Annonce
Viborg

Vestre Landsret har afsat 24 retsdage til Genan-sagen

Den 4. april ankede den 76-årige Bent A. Nielsen den dom på seks års fængsel, han lige havde modtaget i Retten i Viborg i Genan-sagen. Den 28. januar 2020 begynder ankesagen i Vestre Landsret. Hele 24 dage skal retten bruge.
Den 28. januar 2020 indledes Genan-sagen igen i Vestre Landsret. Genan-stifteren Bent A. Nielsen og dennes revisor Bjarne Nielsen ankede i april de hårde fængselsdomme, Retten i Viborg idømte dem.
Annonce

Viborg: Den 4. april fik 76-årige Bent A. Nielsen - stifter af Genan - en dom på seks år fængsel for bedrageri og mandatsvig for cirka en halv milliard kroner.

Samme dag modtog Bent A. Nielsens revisor - den 55-årige Bjarne Nielsen - en dom for medvirken til bedrageri for 420 millioner kroner. Dommen lød på tre års fængsel.

Dermed satte Retten i Viborg punktum for en historisk stor og historisk lang retssag i byen, men det hele sluttede faktisk slet ikke, for begge de dømte ankede deres domme til frifindelse i Vestre Landsret, og denne ankesag er nu - seks måneder efter dommene i byretten - blevet berammet.

Første retsmøde finder sted den 28. januar 2020, og der er afsat 24 retsdage til sagen. Dermed bliver den ligeså omfattende, som den var i byretten.

Annonce

Bedrageri

Sagen handler om det samme. Nemlig anklagemyndighedens påstand om, at Bent A. Nielsen, der stod i spidsen for Genan, i en periode fra 2005 til 2014 dels begik mandatsvig ved at overføre cirka 75 millioner kroner fra Genan til private formål, dels ved at have ført banker bag lyset, da Genan optog et lån på godt en milliard kroner.

Det er bedrageridelen.

Denne del blev revisor Bjarne Nielsen dømt for at have medvirket til, og det kostede ham altså en dom på tre års fængsel.

Byrettens dom var klar og entydig, og det samme var de straffe, som de tiltalte fik. Retten fulgte stort set kravene fra anklagemyndigheden.

Bent A. Nielsen og Bjarne Nielsen afviste under hele retssagen, at noget fordækt var foregået, og Bent A. Nielsen så intet underligt i, at han brugte Genan-penge til private formål, idet Genan jo efter hans mening var "ham".

Genan smeltede som tidligere fortalt helt ned i 2015, og både banker og ikke mindst pensionsselskabet PKA måtte lide store tab. PKA købte sig ind i Genan, og senere overtog PKA hele virksomheden for en euro. PKA meddelte efter dommen i en pressemeddelelse:

"I PKA er vi tilfredse med, at retten har fastslået, at Bent A. Nielsen har begået bedrageri og mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, og at Bjarne Nielsen har medvirket til bedrageri. Deres handlinger har haft store konsekvenser for Genan, for selskabets banker og ikke mindst for PKA og vores investering i virksomheden."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Annonce