne tager sammenhængen mellem Modic-forandringer og smerter alvorligt, forklarer Hanne Albert.

- Vores stakkels, stakkels patenter lider stadig under, at lægerne måske ingenting siger om forandringerne, fordi han har lært, de ikke gør ondt. Deres smerter bliver derfor ikke anerkendt, siger hun og tilføjer:

- Jeg er fortvivlet på patienternes vegne, fordi tingene altid tager så lang tid om at blive udbredt.

Men selvom der stadig er nogle læger, som stædigt holder fast i, at sygdommen ikke gør ondt, så oplever Hanne Albert alligevel, at der er sket et stort skred de senere år.

- For 10 år siden var der nærmest ikke nogen radiologer, der noterede forandringer i journalerne. I dag møder vi stort set ikke nogen patienter, hvor det ikke er står i MR-beskrivelsen. Så radiologerne er begyndt at anerkende det, og det synes jeg er et kæmpestort skridt, siger forskeren.

Hanne Albert er landets førende forsker indenfor Modic-forandringer. Pressefoto
Annonce

Modicklinikken

I den lille klinik i centrum af Odense kommer der patienter fra hele verden for at blive behandlet hos den anerkendte forsker. Hanne Albert har behandlet folk fra USA, Sydafrika, Australien, Rumænien og mange andre steder.

Samlet set har over 2000 rygpatienter fået hjælp hos Hanne Albert.

Ud over arbejdet i klinikken underviser den prisvindende forsker flere steder i Tyskland og er forsker ved et stort Modic-projekt i London.

I dag er mange praktiserende læger begyndt at sende henvisninger til Modicklinikken, fordi de har hørt om Hanne Alberts arbejde. Behandlingerne foregår derfor ofte i samarbejde med de praktiserende læger.

- Det breder sig som ringe i vandet. Jeg synes, der sker en enorm fremgang, og det trænger det også til. Modic-patienterne er en lille gruppe. Men det er dem, der er sværest ramt, siger hun.

Forskerne skønner, at der er seks procent af befolkningen, der lider af Modic-forandringer. På et rygcenter menes der, at op imod 40 procent af patienterne har sygdommen.

- Når man ikke kan gå på arbejde, lege med sine børn eller sove om natten, så får man livet igen, hvis man får ryggen behandlet, siger Hanne Albert, der i 18 har kæmpet sin og patienternes sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Spillerne er glade - træneransættelse har givet ro, men skubber også til niveauet

Annonce