Annonce
Viborg

- Vi har betalt 150 millioner kroner for noget, vi ikke har haft indflydelse på

Ole Jespersen og Anne Kieffer-Olsen er fortrøstningsfulde med hensyn til at få erstattet tab for varmekunderne.
Erstatningsforeningen Fjernvarmesagen i Viborg med 1828 medlemmer glæder sig til at få det endelige opgør i geotermisagen.

Viborg: Skandalesagen om det mislykkede geotermiprojekt i Viborg kostede cirka 160 millioner kroner. Godt syv millioner kroner er betalt af Energi Viborg Kraftvarme og Viborg Fjernvarme, mens varmeaftagerne i Viborg har betalt den store regning: I runde tal 150 millioner kroner.

1828 medlemmer af Erstatningsforeningen Fjernvarmesagen mener, at de 150 millioner kroner burde betales af dem, der havde ansvaret for det hele, nemlig den daværende bestyrelse, direktion og advokat i Viborg Fjernvarme samt Viborg Kommune, der besluttede at lade Energi Viborg Kraftvarme overtage projektet halvvejs på vejen mod afgrunden.

- Vi er naturligvis bitre over, at fjernvarmeforbrugerne skal betale næsten hele regningen. Husk på, forbrugeren har slet ikke haft indflydelse på det her. For eksempel at Viborg Kommune brændte næsten 100 millioner kroner af, siger formand Ole Jespersen og bestyrelsesmedlem Anne Kieffer-Olsen fra erstatningsforeningen.

De henviser til, at det eneste, fjernvarmeforbrugerne har sagt god for, var forbruget af 13 millioner kroner til en efterforsknings-boring.

Ting tager tid

Ole Jespersen og Anne Kieffer-Olsen kan godt forstå, hvis erstatningsforeningens medlemmer føler, at der ikke er sket meget, siden de i foråret 2014 hver betalte 300 kroner for at være med i et forsøg på at få folk med ansvar for kollapset og pengeforbruget til at betale regningen.

- Vi glæder os også rigtig meget til at få sagen for landsretten, men ting tager tid, siger Ole Jespersen og Anne Kieffer-Olsen.

Først blev der bevilget fri proces, og senere blev det godkendt, at sagen kunne køre som et såkaldt gruppesøgsmål. Det vil sige, at fjernvarmeforbrugerne som gruppe kan søge erstatning. Nu venter så afgørelsen af, hvem der kan være med i gruppen, før retsopgøret kan sættes i gang.

Hvis hver enkelt forbruger skulle søge erstatning, ville det ikke give mening, fordi indsats og omkostninger ikke ville stå mål med det forventede udbytte. Kun som gruppe giver det mening.

Og Ole Jespersen siger, at for ham drejer det sig også om retfærdighed.

Annonce

Bestyrelse og direktør

I første omgang har bestyrelsen anlagt sag mod den bestyrelse og direktion, som i 2012 sad med ansvaret for Viborg Fjernvarme, der var "ejer" af geotermiprojektet, da det blev sat i gang.

Bestyrelsen bestod af Aage Heinrich Nüchel, Henning Christensen Tøttrup, Hans Jakob Hedegaard, Lene Christensen, Lars Eegholm og Hugo Ahrendorf Strunge. Direktøren var Henry Juul Nielsen.

Men også advokaten Uffe Steffensen, Energi Viborg Kraftvarme og Viborg Fjernvarme er på advokatens opfordring blevet procesvarslet. Det betyder, at de er varslet et erstatningskrav, og at en sag mod dem ikke kan blive forældet.

Problemet var i korthed blandt andet, at det var ulovligt, ifølge vedtægterne i Viborg Fjernvarme, at sætte geotermiprojektet i gang, og at det var ulovligt af foreningen at uddelegere ansvaret for projektet til en "styregruppe" med eksterne deltagere.

- Det var i øvrigt en styregruppe uden repræsentanter for os private forbrugere, siger Ole Jespersen.

Boringen efter varmt vand i undergrunden ved Kvols løb hurtigt ind i problemer, og millionerne fossede ud af kassen langt ud over det bevilgede beløb på 13 millioner kroner. Flere borehoveder til mange millioner kroner satte sig fast i undergrunden.

Annonce

Hårdt for folk

Det har for de personer, som erstatningsforeningen har sat navn på som ansvarlige, været nogle hårde år at komme igennem. Det erkender Ole Jespersen og Anne Kieffer-Olsen.

- Men det er efter vores mening uden for enhver diskussion, at den daværende bestyrelse sad med ansvaret. Og det gælder også advokaten, en højt betalt rådgiver, samt Viborg Kommune, der burde have holdt sig langt væk fra det projekt. Efter råd fra vores advokat skal vi først anlægge sag mod dem, hvor der er størst chance for at få medhold, og det vil vi fastholde, slutter Ole Jespersen og Anne Kieffer-Olsen.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce