Annonce
Kultur

Viborg Vægterlaug: Seks år og nu seks vægtere

Foruden de seks vægtere tæller Viborg Vægterlaug også oldermanden (formanden) og skatmesteren (kassereren), der dog bevidst har fravalgt at blive vægtere, da de ikke vurderer, at de besidder sangtalentet, hvervet kræver. Privatfoto
Viborg Vægterlaug tilføjede på sit årlige laugsmøde sin sjette og yngste vægter. Men skal de månedlige vægtergange fortsætte, skal man have endnu flere.
Annonce

Viborg: Viborg Vægterlaug har nu seks år på bagen. Den 12. november blev det årlige laugsæde afholdt, og her blev laugets sjette vægter optaget.

Det drejer sig om David Haxholm, der indtil da havde været vægter-aspirant i mere end et år.

- Jeg kan bare rigtig godt lide at dele kulturen til dem, der har interesse, hvad enten det er viborgensere eller turister. Det er en vigtig del af Viborgs historie, fortæller han.

Efter solo-afsyngning af et vægter-vers og besvarelse af spørgsmål om, hvordan han vil håndtere det ærefulde hverv som vægter, imødekom laugsædet hans ansøgning. Da David Haxholm havde aflagt den højtidelige ed overfor laugets oldermand Jakob Forum Harritz, blev han derfor fuldbyrdet vægter i Viborg Vægterlaug.

Med sine bare 20 år er David Haxholm den yngste i lauget, hvis vægtere ellers er mellem 30 og 70 år. Han er tilflytter fra Bornholm og hørte første gang om lauget fra sin gamle dramalærer, der var vægter.

- Jeg har altid haft en stor kærlighed for dramatik og kultur. Så jeg tænkte, det måtte jeg da prøve, siger David Haxholm, der til daglig går på Viborg Gymnasium og HF.

Annonce

Vær med

Vægterne har været en fast del af Snapsting, Open by night, juleparaden og kulturnatten, men siden januar har de også selvstændigt stået for en månedlig vægtergang.

- Vi ønskede, at vægterne skulle kunne opleves mere kontinuerligt og som en del af bybilledet. Det har vi nu gjort hver første fredag, og det har været en stor fornøjelse at bidrage endnu mere til liv i byen på en anderledes måde, siger Jakob Forum Harritz og fortsætter:

- Vægterne er gået til den frivillige opgave uden at brokke sig over vejr og vind. Måske det skyldes, at regn, slud og vind er en god undskyldning for at snige sig ind på byens beværtninger, hvor der bliver sørget godt for byens vægtere.

Og selvom man glædes over tilførslen af nyt vægter-blod, håber man, at de kommende år byder på endnu flere vægter-spirer.

- Derfor opfordrer oldermanden enhver mand, der har interesse for Viborgs historie, formidling og sang til at henvende sig. Man kan starte med at følge os på Facebook, siger Jakob Forum Harritz.

Annonce
Annonce
Viborg

Felix kom hjem efter 30 måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

S slækker på udlændingepolitikken

Annonce