Annonce
Viborg

Viborgenser er til stede, hvor flygtningene strømmer til: Jeg var fluen på væggen i Warszawa - de her ukrainere er fluerne i edderkoppespindet

Fotos fra Polen af Malte Nylander Hougaard
Malte Nylander Hougaard fra Viborg er på studietur til Polen, hvor han har set flygtningestrømmen fra Ukraine med egne øjne. Her er hans beretning.

Polen: Ukrainske flygtninge strømmer lige nu til det øvrige Europa - og især Polen. Det har jeg netop oplevet med egne øjne. I disse dage befinder jeg mig i det land, der senest under 2. Verdenskrig led samme skæbne, som Ukraine måske kan være på vej til.

Jeg er indfødt viborgenser på 21 år. Til dagligt går jeg på journalistik-linjen på Vallekilde Højskole. I disse dage er vi på studietur i Polen. Medio sidste uge skete så angrebet, vi ellers havde bedt til og troet på ikke ville ske.

Ukraine er i disse dage i krig. Flere millioner indbyggere forventes at migrere ud af landet. Det fik mig til at besøge Dworzec Centralny, beliggende i det vestlige Warszawa. En bus- og togstation, hvor adskillige tusinde ukrainske flygtninge de sidste par døgn er stemplet ind. Uden nærmere plan. Kun få kufferter med de vigtigste fornødenheder.

Annonce
Fotos fra Polen af Malte Nylander Hougaard

"Jesteśmy z wami" står der med blå og gul skrift på en storskærm, da jeg entrerer stationen. "Vi er med jer", betyder det på dansk. Inde på stationen bliver jeg mødt af et roligt kaos. "Roligt", fordi miljøet nemt kan sammenlignes med en hvilken som helst metrostation i København. Folk sidder på McDonalds og Costa Coffee - også ukrainere. "Kaos", fordi der naturligvis er en intens stemning. Den er hverken god eller dårlig - nærmere flad.

Mange får jeg øjenkontakt med, men blikkene er tomme. De fordrevne ukrainere venter på, at polske frivillige fortæller dem noget.

I mellemtiden har flere fundet en ledig kvadratmeter at sidde på. Nogle har gjort det et nøk mere hjemligt og foldet et tæppe ud på de kolde fliser. Men det her er ikke hjem.

Fotos fra Polen af Malte Nylander Hougaard

Over os flyver dusinvis af duer. De har nok duftet nødprovianten i bølgepapkasserne, som lokale supermarkeder og bagerier har foræret. En lille ukrainsk dreng - med en stribet hue trukket godt ned om ørerne og en blå/gul jakke - er blevet sendt "i byen" af sin bedstemor. Han stopper op foran maden og gør store øjne. En frivillig kvinde med gul vest fortæller drengen noget på polsk. Jeg forstår ikke sproget, men de varme, åbne arme siger det meste.

Med sine små barnehænder fylder han en plastikpose med brød, kager og polske piroger. Et lille beskedent smil kommer frem, da han viser bedstemor fangsten. Alt imens tænker jeg på, om han er bevidst om, hvad der foregår i øjeblikket. Om han ved det samme som vi andre. Jeg håber det ikke.

Men børnene er stærke. Standhaftigt står de og passer på kufferter, mens de voksne forsøger at blive en anelse klogere. Dog er de stadig kun børn. Og øjnene er så store som tekopper. En overdosis af informationer og følelser må det være for dem.

Fotos fra Polen af Malte Nylander Hougaard

Gratis bamser bliver uddelt til de mindste. Og midt i menneskemyldret forenes en fire-fem årig pige med en jordbærformet bamse, der kulminerer i et langt og inderligt kram. En nødvendig tilflugt fra noget, de ikke har bedt om.

Indtrykkene er mange. Spørgsmålene lige så. Men i dag på Dworzec Centralny er jeg blot fluen på væggen. De ukrainske flygtninge er nærmere fluen i edderkoppespindet. Et spind, man blot kan bede til bliver nedbrudt - hurtigst muligt.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg

Byggeriet er gået i gang: 27 udlejningsboliger med egen have er på vej midt i byen

Leder For abonnenter

Ulvene skal tæmmes - også i Viborg, Karup og Bjerringbro

Alarm 112

Politiet havde travlt med at finde narko: Ung mand forsøgte at tygge sit hash væk, men forgæves

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

Debat

Biltræf med særlig menu tiltrak tusinder af gæster

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Sport For abonnenter

Viborg HK fik ørerne i den tyske maskine i finalen: Vi blev jo bare totalt udspillet, der var ikke noget at gøre

Annonce