Annonce
Sport

Viborgensiske idrætsforeninger rækker ud til børn og unge med handicap

Viborg Gymnastik-Forening og Viborg Svømmeklub er de to foreninger, som har rakt ud efter børn og unge med handicap det seneste år. Foto: Preben Madsen
To af Viborgs store idrætsforeninger, Viborg Svømmeklub og Viborg Gymnastik-Forening, har igennem det seneste år arbejdet på at få flere børn og unge med handicap ind i det aktive foreningsliv. Gennem helt nye initiativer er det lykkes, og de to lokale foreninger er på den baggrund med i kapløbet om DM-titlen i rekruttering.

Viborg: Flere børn og unge med handicap skal være aktive i de danske idrætsforeninger.

Således lød ambitionen fra idrætsforbundet Parasport Danmark, da det i februar sidste år lukkede op for ansøgere til det såkaldte DM i rekruttering. Et DM, som via en afstemning og en jury-vurdering, bliver afgjort senere i april.

Og rekrutteret, dét er der blevet. Også i Viborg.

Viborg Svømmeklub og Viborg Gymnastik-Forening har begge taget del i projektet, og med hver sit initiativ er de to lokale foreninger lykkedes med at få flere børn og unge med handicap ind i foreningslivet.

- Det er vigtigt for os at tage del i det her, fordi vi gerne vil vise, at vi ikke kun eksisterer for elitegymnaster. Vi har plads til alle. Fysiske og mentale handicap skal ikke være nogen hindring for, at man kan være med i vores forening, siger Anja Astrup Larsen, som er daglig leder i Viborg Gymnastik-Forening.

De samme ord går igen i Viborg Svømmeklub, som er stolte over, at foreningen er med til at gå forrest. Det fortæller svømmeklubbens undervisningsleder, Marianne Jungersen.

- Det er fedt at prøve noget nyt og være en del af noget nytænkende. Og så er det vigtigt for børnene, at de går til noget. Det er med til at give dem en mere normal hverdag. De glæder sig til at komme i svømmehallen hver uge, hvor de er i vandet med hinanden og med instruktørerne. De fleste sidder i kørestol, så de oplever jo en bevægelsesfrihed, når de kommer ned i vandet.

Annonce
"Bevægelsesfrihed" hedder det hold, som Viborg Gymnastik-Forening har startet op. Foto: Parasport Danmark

Fokus på bevægelse

Den nye bevægelsesfrihed finder børnene i svømmeklubbens varmtvandsbassin, hvor de ledsaget af instruktører har mulighed for at tumle rundt.

- Vi har faktisk tre hold lige nu. Vi startede med ét, men vi fandt hurtigt ud af, at efterspørgslen var ret stor. Og så kan vi jo heller ikke have mere end fem i vandet ad gangen, da alle jo skal have en hjælper på sig, siger Marianne Jungersen.

I Viborg Gymnastik-Forening har man sat skub i holdet "bevægelsesfrihed", som er et tilbud for børn og familier med særlige behov. Her sættes der ligeledes fokus på glæden ved bevægelse.

- Vi udfordrer børnenes motorik. De slår kolbøtter, de kravler, triller, kryber og hopper på trampolin. Vi giver dem en oplevelse af, at det kan være sjovt at bevæge sig, selvom man har nogle udfordringer. De oplever glæden ved at bruge kroppen, fortæller Anja Astrup Larsen.

Store smil

De nye initiativer har vakt stor glæde i de to foreninger. Tilbagemeldingerne har været gode, og vigtigst af alt er der ikke langt mellem de brede smil på de unge ansigter.

- Vi ser enormt mange smil, når børnene er hernede. De bliver hevet lidt ud af den normale hverdag, hvor de jo er fysisk begrænsede. Det er bare fedt for alle involverede, lyder det fra Anja Astrup Larsen.

De to Viborg-foreninger kæmper om det alternative danmarksmesterskab med syv andre foreninger. Foruden anerkendelsen af arbejdet med unge handicappede, er der 25.000 kroner på højkant.

Og ryger pengene til domkirkebyen, er Viborg Svømmeklub og Viborg Gymnastik-Forening enige om, at de skal bruges på den nye målgruppe, som har skabt et helt nyt liv i hallerne.

Afstemningen finder sted på Parasport Danmarks Facebook- og hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner er spændt før sæsonens tredje premierekamp

Viborg FF

Så er hele truppen på plads - Tottenham-målmand spiller sæsonen færdig i Viborg

Annonce