Annonce
Rundt om Viborg

Verdenskortet klædt på til ny sæson med corona-læring og generationsskifte

For familien Cassøe er attraktionen Verdenskortet, og hvad det siden er bygget op til, nærmest blevet en livsstil. Nu er det sønnen Søren Vejle-Cassøe, her sammen med far Flemming, som tager over som fjerde generation og bare venter på, at vinteren og corona-restriktionerne går væk. Foto: Louis Schmidt-Lund.
Nyheder, forbedringer og fjerde generation i ledelsen er parat i Klejtrup, når ellers der slækkes på corona-restriktionerne.
Annonce

Klejtrup: Sæsonen 2020 blev for Verdenskortet i Klejtrup målt på gæster rekordstor med omkring 50.000 besøgende mod normalt op mod 40.000 i de bedste sæsoner. Mest bemærkelsesværdig var, at det normale besøgstal, 35.000, myldrede ind i de seks uger med skolernes sommerferie.

På mange måder er tallene påvirket af corona-året. Danskerne kunne ikke rejse ud i verden men måtte blive hjemme, en del af hjælpepakkerne var halv pris på oplevelser, hvor man kunne leve op til restriktioner om afstand og antal gæster.

Nu venter man i Klejtrup spændt på, hvordan denne sæson mon vil spænde af, når samfundet på et tidspunkt bliver lukket op igen. Når det sker, vil det være med flere forbedringer og nyheder for publikum til Verdenskortet.

En af nyhederne finder man internt, for et glidende generationsskifte er gået over i næste fase. Efter at have været involveret siden 2016, mere og mere de seneste to sæsoner for at kunne være med til at præge udviklingen, er det Søren Vejle-Cassøe, 34 år, der fra årsskiftet har overtaget ledelsen fra forældrene, Lisbeth og Flemming Cassøe. Han bliver således fjerde generation på Verdenskortet.

- Det betyder dog ikke, at mine forældre stopper. De får lov til at hænge ved lige så længe, de gider, siger Søren Vejle-Cassøe. Det er med far som ansvarlig for restauranten og mor i administrationen.

En ny terrasse ud mod søen skal skabe bedre plads til gæsterne, når de spiser på Verdenskortet. Det er sammen med en ny legeplads for de yngste børn blandt årets nyheder. Foto: Louis Schmidt-Lund.

Hans 21-årige lillesøster Katrine er også med i virksomheden og er ligeledes en stor støtte, da hun har prøvet alle tænkelige funktioner i Verdenskortet

Søren Vejle-Cassøe er uddannet inden for salg og markedsføring og blev allerede selvstændig med egen virksomhed i 2009. Ved siden af Verdenskortet er han stadig ejer af Complete Solutions, som i dag holder til i Klejtrups gamle sparekassebygning med otte arbejdspladser. Desuden er han medejer af en virksomhed, som hans storebror med bopæl i Hillerød driver på Sjælland. Han er på afstand en passioneret følger af familievirksomheden i Klejtrup.

Annonce

Lærerigt corona-år

Den første sæson med corona gav anledning til, at Verdenskortet kiggede nøje på, hvordan tingene kunne fungere efter de gældende regler.

- Det har ført til nogle ændringer, som bliver permanente. Vi fandt hurtigt ud af, at der var for lange køer og risiko for trængsel i butikken, når der kun måtte være 12 ad gangen, så vi flyttede noget af salget til et ishus ude foran. Vi fik fordelt kunderne bedre og fik faktisk øget salget i butikken, så fra i år bliver der permanent et nyt separat ishus. Det var og er samtidig et led i, at vi også skal passe på vort personale, fortæller Søren Vejle-Cassøe.

Antallet af parkeringspladser er også forøget med 50, så der gennem en sæson skulle være plads til et besøgstal som matcher 2020 og lidt til. Desuden skal en nyanlagt terrasse med udsigt ud over søen også være med til at sprede gæsterne lidt bedre, når de vil spise.

