Annonce
Kultur

Viborg Idrætsråd klar med hjælpende hånd til rideklubberne

Viborg Idrætsråd med bestyrelsesmedlem Ole S. Nielsen (t.v.) og sportschef Morten Erfuth i spidsen er klar med et forslag til en ny tilskudsmodel til den pressede ridesport. Arkivfoto: Morten Pedersen
I flere år har rideklubberne været presset fra flere sider. Medlemmerne er forsvundet, og klubber har lukket. Viborg Idrætsråd er efter to år dybt begravet i problematikken nu klar med et nyt forslag til en tilskudsmodel, der forhåbentlig hjælper klubberne.
Annonce

Viborg: Torsdag aften var alle kommunens rideklubber samlet på opfordring af Viborg Idrætsråd. Rådet var nemlig efter godt to års arbejde klar til at fremlægge sit forslag til en ny og optimeret tilskudsmodel, som forhåbentlig vil være med til at afhjælpe nogle af de udfordringer, ridesporten har været så hårdt presset af de sidste år.

Den nye model gør op med den forhenværende og "statiske" lokaletilskuds-model, der ellers gælder for alle foreninger. Der var flere udfordringer ved den gamle model, men størst var, at den ikke tog hensyn til rideklubbernes særegenhed; at der er levende dyr involveret.

Den oplevedes desuden unfair, da den var bundet op på rum og ikke aktiviteten i de pågældende rum.

- Vi vil gerne en model, der afspejler aktivitetsniveauet i en klub. Og det kan så betyde, at klubben kun skal have tilskud til én hal og ikke to, siger sportschef Morten Erfurth.

- I den nye model har vi drejet det til, at aktiviteten bærer 60 procent af tilskuddet, tilføjer bestyrelsesmedlem Ole S. Nielsen.

Tidslinjen for arbejdet

23. oktober 2017: Første netværksmøde mellem Viborg Kommunes rideklubber og Viborg Idrætsråd

27. november 2017: Samarbejdsmuligheder mellem rideklubberne blev undersøgt

6. februar 2018: Tilskudsmuligheder i Viborg Kommune blev undersøgt

23. august 2018: Tilskudsmodeller i andre kommuner blev undersøgt

Efterår 2018: Viborg Idrætsråd indhentede data fra rideklubberne

25. februar 2019: Idrætsrådet foretog en principdrøftelse og afvejede forskellige parametre

Sommer 2019: Man arbejdede med ny tilskudsmodel

Sensommer 2019: Viborg Idrætsråd besøgte alle kommunens rideklubber

Efterår 2019: Idrætsrådet drøftede den nye model med politikere, embedsmænd, fritidsrådet og egen bestyrelse

21. november 2019: Forslaget til en ny tilskudsmodel blev præsenteret for alle rideklubberne

Annonce

Nye krav

Målene med den ny tilskudsmodel er dels at få flere medlemmer i det, idrætsrådet definerer som almennyttige rideklubber, og dels at fastholde den relativt gode geografiske dækning gennem lokale hensyn.

- Der vil fremover være nogle krav til ting, der skal være i orden for at kunne få tilskud, siger Ole S. Nielsen.

De krav bliver blandt andet formuleret i den nye definition på en "almennyttig rideklub". Det omfatter, at rideklubben er åben for alle, at man arrangerer sociale aktiviteter, at man udbyder ridning med holdundervisning, at man stiller elevheste til rådighed, så det bliver en idræt for alle, og at man derudover har en almindelig foreningsdrift med blandt andet bestyrelse og kontingentstruktur.

- Det handler jo om at finde ud af, hvad vi som kommune skal støtte. Og det er der, hvor idrætten er for alle, forklarer Morten Erfurth.

Udover de nævnte forudsætninger bliver der opstillet et minimumskrav om 50 kontingent-betalende medlemmer (25 i områder uden for Viborg eller Bjerringbro), og at en rideklub skal levere 50 timers modtaget holdundervisning (25 i yderområder) om ugen.

Morten Erfurth fortæller, at alle kommunens klubber i øjeblikket overholder det første krav, og at kun én ikke overholder det sidste.

Annonce

Støtter aktivitet

Den nye model for tilskud til ridesporten har fire ben at stå på.

Udover at understøtte ridehaller og klubhuse, som det er blevet gjort hidtil, vil tilskuddet fremover også kompensere for såkaldte "nødvendige frivillige ansvarsområder" og belønne både holdundervisning og muligheden for at rekruttere nye medlemmer.

Tilskuddet til haller og klubhuse vil fremadrettet blive vurderet på rummenes kvaliteter. Det være sig alt fra ridebanens størrelse og sikkerhed til akustik og lysforhold.

Ole S. Nielsen mener, at det giver klubberne incitament til at forbedre lokalerne løbende, hvilket også gør dem konkurrencedygtige i forhold til de eksklusive rideklubber.

Nogle rideklubber lejer sig ind ved særdeles søde udlejere, der tager det fulde ansvar for at passe hestene og at drifte faciliteterne, mens andre har enten delvist eller fuldt ansvar i deres klub, og derfor finder Viborg Idrætsråd det også passende at støtte de "nødvendige frivillige ansvarsområder".

Rideklubber i Viborg Kommune

  • Rideklubben Birken, 8832 Skals
  • Elmelunds Rideklub, 7470 Karup
  • Gudenådalens Rideklub, 8850 Bjerringbro
  • Løgstrup Rideklub, 8831 Løgstrup
  • Rideklubben Tougaard RTG, 8800 Viborg
  • Vasehus Rideklub, 8830 Tjele
  • Viborg Rideklub, 8800 Viborg
  • Rideklubben Vorning, 8830 Tjele
Annonce

Presset

Hele arbejdet med at kigge på tilskudsmodeller kom i stand, fordi ridesporten længe har været presset på flere fronter. De sidste 10 år har ikke mindre end fem af Viborg Kommunes rideklubber for eksempel været nødt til at dreje nøglen om, og nu er der bare otte tilbage.

Mellem 2009 og 2018 er mere end hvert femte medlem af en rideklub i kommunen også faldet fra, så der sidste år kun var knap 1800 medlemmer tilbage. Medlemstilbagegangen for alle landets rideklubber ligger i samme leje, men er dog lidt lavere. Og ser man på alle idrætter i landet, er der faktisk medlemsfremgang.

Siden en ny lov om hold af heste trådte i kraft og er blevet trinvist indført siden 2011, har mange af rideklubberne ovenikøbet kæmpet med de øgede udgifter til forbedringer, der krævedes.

Viborg Idrætsråd trådte i 2017 ind i sagen med henblik på at hjælpe. Og der skulle ikke gå lang tid, før rideklubberne næsten enstemmigt meldte ud, at de ønskede ændringer i modellen for tilskud.

Annonce

Arbejdet i bund

- Vi kan ikke gøre det bedre. Vi kan ikke bibringe det her mere. Det er arbejdet helt i bund, siger Ole S. Nielsen og fortsætter:

- Jeg har en god mavefornemmelse. Hele forløbet og processen har jeg det rigtig godt med.

Den optimerede tilskudsmodel til rideklubber bliver forhåbentlig hurtigt implementeret. I hvert fald hvis det alene stod til Viborg Idrætsråd. Rådet forventer at få punktet behandlet på kultur- og fritidsudvalgets møde først i januar 2020, og at det kan implementeres i midten af næste år.

På et møde midt i februar vil endnu et ridenetværksmøde blive holdt med det formål at give et estimat på tilskudsbeløbet i det andet halvår af 2020 og desuden at få drøftet, hvordan indberetning, kontrol og eventuelle sanktioner skal foregå og håndteres fremover.

Annonce

Ved udgangen af 2019 er der otte rideklubber i Viborg Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

International hæder til lokal kunstner

Viborg HK

Frustration hos VHK efter nye restriktioner:- Vi var jo begyndt at sælge billetter

Coronavirus

Live: Norsk opgørelse viser, at ni ud af ti coronadøde havde kronisk sygdom

Viborg HK For abonnenter

VHK sitrer og spirer - erfaren cheftræner kan skimte sølvtøj og Champions League i de kommende sæsoner

Annonce