Annonce
Rundt om Viborg

Veteraner værner om den militære flyhistorie

Et fly eller et køretøj bliver ofte skilt helt ad, repareret og derefter samlet af de onsdags-frivillige hos Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm

Omkring 60 frivillige - de fleste pensionerede fra flyvevåbnet - holder gang i Flyvevåbnets Historiske Samling i Karup. Sammen med kolleger på tre andre lokationer er de med til både at bevare historien og at formidle nutidig forsvarsviden.

Karup: - Tag den med ro! Kom og sæt dig og få en kop kaffe!

Der er en både gemytlig og rolig stemning under formiddagskaffen hos Flyvevåbnets Historiske Samling i en bygning ved Herningvej nær Gedhus-indgangen til Flyvestation Karup.

Men man skal ikke tage fejl: Der er masser af flittige hænder - og hoveder - i gang det meste af tiden, når 50-60 frivillige - de fleste pensionerede flyvevåbenfolk - hver onsdag mødes i denne og en række omliggende bygninger og barakker for at bevare den danske, militære flyvehistorie.

Nogle af de frivillige, der suppleres af tre ansatte, har dagen lang travlt med at reparere og vedligeholde gamle flyvemaskiner, køretøjer og masser af andet udstyr. Meget bliver pillet helt fra hinanden og så sat i stand, malet og samlet stump for stump.

Det er særligt folk, der også i deres militære ansættelsestid har arbejdet som flymekaniker, smed eller tekniker, som har kastet sig over det.

Et kampfly tiltrækker sig næsten altid stor opmærksomhed.

Torben Hansen, frivillig på Flyvevåbnets historiske samling

Samlinger af flyvevåbnets historie

Flyvevåbnets historiske samling hører under Flyverstaben, der har hovedkvarter på Flyvestation Karup.Den historiske samling har foruden Karup afdelinger i Aalborg, Skrydstrup og Værløse.

Flyvevåbnets historiske samling har tre ansatte og tilknyttet cirka 160 frivillige, heraf omkring 60 i Karup.

Den historiske samling indsamler, restaurerer samt bevarer billeder, dokumenter, genstande, herunder køretøjer, fly og andet materiel, der giver en beskrivelse af dansk militærflyvning gennem tiderne.

Desuden arbejder de ansatte og frivillige eksternt og internt med oplysning samt rekruttering til forsvaret. Blandt andet ved at hjælpe museer med udstillinger og ved at deltage ved uddannelsesmesser og lignende.

Flyvevåbnets historiske samling bistår også forskere og forfattere vedrørende bøger og andre militær-historiske materialer.

Den historiske samling har selv udgivet "Dansk militær flyvning gennem hundrede år".

Blandt de mange effekter på Flyvevåbnets historiske samling er gamle billeder på glasplader. Torben Hansen har her fundet et af dem. Foto: Morten Dueholm

Onsdag +

Andre bruger deres tid på at modtage indsamle, registrere, organisere og arkivere store mængder billeder, dokumenter og andet, der er med til at fortælle og bevare historien om militær flyvning gennem mere end 100 år. Der er stadig meget at få registreret og systematiseret. Blandt andet er det meningen, at billederne af papir og sågar på glasplader skal scannes ind og lægges på internettet.

Onsdag er den ugentlige arbejdsdag, hvor frivillige strømmer til fra nær og fjern. Men en del kommer også på andre dage.

- Jeg plejer at sige, at min arbejdsuge her er onsdag +, siger Jørgen Maltvedgaard, der også har den fordel, at han bor lige i nærheden af samlingen.

Med sine 65 år er han blandt de yngre. Den ældste i Karup er vist nok 89 år. Og på en af de øvrige tre afdelinger har en rundet de 90. Foruden Karup har Flyvevåbnets Historiske Samling afdelinger i Aalborg, Skrydstrup og Værløse.

Bygninger, haller og barakker er næsten fyldt op med alskens ting og sager - ikke mindst gamle militærkøretøjer og -fly. Men også reservedele, tilbehør og meget andet. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Ny leder

52-årige Henrik Hjorth er leder af det hele og dermed en af de tre ansatte - en er dog på deltid.

Det er kun nogle måneder siden, den flymekanikeruddannede Hjorth tog over, og selv om han har været cirka 25 år i forsvaret og er meget interesseret i historie, lærer han en masse af de frivillige.

- De har jo en kolossal viden og erfaring, som de både bruger og deler ud af. Det er virkelig et dejligt miljø at færdes i, siger Henrik Hjorth, der tidligere har været udsendt til både Afghanistan og Afrika. Sidstnævnte ad mange omgange i jagten på pirater i havet ud for Somalia.

Løbende får Flyvevåbnets historiske samling nye ting ind - blandt andet gamle militærkøretøjer. Ikke alt kan dog bevares og sættes i stand. En del sendes videre til skrot. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Kampfly vækker opsigt

Nu laver han altså noget helt andet, og det handler ikke bare om at være med til at bevare historien om flyvevåbnet.

- Vi har to søjler. Den ene er historie, den anden er formidling, siger Henrik Hjorth.

Foruden selv at bevare og opbevare historiske genstande hjælper samlingen også museer med restaureringer og udstillinger.

Formidlingen handler blandt andet om at medvirke til forsvarets rekruttering. Det være sig piloter, flymekanikere og andre håndværkere og teknikere. Flyene bruges ofte som blikfang ved forskellige begivenheder - eksempelvis uddannelsesmesser.

- Et kampfly tiltrækker sig næsten altid stor opmærksomhed, som Torben Hansen, en af de frivillige, bemærker.

Året rundt sørger Flyvevåbnets Historiske Samling med tilstedeværelsen af fly, køretøjer og andet materiel for over hele landet at gøre opmærksom på flyvevåbnet - og hele det danske militær-forsvar. Det, der vel på nudansk hedder at brande.

Blandt meget andet ligger den historiske samling inde med mange militæruniformer. Her ses en, der har tilhørt kong Frederik den 9. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Fly og missiler

Det er langt det mindste, der på denne vis kommer til offentlig skue. En rundtur i de fem-seks større bygninger og haller, der næsten er fyldt op, afslører tusindvis af ting og sager. Foruden dusinvis af mere eller mindre brugbare fly og køretøjer er der blandt andet et væld af missiler og bomber, der er beregnet til kampflyene.

75-årige Torben Hansen, der viser folkebladet rundt, er et omvandrende leksikon i, hvad der findes i den historiske samling. Efter en lang karriere i forsvaret, har han også næsten lige siden sin pensionering været frivillig i den historiske flyvevåbensamling. Andre venter dog nogle år, før de "vender tilbage".

- Mange siger jo, at nu skal de ud at spille golf. Men en del kommer i stedet her efter en tre-fire år, siger Torben Hansen.

Hans udsagn kan dokumenteres. Sammenlagt har Flyvevåbnets historiske samling i Karup, Aalborg, Skrydstrup og Værløse omkring 160 frivillige. I Værløse, hvor flyvestationen nu er nedlagt, har de frivillige endog selv investeret i en hangar, så de kan komme til at arbejde med flyvemaskiner og andet.

Frivillige på den historiske samling i Karup er i øjeblikket ved at sætte en Gloster Meteor - det danske forsvars første, egentlige kampfly - i stand. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Billig løsning

I Karup har de ikke udgifter til den slags. Bygninger og udenomsarealet ejes af forsvaret, selv om området ligger uden for selve Flyvestation Karup, og huslejen er nul kroner.

Flyvevåbnets Historiske Samling får også tildelt lidt penge til sit omfattende arbejde. Men det er ifølge Henrik Hjorth en meget billig løsning for forsvaret, når de frivillige og ulønnede på forskellig vis bidrager stort til oplysningsvirksomhed og rekruttering.

I øvrigt har mange historisk interesserede også glæde og gavn af Flyvevåbnets Historiske Samling, der ofte hjælper til med at finde gamle billeder og papirer til bøger om flyvevåbnet. En del bøgerne sælges i øvrigt også gennem den historiske samling, lige som samlingen også selv har stået som udgiver.

Blandt andet kom "Dansk militær flyvning gennem hundrede år" i 2012. En bog, der på cirka 200 sider kommer vidt omkring. Fra marinen anskaffede det første, danske militærfly i 1912 og frem.

Den flyvevåbenhistoriske samling er som sådan ikke til udstilling, men der er dog blevet plads til at indrette et lokale som et fortidigt "oberst-kontor". Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnet har gennem tiderne benyttet sig af mange køretøjer. Her ses frivillig Torben Hansen ved en ombygget traktor, der har været brugt til at bugsere fly med. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling har bunker af billeder og anden dokumentation 1912 og frem liggende. Det meste er sirligt ordnet og arkiveret i kasser og mapper. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm
Flyvevåbnets historiske samling i Karup. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Leder For abonnenter

Ulvene skal tæmmes - også i Viborg, Karup og Bjerringbro

Alarm 112

Politiet havde travlt med at finde narko: Ung mand forsøgte at tygge sit hash væk, men forgæves

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Viborg

Den lilles sejr over den store: Benzin-selskab hænger selv på regningen efter at have sendt strøm til en forkert  adresse i over to år

Alarm 112 For abonnenter

Litauer brød indrejseforbud, da han tog til Viborg-egnen for at begå indbrud: Nu må han aldrig vise sig i Danmark igen

Rundt om Viborg

Oplandsby skriver sig tilbage i lokaldysten efter tre års fravær

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Annonce