Annonce
Sport

Viborg FF og de danske klubber råber vagt i gevær - vil have tilskuere tilbage på stadion

Aktuelt kan VFF lukke 500 ind til fodboldkampene, men det er slet ikke nok. Og klubben kan på forsvarlig vis lukke flere ind, hvis den såkaldte "superligaordning" genindføres. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Dansk fodbold står sammen om et opråb, som skal vække myndighederne. Fodbolden bløder uden tilskuere. Derfor vil Viborg FF og de øvrige klubber have genindført "superligaordningen", så der igen kan komme flere end 500 tilskuere til fodbold.
Annonce

Fodbold: Torsdag morgen skød DBU og Divisionsforeningen kampagnen "Superligaordningen - sikkert stadion under COVID-19" i gang.

En kampagne, som har til formål at gøre det klart for myndighederne, at det altså er både bydende nødvendigt og fuldt forsvarligt at genåbne de danske fodboldstadions for langt flere end de 500 personer, som det aktuelt er tilladt at lukke ind.

Viborg FF er som 1. divisionsklub også en del af kampagnen. Direktør Morten Jensen slår fast, at både VFF og det øvrige fodbold-Danmark har stor forståelse for, at det sundhedsmæssige går forud for alt andet.

- Vi ved, at det her er noget, som skal tages dybt alvorligt. Men når det er sagt, så mener vi jo rent faktisk, at dansk fodbold har været foregangsmand for netop at tage situationen dybt alvorligt, siger han.

Det er sket via de omfattende protokoller, som blandt andet betyder, at alle spillere og klubmedarbejdere bliver testet løbende. Men også med selve "superligaordningen", hvor hvert enkelt stadion har udarbejdet specifikke retningslinjer for, hvordan stadion kan opdeles i sektioner, hvor der er plads til flere mennesker uden at man går på kompromis med den nødvendige afstand til andre mennesker.


Vi er ikke livstruet endnu, men hvis det her fortsætter, så vi ikke kan levere det vi skal til de mennesker, som har købt sig ind i vores produkt - så har vi altså en forretningsmæssig udfordring

Morten Jensen, direktør Viborg FF


- Vi forstår ikke, hvorfor en løsning, som dokumenteret fungerer og er vigtig for at dæmpe COVID-19’s skader på beskæftigelse og økonomi, skal lukkes ned. Der er afviklet 46 kampe under "superligaordningen", uden at der er konstateret smittespredning i forbindelse med de udendørs kampe. Der er tale om en misforståelse, hvis folk tror, at vi afvikler fodboldkampe med flere tusinde personer, som frit kan blande sig med hinanden, siger Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen i den pressemeddelelse, som blev udsendt torsdag.

Annonce

Branchen bløder

Årsagen til, at klubberne og DBU reagerer er, at det altså virkelig begynder at gøre ondt økonomisk, at klubberne ikke kan lukke tilskuere og samarbejdspartnere ind på stadion.

- Vores produkt er kampene - og det produkt kan vi ikke levere til vores interessenter, som gerne vil have det - og det er dybt problematisk, siger Morten Jensen.

Samlet set frygter klubberne og DBU, at tabet vil være 850 millioner kroner, hvis ordningen med blot 500 tilskuere fortsætter.

Men hvor kritisk er det for Viborg FF?

- Det er svært at sætte den slags grænser. For ting kan været både kritiske, alarmerende og livstruende. Vi er ikke livstruet endnu, men hvis det her fortsætter, så vi ikke kan levere det vi skal til de mennesker, som har købt sig ind i vores produkt - så har vi altså en forretningsmæssig udfordring, som jeg har svært at se vejen ud af, siger Morten Jensen.

Morten Jensen forstår ikke, at udendørs arrangementer - som eksempelvis en fodboldkamp - ikke kan afvikles med flere end 500 mennesker, når det beviseligt kan ske sundhedsmæssigt forsvarligt. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Hele fodboldbranchen bløder, og derfor står den nu sammen om et forsøg på at råbe myndighederne op.

- Det giver jo ingen mening, at vi kun kan lukke 500 mennesker ind, når vi sundhedsmæssigt forsvarligt har kapacitet til at lukke mange flere ind, siger VFF-direktøren, der savner, at der ses mere konkret på de forskellige typer af events.

- Der er jo fantastiske arealer ude i det fri - eksempelvis på et stadion. Så vi forstår slet ikke, at der ikke kan åbnes for det, siger han.

Annonce

Situationen er alvorlig

Foreløbig gælder de nuværende restriktioner til den 1. november.

I den periode har VFF flere hjemmekampe, og hver enkelt hjemmekamp gør ondt på flere fronter.

Superligaordningen

  • Under Superligaordningen er samtlige 3F Superliga og 1. Division stadions blevet opdelt i sektioner á max 500 personer med egne ind -og udgange – ligesom der er separate toiletter og boder i hver sektion.
  • Klubberne har udarbejdet en sundhedsplan godkendt af politi og sundhedsmyndigheder, der beskriver, hvordan smitterisikoen minimeres under hele stadionbesøget.
  • Personalet, man møder på stadion, er trænet i korrekt brug af værnemidler, hygiejne og hvordan man skal agere for at minimere smitterisiko.
  • Samtlige sæder er nummererede. Ofte er hvert andet sæde tomt, så der sikres passende afstand, og at alle sidder ned under kampen.
  • Ved billetkøb registreres, hvor alle sidder på stadion. Skulle en person blive konstateret smittet, kan alle i samme sektion kontaktes og blive opfordret til test.

- Nu har vi kamp mod Fremad Amager fredag aften, og vi vil ikke noget hellere end at lukke alle, der er interesseret, ind til kampen. Men vi skal aktivt ind og vælge til og fra hver gang, da vi kun har 500 pladser. Og det er ubehageligt, da vi skuffer rigtig mange mennesker hver gang. De ønsker at være en del af den kamp - og de har købt sig adgang til den. Så det er ret problematisk hver gang, siger Morten Jensen.

- Og det er blandt andet derfor, at vi nu råber vagt i gevær. Det her har altså så alvorlige konsekvenser, at jeg ikke kan se mig ud af det. Vi står både med en stor økonomisk problemstilling, men vi risikerer altså også, at vi mister folk, da de opdager, at de skal noget andet end at gå til fodbold. Så situationen er alvorlig, siger han.

Lukningen af superligaordningen skete nærmest over natten - og den generelle usikkerhed om, hvornår ordningen kan genåbnes gør også livet svært for en fodboldklub som VFF.

De tomme sæder gør rigtig ondt på Viborg FF - og på dansk fodbold i det hele taget. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce