Annonce
Viborg

Viborg mister uddannelse:  Ryger med nordvestenvinden til Aarhus

Uddannelsen til lægesekretær var i flere år henlagt til handelsskolen på Vinkelvej. Skolen er flyttet til H.C. Andersens Vej, og nu forsvinder uddannelsen helt fra Viborg. Foto: Morten Dueholm
Mercantec i Viborg mister lægesekretæruddannelsen. Uddannelsen skifter navn til sundhedsadministrativ koordinator, og basen bliver fremover VIA University College i Aarhus.
Annonce

Viborg: Den nuværende lægesekretæruddannelse er kort og godt ikke god nok.

Det mener i hvert fald blandt andet fagforbundet HK, der i en årrække har arbejdet for, at den nuværende uddannelse nedlægges og erstattes af en ny på erhvervsakademi-niveau.

HK's arbejde har båret frugt, og allerede til sommer begynder de første studerende på studiet sundhedsadministrativ koordinator, som lægesekretæruddannelsen nu skal hedde. Den får base ved VIA University College i Aarhus.

Uddannelsen har i en lang årrække kunnet tages hos Mercantec i Viborg, og her er der i sagens natur stor skuffelse over, at en vigtig uddannelse forsvinder.

- Det er da brandærgerligt, at vi mister uddannelsen, for vi synes, at vi har haft en rigtig god uddannelse med meget motiverede og dygtige studerende. Dertil kommer, at vores samarbejde med sygehuset og de mange praktiserende læger har været i top. Det er da trist, at det nu skal stoppe, siger Mette Selchau, uddannelseschef hos Mercantec i Viborg.

Den nuværende lægesekretæruddannelse er en EUD-uddannelse (erhvervsuddannelse), men den nye steppes så at sige op, så det nu bliver en erhvervsakademiuddannelse med krav om en studentereksamen for at blive optaget.

- Jeg tror ikke, at det er godt for Viborg, at uddannelsen forsvinder. Mange af vores elever er lidt ældre, og mange har dermed slået rod i Viborg. Vi frygter, at det vil afholde flere fra at tage uddannelsen, når de ikke længere kan gøre det i Viborg, siger Mette Selchau.

Annonce

Mangel på arbejdskraft

Der er øjeblikket 30 under uddannelse til lægesekretær i Viborg.

Den nye uddannelse får plads til omkring 80 studerende og forankres i VIA's campusmiljø i Ceresbyen i Aarhus C. De studerende kommer dog også til at have undervisning side om side med sygeplejersker, fysioterapeuter og andre sundhedsprofessioner i det sundhedsfaglige studiemiljø på VIA's campus i Skejby i Aarhus N, forklarer Hanne Sandahl, uddannelsesdekan hos VIA.

Anders Kühnau, formand for Region Midtjylland, der har været med i udviklingen af uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator, anerkender, at manglen på lægesekretærer giver problemer for patienterne. Derfor glæder han sig også til udsigten til en ny uddannelse, der kan levere flere kompetente lægesekretærer og højne fagligheden.

- Det er et stort problem, at vi oplever mangel på lægesekretærer, så jeg ser meget frem til, at vi kan byde de første studerende velkommen på den nye uddannelse. Uddannelsen skal ikke kun afhjælpe manglen på arbejdskraft, den skal også gøre de nye sundhedsadministrative koordinatorer fagligt stærkere. I sidste ende er det jo til glæde og gavn for vores patienter, der vil få en endnu bedre oplevelse, når de er i kontakt med sundhedsvæsenet, siger Anders Kühnau og føjer til:

- Så det glæder mig meget, at vi i fællesskab er lykkedes med at få skabt den nye uddannelse og få den placeret på professionshøjskolerne, hvor den kommer til at ligge side om side med de øvrige sundhedsuddannelser.

Annonce

SU

Den glæde deler regionsformanden ikke med alle. I hvert fald ikke på Mercantec.

- Uddannelsen har været en erhvervsuddannelse, men nu bliver den en erhvervsakademiuddannelse. Det betyder, at eleverne får SU og ikke løn. Det vil tiltrække en helt anden målgruppe, og det kan være svært at forstå, når nu alle er enige om, at man skal styrke erhvervsuddannelserne, siger Mette Selchau.

Hun peger på, at den særlige eux business-linje, som findes på Mercantecs handelsgymnasium, vil tiltrække flere, der overvejer at tage uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator (lægesekretær).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
USA

Følg med live: Trump har forladt Det Hvide Hus - snart skal Biden indsættes som USA's næste præsident

Alarm 112 For abonnenter

Tiltalt for bordelrøveri: - Han rettede pistolen mod hendes hoved, og hun faldt ned på knæ

Annonce