Annonce
Sport

Viborgs bedste tekniker spiller ikke i VFF

Anders Borg Petersen viser Aleksandar Stankov og Jonas Thorsen, hvordan Danmarks bedste freestyler jonglerer med bolden.

Boldkunstner. Anders Borg Petersen fra Viborg kan ting med bolden, som ingen superligaspillere kommer i nærheden af. Til efteråret skal han til Brasilien for at deltage ved verdensmesterskabet i fodboldfreestyle.

Annonce

To af de teknisk stærkeste spillere i Viborg FF, Jonas Thorsen og Aleksandar Stankov, kommer traskende ud på grønsværen på Kirkebækvej. De har pause, inden den senere på dagen står på en hård omgang crossfit, og de har indvilget i at møde en sand boldkunster på deres hjemmebane. Han er 20 år og dansk mester i freestyle, hvor det gælder om at udføre de fedeste og sværeste tricks med en fodbold. Jonas Thorsen og Aleksandar Stankov begynder med at vise, hvad de kan med bolden. Det ser ganske habilt ud, men de to VFF'ere har svært ved at finde en stabil rytme, og med al respekt for begge, så ligner det langt fra de youtube-videoer, som florerer med Anders Borg Petersen på internettet. Den unge viborgenser kan ting med bolden, som ingen af VFF-spillerne har en chance for at udføre. Balancen er formidabel, fødderne bevæger sig lynhurtigt, og det set mest af alt ud til, at han står og jonglerer med en badebold.

Anders Borg Petersen glæder sig meget til at skulle deltage ved VM i freestyle i Brasilien.

»Det ser så let ud,« udbryder en begejstret Aleksandar Stankov, som fortæller, at hans tvillingebror altid har været meget fascineret af de dygtige boldekvilibrister.

Allerede som 14-årig gjorde Anders Borg Petersen opmærksom på sig selv som freestyler.

Også Jonas Thorsen er imponeret over, hvad Anders Borg Petersen kan præstere med bolden.

»Det er virkelig flot - det kan man kun tage hatten af for. Man kan tydeligt se, at der ligge nogle timer bag, og det er fedt, at man kan blive så god til noget,« siger Jonas Thorsen.

I en halv time står Thorsen og Stankov og øver sammen med Anders Borg Petersen. Snakken går frem og tilbage, og de to VFF'ere viser sig at være ret lærenemme. I hvert fald er det med et trick eller to mere på repetoiret, at de går tilbage til klubhuset på Kirkebækvej, mens folkebladets udsendte får sig en snak med den 20-årige viborgensiske fodboldfreestyler, som er dansk mester i disciplinen. Faktisk blev han dansk mester midt i eksamensperioden på Viborg Gymnasium og HF.

»Det danske mesterskab blev afgjort over tre konkurrencer i henholdsvis Viborg, København og Ringsted. Jeg skulle sidde i tog otte-ni timer for at komme til og fra Ringsted, og dagen efter skulle jeg op i mundtlig engelsk, så det var lidt uheldigt, men jeg blev nødt til at gøre det for at komme med til Brasilien,« siger Anders Borg Petersen.

Det lykkedes både at få studenterhuen og det danske mesterskab i hus, og præmien for sidstnævnte var en tur med alt betalt til VM i freestyle (Red Bull Streetstyle 2014) i Brasilien til efteråret. Her må hvert land deltage med én person, som skal overbevise dommerne om, at han skal være ny verdensmester. Kampene foregår på den måde, at hver deltager har 3 gange 30 sekunder til at vise sine tricks. Når de første 30 sekunder er gået »spilles« bolden over til modstanderen, som derefter har et halvt minut og så videre. Turneringen begynder med et eller to puljespil, hvorefter det er tid til knockoutkampene, som man kender det fra det rigtige VM i fodbold. Anders Borg Petersen glæder sig meget til turen, hvor alle deltagerne skal bo på samme hotel, og han tror, at han kan slutte blandt de bedste.

»Tidligere har jeg ikke deltaget i nogle konkurrencer på internationalt niveau, hvor jeg har haft ambitioner om at komme langt. Det har mest været for at møde de andre. Men jeg føler, at jeg har forbedret mig meget over det sidste stykke tid, så jeg håber på at komme langt i Brasilien, og jeg har jo også nogle måneder at træne i, inden VM går i gang,« siger Anders Borg Petersen.

Titlen som verdensmester forventer Anders Borg Petersen dog ikke at opnå, for det bliver svært at hamle op med de store favoritter som englænderen Andrew Henderson og polakken Daniel Mikolajek, der ifølge den lokale freestyler er vanvittigt dygtige.

Anders Borg Petersen fik sit gennembrud som freestyler allerede som 14-årig, da han vandt »DM i tricks« - en konkurrence i forbindelse med de tidligere landsholdsspillere Lars Høgh og Brian Laudrups gadefodboldturnering, og passionen for at jonglere og lave tricks er stadig stor.

»Jeg har egentlig bare kørt på siden da, men jeg har desværre haft nogle perioder med skader. Det har hovedsageligt været problemer med knæ og lyske, som har holdt mig ude i over et halvt år ad gangen. Det er en ret hård sport for kroppen, og det er meget normalt at få knæskader, lyskeskader, rygskader, for man er tit ude i nogle akrobatiske og unaturlige bevægelser,« fortæller Anders Borg Petersen, som bruger en del tid på at varme op, før han går ind til en konkurrence.

Helt varm var han ikke på VFF's træningsanlæg, så hverken Jonas Thorsen, Aleksandar Stankov fik set, hvad Anders Borg Petersen virkelig kan, når han for alvor folder sit talent for fodboldfreestyle ud.

Annonce

Tror han er professionel

Inden for freestylemiljøet har Anders Borg Petersen fået venner rundt omkring i landet, og i ferietiden mødes de for at træne sammen. Netop det sociale sammenhold er limen, som får Anders Borg Petersen til at hænge fast i free- stylemiljøet.

»Det er mere fællesskabet end konkurrencerne, som holder det kørende for mig. Det er altafgørende. Vi har det jo ikke kun sjovt, når vi træner. Vi kan have hele dage, hvor vi slet ikke træner og bare hygger os,« siger Anders Borg Petersen, som altid har været interesseret i at udføre tricks med bolden.

Inspirationen blev endnu større i takt med, at for eksempel Nike præsenterede reklamer med Ronaldinho, som viste sin boldmagi. Anders Borg Petersen begyndte at efterligne brasilianerens trick, og efterhånden fandt han via nettet ud af, at der var andre, som kunne endnu mere med bolden. Siden »DM i Tricks« har Anders Borg Petersen blandt andet deltaget tre gange i det uofficielle VM i Tjekkiet, hvor alle kan tilmelde sig, og derfor er det også en konkurrence, som er endnu sværere at vinde end Red Bull Streetstyle (VM). I Tjekkiet har han præsteret at slutte i den bedste fjerdedel i et felt med over 100 deltagere, så det er ikke urealistisk, at Anders Borg Petersen kan hente en god placering med hjem fra VM i Brasilien til november.

Når Anders Borg Petersen viser sine mange tricks frem, er der mange børn, som tror, at han er professionel fodboldspiller, men faktum er, at hans normale fodboldkarriere sluttede ret hurtigt.

»Jeg har aldrig været et kæmpe talent, men jeg var nogenlunde til det. Jeg stoppede, da jeg var 13-14 år, fordi jeg havde knæ- og lyskeproblemer, så jeg spillede ikke så længe, som jeg gerne ville have gjort,« siger Anders Borg Petersen, og slår fast at en god freestyler ikke nødvendigvis er en god fodboldspiller.

Omvendt mener han så heller ikke, at en eneste af de professionelle fodboldspillere - heller ikke Messi og Neymar - ville kunne begå sig til VM i freestyle.

Folkebladet følger naturligvis med i, hvordan det går den lokale boldkunstner, når han til november skal dyste mod verdens bedste fodboldfreestylere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

Sport For abonnenter

Viborg FF skiftede stil med succes - bolden skulle oftere direkte op til "holdets Hulk"

Annonce