Annonce
Viborg

Viborg Kommune har bolden

Tangeværket må kommunerne tage sig af, hvis ikke værket får lov til at hente det vand ind fra Tange Sø, som værket har brug for, mener fomanden for Gudenaacentralen. Arkivfoto: Morten Dueholm

Gudenaacentralens bestyrelsesformand forventer, at Viborg Kommune får udarbejdet en tilladelse til Tangeværket, således at værket kan fortsætte elproduktionen.

Annonce

Tange: Miljø- og Fødevareklagenævnet med hjemsted i Viborg i Nævnenes Hus i Toldboden har med virkning fra den 1. juni 2020 ophævet Tangeværkets tilladelse til at hente vand ind fra Tange Sø.

Det er formanden for Gudenaacentralen Jens-Ove Simonsen overrasket og forundret over.

- Det var ikke det, vi blev stillet i udsigt, da vi fik vores tilladelse for fire år siden, siger Jens-Ove Simonsen og føjer til.

- Da Tangeloven blev ophævet, og vi mistede koncessionen på at indhente vand til værket, fik vi besked på, at vi skulle søge om tilladelse hos Viborg Kommune. Det gjorde vi, og vi fik tilladelsen. Derfor er det op til Viborg Kommune at sørge for, at den tilladelse, vi har fået, er udarbejdet korrekt, og det forventer jeg da, at den bliver.

Jens-Ove Simonsen siger, at værket sagtens kan producere el, hvis værket får en dispension efter den 1. juni 2020. Det afgørende er, at Tangeværket får lov til at indvinde den mængde vand, der skal til for at opretholde en rentabel elproduktion.

- Hvis vi skal have en rentabel drift, der gør os i stand til at holde værket og området i stand og desuden gør det muligt for os at investere i anlægget, så er vi afhængige af, at vi kan tage den mængde vand ind, som vi skal bruge. Kan vi ikke det, må vi stoppe driften af Tangeværket, siger Jens-Ove Simonsen.

Annonce

Statens opgave

Danmarks Sportsfiskerforbund er som tidligere nævnt meget tilfreds med afgørelsen.

I en pressemeddelelse sagde formanden for forbundet, Verner W. Hansen, mandag eftermiddag:

- Den her afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet er en kæmpestor sejr i vores mangeårige og fortsatte kamp for at få skabt fri passage i Gudenåen ved Tangeværket og Tange Sø. Den kan meget vel vise sig at blive en tikkende bombe under Tangeværket.

Viborg Sportsfiskerforening, der er medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund, har samme holdning.

- Vi er som Viborg-forening ikke optaget af, om Tange Sø skal nedlægges. Vi er interesseret i, at der skabes fri passage for fiskene. Som det er nu, dør 90 procent af de små fisk, når de vandrer ned ad åen. Det kan kun løses på to måder: Enten ved at lave et langt omløbstryg uden om om Tange Sø eller ved at genetablere Gudenås gamle forløb. Alle andre løsninger dur ikke. Et kort omløbsstryg vil bare gøre det hele værre, siger formanden for Viborg Sportsfiskerforening, Jørgen Buch.

I afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet slås det fast, at Viborg Kommune ikke har foretaget en vurdering af vandindvindingens påvirkning af habitatsområdet efter de regler, som er gældende, og nævnet mener ikke, at kommunen har undersøgt, hvordan værkets opstemning påvirker såkaldt "migrerende arter" som eksempelvis havlampret, flodlampret og bæklampret.

- Det viser jo med al ønskelig tydelighed, at dette er en opgave, som Viborg Kommune slet ikke er i stand til at løfte. Så vigtig en sag burde slet ikke være noget, som kommuner skulle tage sig af. Vi lader det jo heller ikke være op til kommunerne, hvor der skal ligge motorveje. Det lader vi staten om at bestemme. Det burde også være sådan, når vi taler om Tange Sø, siger Jørgen Buch.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Caféansat blev stukket med køkkenkniv i halsen - men er nu uden for livsfare

Sport

Fisker forlænger med Viborg HK: - Specielt at være den ældste på holdet

Annonce