- Verdenskortet er ikke en hurtig ind og ud igen attraktion. Gæsterne bliver her i gennemsnit godt tre timer, og det er faktisk også, hvad vi selv ønsker, når det, vi tilbyder, er hygge om at have det sjovt, lege og lære noget. Det skal være lige fra bilen parkeres, og til folk tager hjem efter en stress-fri oplevelse, siger Søren Vejle-Cassøe.

Jævnlige undersøgelser viser også, at der er mange gengangere blandt gæsterne. Over en periode på fem år har 40 procent været mere end en gang på Verdenskortet.

Annonce

Nye attraktioner

Den nye sæson byder også på flere nyheder. Den eksisterende legeplads er blevet analyseret lidt, og det førte til en erkendelse af, at den nok er lidt for udfordrende for de alleryngste gæster. Der bliver således tilføjet en helt ny legeplads, som passer bedre til den aldersgruppe.

Verden på et kort undergår ikke de store forandringer, så den attraktion pilles der selvfølgelig ikke ved. Men der sker andre ting i verden, som vi som mennesker er nødt til at forholde sig til. De er blandt andet samlet i de 17 verdensmål fra FN. De temaer har Verdenskortet taget op og vil nu udbygge i et hjørne tæt ved indgangen og åen.

- Vi opfordrer til, at man vælger det tema, man selv synes måske er vigtigst og smider sit valg i en boks. Det kan give nogle gode diskussioner mellem børn og forældre, siger Søren Vejle-Cassøe.


Det betyder dog ikke, at mine forældre stopper. De får lov til at hænge ved lige så længe, de gider.

Søren Vejle-Cassøe.


Et tema som forurening af verdenshavene er også taget op. På en skala 1:10 kan man i søen se, hvor i verdenshavene der er mest forurenet, en slags plastiksumpe. Her er det også muligt at bygge sit eget sejlskib af genbrugsmaterialer.

En ting bliver der dog helt sikkert ikke pillet ved på Verdenskortet – dyrene. De er en stor del af at give børnene en dejlig dag i Klejtrup.

Annonce

Givtigt samarbejde

Skal den nye styrmand på Verdenskortet indramme 2020, så er det ved, at krisestyring udviklede sig til succes-håndtering. Men et er hvad man selv kan, noget andet er givtigt samarbejde. Uden om den store turist-håndtering fra Aarhus har Verdenskortet længe samarbejdet med Viborg Kommunes to andre store turistattraktioner, Energimuseet i Tange og Mønsted Kalkgruber.

- Vi støtter hinanden på kryds og tværs, markedsføringsmæssigt reklamerer vi for hinanden i vores brochurer, og et årskort hos os giver halv billetpris hos de andre. Det er også med til at understøtte det øvrige turisterhverv, hvis vi kan få kommunens besøgende til at blive mere end en enkelt dag, siger Søren Vejle-Cassøe, der for øvrigt var formand for Viborgegnens Turistforening, inden Visit Aarhus kom ind i billedet.

De 17 verdensmål fra FN blev taget op som et tema på Verdenskortet i 2020. I denne sæson indrettes temaet som kuber tæt ved åen og indgangen til Verdenskortet. Foto: Louis Schmidt-Lund.

Da hans forældre overtog Verdenskortet i 1998, omtalte man andre i turisterhvervet som konkurrenter, men som trekløveret uden om Viborg by viser, så er man i dag kolleger.

- Vores værste konkurrent er faktisk vejrudsigten, altså de der landsdækkende, som ikke altid giver et retvisende billede. Selv så lille et land som Danmark kan have fem forskellige vejrudsigter, siger Søren Vejle-Cassøe.

Han ser lige som resten af familien frem til den nye sæson, men den planlagte åbning 27. marts i weekenden for påskeugen ligger nok ikke lige for.

- Vi er heldigvis fleksible og behøver ikke tage stilling til en åbningsdag lige nu. Det samme gælder, at vi gerne vil markere generationsskiftet ved samme lejlighed, og vi har noget i støbeskeen, siger Søren Vejle-Cassøe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce