Annonce
112

Viborg Bryghus knokler for fremtiden: Lokker kommende ejere med øl

Formand Mikkel Bay håber på at kunne skåle med endnu flere anpartshavere ved næste generalforsamling. Arkivfoto: Morten Pedersen
Viborg Bryghus vil nu sætte skub i den kapitaludvidelse, som skal sikre, at domkirkebyen også i fremtiden har et solidt bryggeri.

Viborg: Uden de store kampagner er det lykkedes Viborg Bryghus at rejse 400.000 kroner i en anpartsudvidelse, men nu skrues der op for kedlerne i det lokale bryghus.

Bestyrelsen har nemlig nu besluttet sig for at lokke endnu flere nye anpartshavere om bord ved at udlove en række fordele til dem, der bakker op om bryghuset. Det drejer sig om blandt andet ølbilletter.

- Vi har udviklet et stærkt anpartstilbud hen over sommeren, da vi gerne vil give tilbage til dem, der støtter Viborg Bryghus, fortæller Mikkel Bay, formand for Viborg Bryghus.

Bryghuset opstod i 2005. Byens borgere, lokalpatrioter og ølentusiaster gik sammen om at skyde kapital i foretagendet, og efter nogle svære år voksede det sig stort og stærkt. Så stort, at kapaciteten i de charmerende rammer i Sortebrødre Kirkestræde længe har været alt, alt for små.

- Naturligvis har der været udfordringer undervejs, men med stor opbakning, både fra det store hold af frivillige kræfter, trofaste sponsorer og kunder har bryggeriet hidtil kunnet klare skærene med det øgede pres i form af større konkurrence fra andre mikrobryggerier, også fra de store, som har set lyset i at brygge specialøl, siger Mikkel Bay.

De store begrænsninger i de nuværende rammer og med det nuværende udstyr har dog ført til, at en del af Viborg Bryghus' mest populære varianter må brygges udenbys.

Det er både dyrt, bøvlet og ikke meningen, slår Mikkel Bay fast. Det kan aflæses direkte på bundlinjen, hvor omkostninger gør det svært at udvikle bryghuset.

- Alle i Viborg Bryghus knokler pt. bag kulisserne for at styre den almindelige drift efter et nyt og mere stramt budget end tidligere, fortæller formanden og tilføjer, at der her er godt nyt:

- Det er dejligt at kunne meddele, at vi lige nu er på skinner med budgettet, der i år gerne skal gå i nul.

Glæder sig

Bryghuset har dog kun sjældent haft overskud, og selvom et nulresultat er en forbedring, er det ikke fordrende for en større fremtid.

Det er kun kapitaludvidelsen, som altså skal forøge bryghusets mulighed for bedre produktionsapparater. Også en flytning er som tidligere fortalt en af planerne.

Det kræver bare en stærkt økonomi, før bestyrelsen kan komme videre.

Mikkel Bay glæder sig i første omgang over de 400.000 kroner, som allerede er tikket ind, og han ser frem til at skrue op for tempoet med de nye tilbud til både virksomheder og private, der kan se frem til at få øl og andre fornøjelser som tak for investeringen.

- Vi glæder os til, at vi rigtig kan tage fat på at rejse pengene, konstaterer han.

Et ubehageligt valg

Hvis der imod forventning ikke rejses den nødvendige kapital, kan bryghuset stå over for et ubehageligt valg - og en svær fremtid, fortæller Mikkel Bay samtidig.

- Viborg Bryghus skal først og fremmest være vores lokale bryghus, der leverer velsmagende øl til alle smagsløg, hvad enten de er til tunge, mørke eller lette og lyse øltyper. Der skal være noget for enhver smag, og så er det jo godt, at vores brygmester bliver ved med at udfordre vores smagsløg og introducerer nye spændende øltyper for os. Det er jo netop det, der skal være plads til på et mikrobryggeri som vores, siger han og fortsætter:

- På grund af den øgede konkurrence i markedet er Viborg Bryghus dog presset på dette grundlæggende koncept. Og skal vi fortsætte med vores nuværende produktionsanlæg med rødder helt tilbage fra den oprindelige etablering, er vi nødsaget til at tage et valg: enten kun brygge specialøl for de få, eller kun brygge mere almindelige øl for de mange. Begge scenarier er meget svære at føre bryggeriet videre på grundlag af, erkender Mikkel Bay.

Han tilføjer:

- Vi har intet ønske om at blive et stort, nationalt bryggeri, der skal bide skeer med de store, men vi er altid stolte, når vores lille bryghus kan få så flot en national omtale, som det har fået, og vinde så mange priser, og det er i høj grad med til at fastholde bryghusets berettigelse i et konkurrencepræget marked, når vi får Viborg på det ølmæssige landkort.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce