Annonce
Viborg

Viborg ligger i bunden med vedvarende energi

Flere solcelleanlæg som det her i Tyskland kunne være svaret på at få mere vedvarende energi. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Generelt er kommunerne i regionen gode til at bruge vedvarende energi, men Viborg gør det meget ringere end gennemsnittet.

Viborg: Generelt set er kommunerne i region Midtjylland blandt de bedste i landet til at bruge vedvarende energi til strøm, varme, transport og produktion. Region Midtjylland placerer sig - med et gennemsnit på 43,5 procent vedvarende energi - et godt stykke over landsgennemsnittet på på 35,7 procent. Det viser de netop offentliggjorte tal for 2018.

Helt så godt - faktisk tvært imod - ser det ikke ud for tallene for Viborg Kommune. Her er andelen af vedvarende energi til strøm, varme, transport og produktion helt ned på 25,3 procent. Det er det næstlaveste af regionens kommuner. Kun Silkeborg har en endnu lavere andel af vedvarende energi med 18,3 procent. Helt i top ligger Samsø Kommune med en andel af vedvarende energi på hele 69,6 procent.

Nu har Samsø jo også helt bevidst satset benhårdt på at blive en decideret grøn kommune, mens det jo som bekendt har været mere end almindeligt svært for eksempel at få etableret større vindmølleprojekter i Viborg Kommune, der heller ikke glimrer ved andre større tiltag på det vedvarende energiområde.

Det er da klart, at vi allesammen skal medvirke til, at energien bliver mere miljøvenlig, og jeg tror da også på, at der for eksempel vil komme flere solcelleanlæg

Torsten Nielsen, formand for klima- og miljøudvalget

Flere solceller

Det mener formanden for klima- og miljøudvalget, Torsten Nielsen (K), heller ikke umiddelbart, man bør gøre.

- Det er da klart, at vi allesammen skal medvirke til, at energien bliver mere miljøvenlig, og jeg tror da også på, at der for eksempel vil komme flere solcelleanlæg, hvilket jeg er meget indstillet på, at vi skal muliggøre, siger Torsten Nielsen, som jo sammen med sin gruppe og flere andre i byrådet forleden stemte imod det vindmølleprojekt i Vinge, der dog blev stemt igennem byrådet.

- Jeg tror på, at andre løsninger, blandt andet solceller, vil have meget større effekt, og når vi efterhånden får nedbragt den del af kommunens boliger, der opvarmes med naturgas, ned, bliver Viborg energiregnskab også meget bedre. Vi har nemlig en uforholdsmæssig høj del af boliger, der opvarmes med naturgas, siger Torsten Nielsen.

Annonce

Overskudsvarme

For øvrigt peger udvalgsformanden på en helt anden - og meget omdiskuteret - løsning til at få et bedre regnskab, når det gælder andelen af vedvarende energi,

- Jeg kan stadig ikke forstå, at det ikke kan lade sig gøre, at få overskudsvarmen fra Apple og andre større produktionsvirksomheder ud i varmerørene. Det giver ingen mening, at de nuværende afgiftsregler skal gøre det umuligt at få den slags etableret. Det ligger lige til højrebenet, så det skal der altså tages affære på, siger Torsten Nielsen.

Han opfordrer derfor meget til, at der laves nogle nye regler, så den overskudsvarme, som for eksempel Apple kommer til at producere, kan komme både forbrugere og miljøet til gode.

- Lad os nu prøve at gå den vej, siger Torsten Nielsen.

Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Live: Kan Viborg FF vriste point fra nordjysk tophold? Følg kampen lige her

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Viborg

Det er bare så fantastisk, når tingene går op i en højere enhed: - Herinde gør vi alting sammen

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg

Nu går den vilde skattejagt: 100 jægere er allerede på plads

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport

Divisionsoverblikket: Fornemt angrebsspil sikrede gode resultater

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding inden sidste runde

Alarm 112

Drønede op ad hovedvejen med 151 i timen: 30-årig viborgenser må vinke farvel til kørekortet

Annonce