Annonce
Navne

Viborg har fået et internationalt ry med et lovende erhvervspotentiale  

Kristian Brøns. Foto: Morten Dueholm

I 2010 blev Kristian Brøns Nielsen erhvervs- og udviklingschef i Viborg Kommune. Hans drøm var at gøre Viborg kendt som en attraktiv kommune for internationale investorer. På fredag holdes hans afskedsreception på Viborg Rådhus.

Viborg: Kristian Brøns Nielsen, chief investment officer i erhvervs- og udviklingsafdelingen i Viborg Kommune, Vesterheden 99, Viborg, fyldte den 29. oktober 65 år. På forhånd havde han besluttet, at det måtte være tidspunktet, hvor han gerne ville trappe ned rent arbejdsmæssigt, for fremover selv at kunne bestemme over sin tid og interesseområder.

Kristian Brøns - som de fleste vil kende ham som - er født i Jebjerg i Salling. Familien flyttede til Skive, hvor han blev student fra Skive Gymnasium. I 1978 dimitterede han som cand. scient. adm. fra Aalborg Universitet.

Annonce
Kristian Brøns.

Nytænkning i amterne  

- I 1979 fik jeg ansættelse i Nordjyllands Amt som økonomi- og planlægningsmedarbejder for social- og sundhedsområdet. Året efter blev jeg kontorchef i forvaltningen. Her begyndte jeg at arbejde med den ide, at det måtte være til gavn for beboerne, hvis de blev flyttet ud fra datidens store handicapinstitutioner indenfor forsorgen. Jeg fik til opgave at få den store amtsinstitution, Hammer Bakker, hvor der var 400 beboere og 1000 ansatte, flyttet ud til hver af de nordjyske kommuner.

- Jeg blev som 27-årig chef for handicapområdet med ansvaret for at forhandle med kommunerne om at tage deres beboere hjem i nogle mindre enheder. Det sværeste var dog at overbevise forældrene. De troede, deres børn levede godt i en stor institution, men reelt havde de nogle kummerlige forhold, er Kristian Brøns' bedømmelse af forholdene på det tidspunkt.

På Viborg Rådhus fortæller han med glæde, at rigtig mange svage mennesker fik et bedre liv. I 1985 blev Kristian Brøns forvaltningschef i Viborg Amt og senere amtssocialdirektør. Her startede han den proces, han lige havde gennemført i det nordjydske. Det drejede sig om omstilling af psykiatrien, og der blev fokuseret på at etablere både dag- og døgnhuse. Opgaven var i disse år også at koordinere sygehus og socialpsykiatrien på tværs af sektorer.

Kristian Brøns.

Kommunalreformen  

Ved tilrettelæggelse af kommunalreformen i 2006 blev dette koordinerende arbejde spoleret af, at en del af opgaven overgik til kommunerne. Kommunerne valgte de bedste og mest velfungerende institutioner, mens den nye region kunne beholde resten.

Kristian Brøns fik job i Viborg Kommune.

- I 2006 havde jeg faktisk to direktørstillinger. Jeg skulle afvikle institutioner i amtet, og jeg skulle opbygge den nye struktur i den nye Viborg storkommune. I 2007 blev jeg direktør for beskæftigelses- og it-området i Viborg Kommune. Opgaven var at skabe en enhed bestående af opgaver fra det tidligere Viborg Amt, AF og de seks kommuner. Det sværeste var faktisk at forene kulturerne fra kommunerne, som han med sin kendermine udtrykker det.

Ændre Viborgs Image  

I 2010 blev Kristian Brøns erhvervs- og udviklingschef i Viborg Kommune. Intentionen var udadtil at sætte Viborg på landkortet og forsøge at tiltrække virksomheder til kommunen. Indadtil var opgaven at koordinere alle tiltag indenfor erhverv, uddannelser, turisme og handel for at brande Viborg som et godt sted at arbejde, bo og leve.

Hvis nogle af de interne projekter skal nævnes, er der her et par eksempler:

- Det var jo egentlig startet med medieskolerne, hvor der den dag i dag ligger to meget velfungrende fotografskoler. Her var også animationsværkstedet startet som et beskæftigelsesprojekt i Viborg Amt. Det blev overtaget af Viborg Kommune og er i dag en af de internationale fyrtårne, ikke bare i Viborg, men kloden rundt. I dag er jeg glad for, at byrådet godkendte først placeringen på Viborg Kaserne for The Animation Workshop og derefter Kasernens Hovedbygning som kuvøse for Arsenalet, der i dag huser flere større internationalt ansete og anerkendte virksomheder med mange nye arbejdspladser i Viborg.

- Sådan helt lokalt bør nævnes etableringen af Viborg Sundhedscenter midt i byen, tæt ved offentlig transport. Udbygningen af Campus på kasernearealet med mange nye værelser gør også, at Viborg fremover bliver en langt mere attraktiv studieby, som samtidig løbende vil tiltrække nye kompetencegivende uddannelser.

Systemeksport  

En anden Viborg-succes er international systemeksport af sundhed og plejehjem. Viborg har oparbejdet en ret stor succes ved samarbejdet med Kina, som er et uudtømmeligt marked. Et eksempel er samarbejdet med byen Chong Qing, der har 32 millioner indbyggere og dækker et område på størrelse med Sjælland.

Da borgmester Søren Pape Poulsen var i Kina for at underskrive samarbejdsaftalen, spurgte kineserne, hvor mange indbyggere der var i Viborg Kommune. Efter at de fik svaret omkring 100.000, kunne de fortælle, at det var antallet af indbyggere i en enkelt gade i deres by.

I denne sammenhæng har danske arkitekter og ingeniører sammen med producenter stået i spidsen for at eksportere danske løsninger til Kina. Vi er blevet meget anerkendt for vores struktur med samarbejde mellem offentlig og privat virksomhed.

Hemmelige Apple  

Da Kristian Brøns blev innovativ udviklingschef i Viborg Kommune, var han besat af en tanke om at gøre Viborg attraktiv for internationale virksomheder og investorer. Efter en henvendelse til Investment in Denmark, blev der etableret et samarbejde, som i starten var på et beskedent niveau.

En af hovedteserne var, at absolut ingen måtte få at vide, hvem og hvad der blev arbejdet med. Derfor var der i den flere år lange forberedelse og arbejdet med Invest in Denmark kun Kristian Brøns, der vidste hvad der blev arbejdet med og hvorfor.

- Man kan sige at hele "rugbrødsarbejdet" gik ud på at undersøge, dels hvilke krav, der skal udfyldes, og dels hvilke strenge, man skal spille på for at blive udvalgt blandt de egnede bejlere.

- Der blev sendt et spørgeskema ud til samtlige kommuner i Danmark for at afdække hver enkelt kommunes fundament for at kunne løse opgaven. Der blev lavet en liste over mulige emner, og det blev koncentreret om tre store internationalt kendte koncerner. De var alle i flere omgange i Viborg. De skulle uafbrudt fodres med oplysninger, som personale og implicerede organisationer skulle levere, ofte med kort varsel, uden at de kunne få at vide, hvad det skulle bruges til.

- På et tidspunkt koncentrerede forarbejdet om en enkelt virksomhed. I dag ved vi, det var Apple, der samtidig meddelte, at de havde omfattende undersøgelser i gang i 20 lande i Europa. I denne proces, hvor der dagligt skulle svares på nye komplicerede spørgsmål, var jeg ret glad for, at jeg er et b-menneske. Når det er dag i USA, er det jo nat her, og al kommunikation skulle foregå pr. telefon, da intet måtte kunne spores i noget it-system. I 2013, da Apple var i Viborg, meddelte de, at de gerne ville arbejde videre med Viborg. De havde oplevet en velfungerende organisation. Der skulle i den forbindelse arrangeres et møde med de tre største it-udbydere i Danmark, som skulle overtales til at møde op uden at vide, hvem de skulle mødes med og hvorfor.

Forløsningen  

- Ind imellem opstod der pludselig "kunstige pauser". Apple meddelte, at de havde verserende opgaver i Asien, der stod først for at blive løst. I august 2014 under et besøg i Viborg, fik jeg så den forløsende besked: Apple havde valgt Viborg til placering af deres it-center. Jeg spurgte, om vi snart kunne offentliggøre den gode nyhed. Men nej, der skulle først komme et uvildigt engelsk ingeniørfirma til Viborg for at efterkontrollere, at alle tekniske data nu også bogstavelig talt holdt vand. Der blev boret efter nye vandprøver og taget snesevis af nye jordprøver, som gik igennem Viborg Rådhus, uden at nogen måtte vide hvorfor. Ordren lød, at hvis bare en person mere fik det at vide, ville Apple benægte, at de nogen sinde havde vidst, hvor Viborg ligger på landkortet, som Kristian Brøns stadig med lidt bæven i stemmen omtaler det.

Offentliggørelsen  

Efter at flere datoer havde været bestemt og udsat, blev det glædelige budskab offentliggjort mandag den 16. februar 2015, hvor borgmester Torsten Nielsen fredag aften havde sendt en mail til byrådets medlemmer, at de var indkaldt til et møde i en særlig anledning mandag morgen.

Før den tid var det alene borgmesteren og kommunaldirektøren, der under deres absolutte tavshedspligt havde fået oplyst, hvad hele den flere år hemmelige sag drejede sig om. Apples medarbejdere, der var til stede den morgen, skulle have en udtalelse fra Apples øverste direktør først, og den tikkede ind på skærmen få minutter før deadline.

I mellemtiden var der sket det, at hvad der begyndte med en skitse på 20 hektar og adgang til 20 megawatt "grøn" strøm, endte med at blive en jordlod på 110 hektar og reservation af 200 megawatt strøm, som er det samme som 3 % af Danmarks samlede strømforbrug.

Efterfølgende er der hele sagen om udnyttelse af overskudsvarmen, som en anden "grøn" udnyttelse af investeringen, og som Apple aldrig tidligere havde hørt om, men gerne ville medvirke til.

Blåstempling af Viborg  

- Jeg har i dag en fantastisk god følelse af, at Viborg gennem hele denne proces er blevet blåstemplet som en kommune, der, sammen med de aktuelle samarbejdspartnere, er gearet til at efterkomme internationale investorers ønske og behov. Det glæder naturligvis, at der efterfølgende er andre, der har valgt at placere nogle af deres investeringer i andre danske kommuner. Det er også en blåstempling af Danmark som et stabilt samfund med ordnede forhold, både offentligt og privat, som man internationalt kan have tillid til. Jeg har måske ind imellem personligt haft et udadvendt ry om en vis stædighed. I dette tilfælde har det nok været positivt i en god sags tjeneste, som Kristian Brøns med et glimt i øjet udtrykker det.

Reception på fredag  

Kristian Brøns Nielsen havde den sorg, at han i januar i år mistede sin hustru, Linda. Han har en datter, der arbejder i Verdensbanken i Paris, og en søn, der er uddannet civilingeniør.

Han elsker sejlads, og båden ligger i Virksund, hvor han også ind imellem underviser i sejlads for medlemmerne af sejlklubben. Han ser hen til selv at kunne prioritere sin tid i den tredje alder, hvor lystfiskeriet vil bidrage til den mentale meditation.

- Jeg har besluttet at oprette et privat konsulentfirma, hvor jeg kan bidrage med mine erfaringer både for internationale virksomheder og interesserede kommuner. Jeg vil også gerne fortsætte med at holde oplæg i forskellige foreninger. Og så vil jeg nyde at have været med i den proces, der har givet vores fantastiske by Viborg et godt internationalt ry, slutter Kristian Brøns en meget spændende og indholdsrig samtale.

Der er indbudt til afskedsreception på Viborg Rådhus på fredag fra kl. 14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Tre år med collager

Annonce