Annonce
Viborg HK

Viborg HK's spillere skal bruge kamppause til at udfordre sig selv

Kristina Jørgensen og holdkammeraterne i Viborg HK ligger ikke på den lade side, selv om tophåndbolden lige nu holder kamppause på grund af corona-virussen. Arkivfoto: Morten Pedersen
Viborg HK's fysiske træner Line Hovgaard-Hansen ser muligheder i den uventede pause i kvindernes håndboldliga. Hun mener, at der er mange alternative fysiske øvelser, som kan gøre spillerne bedre individuelt.

Viborg: - Den spiller, som virkelig udfordrer sig selv, har muligheden for at bruge denne periode til at blive bedre. Det er skrækkeligt, hvad der sker i samfundet i øjeblikket, men for en håndboldspiller er det også en unik chance for at fokusere på sine individuelle færdigheder.

Ordene kommer fra Line Hovgaard-Hansen, som er fysisk træner for Viborg HK's ligakvinder.

Hun har givet spillerne alternative træningsøvelser, som de kan udføre hjemme, mens corona-virussen hærger og udelukker, at spillerne kan træne sammen i hallen og i styrkecentret.

Og hun ser gode muligheder for, at VHK-spillerne kan bibeholde en rigtig god fysisk form og endda blive bedre på nogle punkter.

- Vi taler om spillere, som er virkelig veltrænede. De har været vant til to-tre styrketræningspas om ugen over lang tid, og det gør, at de med blot et styrkepas om ugen vil kunne vedligeholde deres nuværende fysiske formåen i otte uger, siger Line Hovgaard-Hansen.

Annonce
Fysisk træner Line Hovgaard-Hansen sørger for, at Viborg HK's spillere ikke mangler inspiration til den daglige træning derhjemme. Arkivfoto: Axel Schütt

Tænke ud af boksen

Noget normalt styrkepas får spillerne ikke på nuværende tidspunkt, men til gengæld skal de træne alternative fysiske øvelser tre-fire gange om ugen.

- En del af spillerne har noget styrkeudstyr derhjemme som eksempelvis powerbands. Det er store elastikker, som kan yde modstand. Men ellers er det også tid til at tænke ud af boksen. Man kan altid tyre nogle kilo i sportstasken, smide den på ryggen og lave nogle benbøjninger, siger Line Hovgaard-Hansen.

Hun nævner også okklusionstræning, som er et godt alternativ til tung styrketræning i forhold til muskelopbygning.

Denne træningsform går kort fortalt ud på, at man lukker delvist for blodtilførslen med et specielt blodtryksapparat, mens man træner en bestemt muskelgruppe.

- På den måde behøver man ikke træne med den samme mængde vægt for at få det samme udbytte. Det er en træningsform, som man også bruger til genoptræning på sygehuse, siger Line Hovgaard-Hansen, som fortæller, at flere VHK-spillere benytter sig af netop okklusionstræning.

Vilde heste

Ud over styrketræning er Viborg HK's spillere blevet bedt om at træne flere af de ting, som de bliver udsat for i en håndboldkamp.

Det gælder ikke mindst retningsskift, som er meget belastende for leddene. Men bolden bliver også inddraget, og Line Hovgaard-Hansen mener, at spillerne i den nuværende situation har fine forudsætninger for at kunne optimere både bevægelsesmønster og kastefærdigheder.

Spillerne har endda den fordel, at de hverken skal tage hensyn til fællestræninger eller kampe og derfor kan placere træningen på det tidspunkt af dagen, hvor de føler sig mest klar.

- Jeg forventer, at de i denne periode går på arbejde og har den motivation, der skal til. Jeg tror, at spillerne bliver nogle vilde heste, når de kommer tilbage i hallen, og de har jo ikke mistet deres evner på håndboldbanen, selv om de ikke har spillet kamp i nogle uger, siger Line Hovgaard-Hansen.

Viborg HK spillede senest i HTH Ligaen den 2. marts, hvor det på hjemmebane blev til en sejr på 30-21 over Randers HK.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce