Annonce
Viborg

Vi skal bygge fælles institutioner til både børn og ældre mennesker

Ellen Wichmann. Foto: Jens Ingolf Nørgaard
Ellen Wichmann har boet 23 forskellige steder i sit liv. Siden 1975 har hjemadressen været i Viborg. Hun elsker ytringsfriheden og holder af at lade sin stemme lyde i debatten. På søndag fylder hun 90 år.
Annonce

90 år: Ellen Wichmann, Fennebakken 47, Houlkær, fylder 90 år på søndag den 26. juli.

Ellen Wichmann er datter af en alenemor, som bortadopterede hende til en anden familie med den aftale, at hendes biologiske mor måtte besøge og følge sin lille pige. Det medførte, at plejemoren næsten overbeskyttede lille Ellen, der ikke kom ud at lege med andre børn.

Da Ellen Wichmann skulle begynde i skolen, flyttede plejefamilien til Silkeborg. Ellen blev indskrevet på Th. Langs private skole. I første klasse var der to drenge og to piger i klassen, som var rundet af den bedre sociale klasse. Det blev tilgangen til at leve og opleve i et sundt og godt fællesskab, alt imens der gennem årene blev flere elever i klassen.

Efter tolv års skolegang på Th. Langs Skole fik hun her studenterhuen på.

Annonce

Livet som lærer

Ellen Wichmann flyttede til Aarhus og blev læreruddannet på Aarhus Seminarium. Hun prøvede at være lærervikar i Skagen med 36 elever i klassen.

– Mit første egentlige lærerjob var i Stubkjær ude på heden ved Herning. Men på grund af min mands arbejde flyttede vi flere gange, og jeg har været lærer i både Fjerritslev, Thisted og Horsens, inden vi i 1975 kom til Viborg og har boet her siden. Jeg har flere steder været valgt som lærerrådsformand, fortæller fødselaren i stuen på Fennebakken, og hun fortsætter:

- Jeg fik en række gode år som lærer på Vestervang Skole her i Viborg. Jeg har altid ønsket at blive tilbudt lærerjobbet i førsteklasserne. Det er vildt fascinerende, når børnene knækker læsekoden. Jeg har brugt undervisningsmaterialer lige fra Ole-Bole gik i skole til at lade dem stave sig igennem avisen, og det er hver eneste gang den samme følelse af, at børn begynder at forstå lidt af verden omkring os. Lidt af den samme begejstring har jeg oplevet indenfor specialundervisning, når nogle ting i virkelighedens verden går op for eleverne.

Annonce

Ytringsfriheden

Som pensionist har Ellen Wichmann både fysisk og mentalt deltaget en række sammenhænge. Hun var for omkring 30 år siden med til at starte selvhjælpsgrupper, som havde den intention, at mennesker med fælles interesser og udfordringer kunne samles for at være hinanden behjælpelige med at klare sig igennem tilværelsen. Dette har igennem årene udviklet sig til egentlige interesseorganisationer og patientforeninger af mange forskellige slags.

Måske der skulle fokuseres mere på forebyggelse gennem skilsmissegrupper?


Det slår mig tit, at de ældre medborgere sidder og keder sig. Alle steder burde der være foderbræt til fuglene og høns og geder lige om hjørnet. Jeg tror på, at man i fremtiden skal tænke på at bygge aldersintegrerede institutioner, så børn og ældre mennesker helt naturligt omgås hinanden og sætter pris på både liv og lærdom generationer imellem.


- Jeg tilskyndes ind imellem til at bruge min ytringsfrihed i den offentlige debat. Jeg har ageret imod, at man ikke uhildet kan få lov til at dø i fred med et hjertestop. Døden må vel godt have en naturlig årsag. Jeg har advokeret for, at man kan få lov til at gå med en polet om halsen, der tilsiger, at man ikke ønsker at blive genoplivet, når hjertet er holdt op med at slå, som hun med overbevisning i stemmen fortæller det.

Annonce

Aldersintegrerede institutioner

Ellen Wichmann mistede for tyve år siden sin mand, Christian, der var ansat ved politiet. Der er i familien fire børn, otte børnebørn og fire oldebørn. Hun er en af de kvinder, der beholdt sit fuldtidsarbejde sammen med hus og børn. Derfor er det først her i pensionistårene, hun har engageret sig frivilligt udadtil.

Hun har været valgt til menighedsrådet i Houlkær Kirke og deltaget i studiekredse i kirken. Et par gange om året deltager hun i et højskoleophold. Hun har i en årrække været fast deltager i kurser om kunst og filosofi under Folkeuniversitetet med Haakon Brandt i spidsen, og er ind imellem kørt til arrangementer ved Folkeuniversitetet i Aarhus.

Ellen Wichmann kører stadig bil. Hun betaler selv for en ikke sort hjemmehjælp, der gør rent en gang imellem. Hun mener, Covid19 nedlukningen var nødvendig, men er irriteret over, at det skulle begrundes af hensyn til landets ældre samfundsborgere. Det er vel børnene og de yngre generationer, der skal sikre fremtiden. Hun håber snart benzinpriserne stiger, da det vil indikere, at det internationale samfund kommer op i omdrejninger igen.

- Jeg kommer også ret jævnligt og besøger bekendte på flere af Viborgs plejehjem. Jeg har indtryk af, at der er gode forhold og fine omgangstoner. Men det slår mig tit, at de ældre medborgere sidder og keder sig. Alle steder burde der være foderbræt til fuglene og høns og geder lige om hjørnet. Jeg tror på, at man i fremtiden skal tænke på at bygge aldersintegrerede institutioner, så børn og ældre mennesker helt naturligt omgås hinanden og sætter pris på både liv og lærdom generationer imellem.

- Efter anden verdenskrig fik vi Marshallhjælp fra USA. I dag hjælper vi Europa på fode igen. Der er dog en væsentlig forskel. Dengang lå husene i ruiner. I dag skal vi bare gøre godt rent i det bestående, slutter 90-års fødselaren, der også føler taknemmelighed over at have gode gener, som indtil nu har givet hende et indholdsrigt og godt liv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

En cykelsti, hvor cykling frarådes

Bjerringbro

Efter corona-smitte på Egeskovskolen: - Jeg har en klar forventning om, at vi selvfølgelig starter op på mandag

Annonce