Annonce
Erhverv

Viborg rykker frem på listen blandt landets mest erhvervsvenlige kommuner

De mange byggerier i Viborg og omegn trækker hårdt på en ikke fuldt bemandet byggesagsafdeling. Det trækker ned i Dansk Byggeris undersøgelse, men alligevel kravler Viborg op på listen over de mest erhvervsvenlige kommuner. Arkivfoto: Morten Dueholm
Trods problemer med lang behandlingstid for byggesager er Viborg Kommune ifølge Dansk Byggeri den 10. mest erhvervsvenlige kommune i landet.

Viborg: Som omtalt i folkebladet lørdag står det skidt til med behandlingstiden, når det gælder byggetilladelser i Viborg Kommune, hvor byggesagerne gennem længere tid har hobet sig op.

Det er da også et af de punkter, hvor kommunen skiller sig negativt ud i Dansk Byggeris årlige undersøgelse af erhvervsklimaet i landets kommuner.

I undersøgelsen konstateres det tørt, at ventetiden på en byggetilladelse på et år er steget fra i gennemsnit 22 til 38 dage - og at det påvirker kommunens placering på listen negativt.

Trods denne tendens på det område, der ifølge undersøgelsen betyder allermest for netop Dansk Byggeris medlemmer, er Viborg Kommune som helhed alligevel røget opad på listen for erhvervsvenlighed. Faktisk er kommunen gået fra en plads som nummer 17 til en plads som nummer 10 på landsplan.

Det er tre pladser foran Herning, der dog er sprunget hele 40 pladser op på et år, men stadig efter både Skive og Holstebro, der er henholdsvis nummer fire og tre på listen.

Den toppes for øvrigt af Billund Kommune, der altså ifølge Dansk Byggeri er landets mest erhvervsvenlige kommune.

Annonce

Det er da vigtigt, at Viborg ligger i den gode ende, og fremgangen viser, at vi er på rette vej.

Henrik Hansen, erhvervsdirektør

Rigtig glædeligt

Resultatet af undersøgelsen glæder erhvervsdirektør Henrik Hansen.

- Det er da vigtigt, at Viborg ligger i den gode ende, og fremgangen viser, at vi er på rette vej, siger Henrik Hansen.

Han er selvfølgelig ærgerlig over, at Viborg scorer så skidt på behandlingstiden for byggesager, men han er til gengæld godt tilfreds med, at kommunen både er opmærksom på og handler i forhold til problemet.

- Det er jo ikke fordi, man bare har ladet stå til, men som på mange andre områder - private som offentlige - oplever Viborg Kommune jo også, at det faktisk er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft, siger Henrik Hansen.

Han bemærker i øvrigt, at når Viborg trods problemerne med byggesagerne alligevel går frem på listen, må det jo skyldes, at man klarer sig ekstra godt på andre områder.

- Og når det er i sådan en faktuel og objektiv undersøgelse som den her, så er det faktisk rigtig glædeligt, siger Henrik Hansen.

Bedre end naboerne

Der er da også flere områder, Viborg Kommune fremhæves for i undersøgelsen.

Det gælder blandt andet, at kommunen har vedtaget, at AB18, der er byggeriets juridiske aftalegrundlag, fremover skal benyttes uden afvigelser, at der er vedtaget en politik om, at alle folkeskoleelever skal i erhvervspraktik, at kommunen kontrollerer, at arbejdsklausulerne overholdes på en hensigtsmæssig måde, at flere nyledige er kommet i beskæftigelse, og at kommunen sender flere tekniske driftsopgaver i udbud.

Også det faktum, at de kommunale investeringer i bygge og anlæg pr. indbygger er steget, fremhæves som et af de punkter, hvor Viborg Kommune klarer sig godt.

Det samme kan for øvrigt ikke siges om flere af Viborgs andre nabokommuner mod syd og øst. For eksempel er Randers dumpet fra en plads som nummer 35 til en plads som nummer 47. Favrskov er gået fra nummer syv til nummer 20, og Silkeborg er røget ned som nummer 30 efter en plads som nummer 15 sidste år.

Heller ikke Aarhus, der har langt de fleste arbejdspladser i Business Region Aarhus (hvor Viborg hører under), klarer sig specielt godt i årets undersøgelse fra Dansk Byggeri. Aarhus er dumpet fra en plads som nummer 42 til en plads som nummer 74.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce