Annonce
Sport

Viborg gør det igen - VM i mountainbike-orientering skal afvikles i Viborg i 2024

Tilbage i 2019 var Viborg vært for VM i mountainbikeorientering. Dengang blev løbet blandt andet afviklet i Viborgs midtby. Det gør det ikke, når veteranudgaven af VM skal køres i Viborg i 2024. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Det er igen lykkedes for Viborg at tiltrække en stor international sportsbegivenhed. I 2024 skal VM i mountainbike-orientering for veteraner køres i tre skove i Viborg Kommune

Mountainbike-orientering: Viborg Kommune byder på fabelagtige muligheder for at køre på mountainbike.

Flere steder i kommunen er der anlagt særdeles gode spor, og der er kilometervis af skovstier at boltre sig på.

De gode forhold har tidligere tiltrukket store danske eller internationale mountainbikeløb, og tilbage i 2019 var både skovene og den gamle del af Viborgs bymidte i brug, da der blev afviklet VM i mountainbikeorientering med base i Viborg.

Og nu skal Viborg så igen på det helt store mountainbike-verdenskort.

I 2024 kommer Viborg nemlig igen til at danne ramme om VM i mountainbikeorientering - denne gang dog et VM for aldersgrupperne fra 35 år op opefter.

Og det er igen Jørn Svensen, som sammen med Bjarne Hoffmann, står bag det ambitiøse arrangement.

- Vi kan ikke rigtig lade være, og vi gør sådan noget her fordi vi har lyst til at gøre noget for andre. Og vi kan godt lidt at lave sådan noget, så vi er rigtig glade for, at det er lykkedes, siger Jørn Svensen.

Det har allerede været et ret langt forløb med ansøgning og vurdering hos det internationale forbund, som dog nikkende anerkendende til ansøgningen fra Viborg.

Egentlig skulle det allerede have været i 2023, men som på så meget andet har corona spillet ind.

Årets udgave af VM, som skulle have været afviklet i Slovenien, er allerede aflyst, men da de slovenske arrangører havde forberedt en del, så har de spurgt om lov til i stedet at afvikle VM i 2023, hvilket Viborg har accepteret, så der altså bliver et ekstra år at planlægge Viborgs VM-arrangement.

Annonce

Det grå guld kommer

I 2019 var det eliten, som var på besøg i Viborg. Og selv om der denne gang er tale om et veteran-VM, så er det altså stadig ryttere på højt niveau, der kommer til Viborg.

Et veteran-VM har desuden den fordel, at alle i princippet kan melde sig til. Og derfor håber de lokale arrangører, at også lokale ryttere fatter interesse for at køre med.

Der er masser af tidligere eliteryttere med i det felt, som ventes at stille op ved VM i mountainbikeorientering i Viborg i 2024. Arkivfoto: Johnny Pedersen

- Men kvaliteten er altså stadig høj. Man skal ikke tage fejl af de her deltagere. Mange af dem er tidligere eliteryttere, som nu bare er rykket op i aldersklasserne. Så de giver den altså stadig gas, så selv om man er lokal og kender skoven ud og ind, så skal man ikke tro, at man bare lige går hen og vinder, siger Jørn Svensen, som mener, at den ældre deltagerskare kan vise sig at blive en gevinst for byen.

- Det er det grå guld, der kommer. Det er folk, som gerne vil gå ind til byen og få en god middag og en flaske rødvin til aften, siger arrangøren.

Annonce

Tre skove i Viborg - en i Ebeltoft

Arrangørerne har lavet en skitse for, hvordan VM-arrangementet i Viborg skal se ud. Der skal afvikles fire forskellige distancer, og tre af disse skal afvikles i skove i Viborg Kommune, mens den sidste distance bliver afviklet i Ebeltoft, som også fik ros for at være en del af arrangementet i 2019.

I den nærmeste fremtid skal det nærmere planlægningsarbejde for alvor sættes i gang. Hvilke skove, der er spil er principielt på plads, men der skal blandt andet forhandles med skovejerne inden det er endegyldigt på plads.

Jørn Svensen var også med til at arrangere VM i 2019 - og han glæder sig til at gøre det igen. Arkivfoto: Johnny Pedersen

Viborg Orienteringsklub har allerede givet tilsagn om at blive en del af arrangementet, men der skal stadig findes en del hjælpere, fordeles opgaver og meget andet.

- Der skal også tegnes helt nye kort, og det er en proces, som altså tager to-tre uger per skov, siger Jørn Svensen, som slår fast, at arrangementet denne gang ikke flyttes til midtbyen, som det gjorde i 2019.

- Det er for stort et arrangement at skulle lave det inde i byen, hvor der skal spærres af og meget andet. Så det bliver ude i skoven, siger han.


Man skal ikke tage fejl af de her deltagere. Mange af dem er tidligere eliteryttere, som nu bare er rykket op i aldersklasserne. Så de giver den altså stadig gas, så selv om man er lokal og kender skoven ud og ind, så skal man ikke tro, at man bare lige går hen og vinder

Jørn Svensen, løbsarrangør


Mountainbike-orientering

Mountainbike-orientering er principielt orienteringsløb på en cykel

Det gælder om at holde hovedet koldt, så man kan finde posterne og samtidigt holde et højt tempo på cyklen.

Man må kun køre på de stier, som er markeret på kortet, med mindre andet er anvist i instruktionen og dette er med til at differentiere sporten fra almindeligt MTB løb, som kan være teknisk meget svært tilgængeligt for ikke øvede. Mountainbike-orientering kan derimod køres af alle (med en cykel) og uden egentlig forberedelse og træning.

Det første officielle løb i Danmark blev afholdt i Grib Skov den 7. juni 2003, så sporten er stadig forholdsvis ny og ukendt i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce