Annonce
Viborg

Viborg Byråd i brev til ministre: Fjern minkene fra Kølvrå kort efter nytår

De døde mink er allerede begyndt at forurene grundvandet. Foto: Morten Stricker
Annonce

Læserbrev: Kære Lea Wermelin (miljøminister) og Rasmus Prehn (fødevareminister).

Byrådet i Viborg Kommune afholdt den 16. december 2020 byrådsmøde. På mødet blev sagen vedr. nedgravning af mink ved Kølvrå drøftet. Det er en sag, som byrådet er meget optaget af, og som er af stor betydning for borgerne i Viborg Kommune.

I starten af november besluttede staten, at alle mink i Danmark skulle aflives af hensyn til smittefaren. En del af den løsning, som blev valgt fra statens side, var at nedgrave en del af de døde dyr. Det gik stærkt. Før vi på politisk og administrativt niveau var orienteret om, hvor nedgravningen foregik, kunne vi læse i avisen, at der allerede var ved at blive gravet huller og fyldt mink i disse.

Alle er i dag klar over, at det gik for stærkt, og konsekvenserne heraf er tydelige. Ved Kølvrå er der nedgravet godt 5000 tons døde mink.

Udfordringen i forhold til nedgravningen ved Kølvrå er dels forureningen af det øvre grundvand og dels risikoen for forurening af vores vandløb. En rapport fra DTU og GEUS bekræfter forureningsrisikoen. Rapporten beskriver, at ”saftafgivelsen” allerede er i gang og vil ske inden for få måneder fra nedgravningen. Den beskriver også, at ”saften” er fyldt med næringsstoffer og miljøfremmede stoffer i ikke afklarede mængder, og at den vil trænge nedad i grundvandet. Dermed bliver forureningen sværere at fjerne dag for dag.


For hver dag der går, bliver forureningen både sværere at håndtere ved opgravning og sværere at afværge konsekvenserne af. Hvordan Miljøstyrelsen i beslutningsgrundlaget vedrørende nedgravede mink kan konkludere, at det ikke er et miljømæssigt problem, er for os uforståeligt.


Med andre ord, så pågår der en alvorlig forurening, som spreder sig dag for dag. For hver dag der går, bliver forureningen både sværere at håndtere ved opgravning og sværere at afværge konsekvenserne af. Hvordan Miljøstyrelsen i beslutningsgrundlaget vedrørende nedgravede mink kan konkludere, at det ikke er et miljømæssigt problem, er for os uforståeligt.

Samtidig beskriver man fra statslig side langsommelige myndighedsprocesser for at godkende håndteringen af opgravningen på trods af, at man må konstatere, at nedgravningen er sket forhastet og i strid med de anbefalinger, som man fra statens side selv har opstillet for nedgravningen.

Det er vores opfattelse, at der snarest – og gerne inden jul - er brug for en endelig beslutning om opgravningen og en effektuering af opgravningen umiddelbart efter nytår. Samtidig bør der forberedes de nødvendige afværgeforanstaltninger for at reducere risikoen for forurening af området.

Byrådet i Viborg Kommune forventer derfor, at I snarest løser denne sag, således at vi sikrer vores miljø og natur i kommunen og bringer afklaring i forhold til vores borgere og virksomheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce