Annonce
Viborg

Store problemer i fælles brandvæsen efter tvangsægteskab: Forholdet er 'anspændt'

De sammenlagte brandvæsener i Viborg og Silkeborg har problemer med samarbejdet. Arkivfoto: Morten Pedersen
Relationerne mellem brandberedskaberne i Viborg og Silkeborg er "anspændt og ikke god", fremgår det af en evalueringsrapport, som også retter en hård kritik mod beredskabsdirektør Klaus Vibe Hebsgaard.

Viborg: For tre år siden blev der indgået et "tvangsægteskab" mellem brandvæsenerne i Viborg og Silkeborg som følge af en politisk beslutning i Folketinget, som ved samme lejlighed pålagde landets beredskaber en større sparerunde.

Men sammenlægningen af to vidt forskellige kulturer i de to nabobyers brandvæsener og beredskaber har på ingen måde været nogen let opgave. Og status efter de tre år er, at relationerne mellem Viborg og Silkeborg er "anspændt og ikke god", fremgår det af en evalueringsrapport, som Midtjyllands Avis er kommet i besiddelse af.

Rapporten er fra sidste efterår og er bestilt af beredskabsdirektør Klaus Vibe Hebsgaard og baserer sig på medarbejdernes oplevelse af deres arbejdsplads.

Samme Hebsgaard får i rapporten massiv kritik fra medarbejderne. En af konklusionerne er, at ledelsen er usynlig, og at beredskabsdirektøren opleves som truende og som en leder, der ikke har styr på tingene. Og så kritiseres han for at have mere fokus på økonomien end på kerneopgaven: brand og redning.

Annonce

Dårligt samarbejde

Medarbejderne giver i rapporten udtryk for, at forholdet mellem Viborg og Silkeborg kunne være meget bedre.

I Viborg oplever ansatte det sådan, at "Silkeborg har fået det hele", fordi det er her, administrationen, vagtcentralen og ledelsen er placeret. Og det er oplevelsen i Viborg, at Silkeborg modarbejder samarbejdet og sammenlægningen.

Omvendt fremhæver medarbejderne i Silkeborg, at Viborg altid bliver fremhævet, og at de skal rette for meget ind efter Viborg - blandt andet med hensyn til indretning af køretøjer, udrustning og materiel.

- Det er blandt andet i sådanne situationer, vi har følt, at tingene var bestemt på forhånd, og vi har følt, at vi ikke er blevet taget med på råd, siger tillidsmand for personalet i Silkeborg, Niels-Jørn Kristensen til Midtjyllands Avis.

Medarbejderne i både Viborg og Silkeborg var også utilfredse med, at ledelsen lagde op til, at der skulle være fælles nytårsparole for det sammenlagte brandvæsen. Det endte dog med, at ledelsen efterkom ønsket om at fortsætte traditionen med, at der holdes nytårsparoler i både Viborg og Silkeborg.

Bedre samarbejde

Borgmester Ulrik Wilbek (V), der er næstformand i beredskabskommissionen, understreger, at der, siden rapporten kom frem for et halvt år siden, er sat en række initiativer i værk for at rette op på samarbejdet mellem ledelsen og medarbejderne og mellem medarbejderne i Viborg og Silkeborg.

- Derfor undrer jeg mig over, at kritikken kommer frem nu, for både ledelsen og medarbejderne oplever, at der er sket store forbedringer i samarbejdet, føjer borgmesteren til.

- Og så skal man jo huske på, at rapporten grunder sig på anonyme besvarelser i et spørgeskema. Så hvor dækkende enkeltpersoners udtalelser er for den samlede gruppe af medarbejdere, kan man stille spørgsmål ved, siger Ulrik Wilbek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce