Annonce
Viborg

Viborg skraber bunden: Bruger færrest udgifter per indbygger på sport og fritid i Midtjylland

Udgifterne til sport og fritid har været støt stigende over de sidste mange år, men Viborg Kommune er stadig lidt bagefter de nærliggende kommuner. Arkivfoto: Morten Pape
Sports- og fritidsaktiviteter er vigtige for lokalsamfundet, men Viborg Kommune ligger lavest i udgiften per indbygger sammenlignet med nabokommunerne. Mads Panny kunne godt ønske sig flere penge, men der er også andre vigtige poster i en kommune.
Annonce

Viborg: Nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at Viborg Kommune er den kommune i det midtjyske, der har den laveste udgift per indbygger til sport og fritid.

De seneste år er posten dog blevet større og større, men i nabokommunerne er den steget endnu mere. I Viborg Kommune bliver der brugt 1153 kroner per indbygger til sport og fritid. Landsgennemsnittet ligger på 1235 kroner.

I Herning lyder tallet eksempelvis på 1752 kroner per indbygger, og i Skive er det 1510 kroner per indbygger.

De øvrige omkringliggende kommuner er dog meget tæt på Viborg.

Mads Panny, der er formand for Viborg Kommunes kultur- og fritidsudvalg, kunne godt ønske sig flere penge, men arbejder ud fra de forudsætninger, udvalget har.

- Enhver udvalgsformand ville jo gerne have flere penge til sit område, men vi arbejder som kommune jo sammen om at få det hele til at passe. Vi har trods alt en masse andre vigtige poster, hvor der skal bruges en stor pose af pengene, og det er bare sådan, det er, siger han.

- Men selvom jeg godt kunne ønske flere penge til sport og fritid, så forsøger vi at gøre det bedste, med det vi har. Og det synes jeg også, vi gør.

Mads Panny fortæller, at der er et stærkt ønske om flere aktive borgere og flere aktive i idrætsforeningerne, så det er et punkt, der er fokus på.

Annonce

Flere grunde til forskelle

Ifølge Jens Nyholm, der er cheføkonom i Spar Nord, har man i mange kommuner omkring hovedstaden en tendens til at bruge flere penge på sport og fritid end i resten af landet.

- Ni ud af de ti kommuner, der bruger mest på borgernes sports- og fritidsaktiviteter, ligger ifølge tallene fra Økonomi- og Indenrigsministeriet i Region Hovedstaden. Og tager man et nærmere kig på bunden af listen, så kan man se, at alle kommuner er placeret uden for København, primært i det jyske, forklarer han og fortsætter:

- Faktisk er der en forskel på hele 1797 kroner mellem Ishøj Kommune, der bruger mest, og Samsø Kommune, som bruger mindst. Der ligger sandsynligvis demografiske årsager bag den store forskel, som kan variere fra kommune til kommune. Eksempelvis spiller alderssammensætningen og antallet af unge i kommunerne en stor rolle.

Det er vigtigt, at de danske kommuner støtter op om sports- og fritidsaktiviteter, da det ofte danner grobund for stærke lokalsamfund i den respektive kommune, lyder vurderingen fra Jens Nyholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce